ΧΡΥΣΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΚΑΙΡΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

 

Η Αγία Γραφή έχει πολλές παραινέσεις αναφορικά με το να μην είμαστε επικριτικοί στους άλλους. Υπάρχουν όμως και φορές που η σιωπή ΔΕΝ είναι χρυσός.

1) Η σιωπή είναι θανατηφόρα αν τη χρησιμοποιείτε ως παθητική, εκδικητική συμπεριφορά με την οποία εκδηλώνετε την οργή ή δυσαρέσκειά σας. Αυτό λέγεται «συναισθηματική χειραγώγηση». Ο Ιησούς Χριστός είπε, «Αν σφάλει απέναντί σου ο αδελφός σου, πήγαινε και επίπληξέ τον χωρίς να είναι άλλος μπροστά. Αν σε ακούσει, τον κέρδισες» (Ματθ. 18/15). Ο Ιησούς, δηλαδή, συμβουλεύει να πάρουμε μια πολύ κάθετη θέση και μας συνιστά να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση μιας παραβατικής συμπεριφοράς. Παράβαση είναι το να υπερβαίνει κάποιος ορισμένα όρια χωρίς να είναι εξουσιοδοτημένος γι’ αυτό και πολλές φορές πραγματικά νιώθουμε ότι έχει γίνει μια παραβίαση απέναντί μας ή ότι μας έχουν αδικήσει. Ωστόσο, αντί να κάνουμε απευθείας παρέμβαση στον υπαίτιο, καταφεύγουμε σε επίδειξη της δυσαρέσκειάς μας απέναντί του με την ψυχολογική μας αποστασιοποίηση. Ο Ιησούς λέει, «Μην το κάνετε αυτό!». Με το να μην επικοινωνήσετε με τον υπαίτιο δεν του επισημαίνετε το άτοπο της συμπεριφοράς του την οποία εκείνος κατά πάσα πιθανότητα θα επαναλάβει.

2) Επίσης η σιωπή είναι θανατηφόρα αν σας εμποδίσει να υπερασπίσετε κάποιον από άδικη εναντίον του κριτική ή κακοήθεις φημολογίες. Ας μη γίνει ο φόβος σας ότι θα σας απορρίψουν οι άλλοι αιτία να διευκολυνθεί η δυσφήμιση και η σπίλωση του χαρακτήρα ενός ανθρώπου, ιδίως όταν εσείς γνωρίζετε πραγματικά περιστατικά τα οποία διαψεύδουν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς.

3) Η σιωπή είναι θανατηφόρα αν οδηγεί στη λήψη μιας ανεπιθύμητης απόφασης ακριβώς επειδή εσείς δεν μιλήσατε. Διότι σε τέτοια περίπτωση η σιωπή θα ερμηνευτεί ως συναίνεση. Στην Αμερική η προσευχή καταργήθηκε από τα σχολεία ακριβώς επειδή η πλειοψηφία παρέμεινε σιωπηλή αντί να εκφράσει την αντίρρηση της σ’ αυτή την πρόταση. Ο Λόγος του Θεού λέει, «Για όλα επάνω στη γη υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και ο συγκεκριμένος καιρός… Καιρός που σιωπά [κανείς] και καιρός που μιλάει» (Εκκλησ. 1/1 & 7). Οπότε, να έχετε το θάρρος της γνώμης σας και να την εκφράζετε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μετάφραση: Γιούλικα Κ. Masry

Comments are closed.