ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το περιοδικό μας, με συνεντεύξεις, θέλει να γνωρίσει στους συμπατριώτες μας το έργο που επιτελείται από προωθημένες διακονίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η ΦτΕ  φιλοξενεί στο τεύχος αυτό  τη διακονία της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ. Σκοπός της είναι «να δώσει ελπίδα στα άτομα που είναι εγκλωβισμένα στα πλοκάμια της πορνείας είτε από επιλογή τους είτε από εξαναγκασμό και να τα βοηθήσει να απελευθερωθούν και να νιώσουν ότι έχουν αξία και είναι πολύτιμες ψυχές στα μάτια του Θεού. Να τα βοηθήσει να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή μέσα στην αγάπη του Θεού». Για να γίνει αυτό, εκτός από το ολιγάριθμος προσωπικό, έχουν δημιουργηθεί μικρές ομάδες εθελοντών που κάνουν εξορμήσεις. Παρόμοια διακονία υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη, με την επωνυμία ΠΟΡΤΑ ΖΩΗΣ. ΄Οσοι εργάζονται στη διακονία αυτή έχουν ιδιαίτερο βάρος για τις γυναίκες αυτές.

Παρακάτω παραθέτουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβάλαμε ηλεκτρονικά στην  υπεύθυνη του Σωματείου Υποστήριξης και Αποκατάστασης Εκδιδομένων Ατόμων «ΝΕΑ ΖΩΗ» Μάρθα Πολυράκη.

ΕΡΩ: Ποιος είναι ο σκοπός της διακονίας αυτής και πώς επιτελείται; Γράψτε μερικά ιστορικά πότε ξεκίνησε και τινος ήταν ο οραματισμός.

> Η Διακονία της Νέας Ζωής ξεκίνησε το 1994 όταν μια ιεραπόστολος από την Αλάσκα η Jennifer Roemhildt ήρθε στην Ελλάδα με οδηγία του Θεού. Βοηθούσε στο σωματείο “Χέρια Βοηθείας”, κι ένα βράδυ καθώς πήγαινε για το σπίτι της, είδε  μια γυναίκα που εκδιδόταν να κάθετaι  έξω από ένα ξενοδοχείο κοντά στην αγορά. Είχε  την οδηγία να  την πλησιάσει και να την ρωτήσει πώς τη λένε. Μίλησε μαζί της για την αγάπη του Θεού, και προσευχήθηκε γι αυτήν. Η γυναίκα άρχισε να κλαίει γιατί κάποιος νοιάστηκε γι αυτήν χωρίς αντάλλαγμα! Ένιωσε την αγάπη του Θεού. Αυτό ήταν η αρχή, πολλών άλλων επισκέψεων. Ακολούθησε η Emma Skjonsby- Μανουσαρίδου και  μαζί με άλλα άτομα  δημιουργήθηκε ένας μικρός πυρήνας, που στην αρχή τον ονόμασαν “Η Χαμένη Δραχμή”, αλλά μετά έγινε “Νέα Ζωή” διότι πραγματικά γινόταν μια “νέα ζωή” γι αυτά τα κορίτσια. Το 2006 συστάθηκε επίσημα η ΝΕΑ ΖΩΗ, Σωματείο Υποστήριξης και Αποκατάστασης Εκδιδομένων Ατόμων και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Για να γίνει αυτό, έχουν δημιουργηθεί μικρές ομάδες εθελοντών που κάνουν εξορμήσεις κάθε Δευτέρα βράδυ, Τετάρτη πρωί και Πέμπτη μεσάνυχτα στους οίκους ανοχής και στους δρόμους όπου εκδίδονται κοπέλες, προσφέροντας τσάι/καφέ και έντυπο υλικό και τις προσκαλούν στα γραφεία μας για συζήτηση ή ακόμη και αν χρειαστούν κάποιο γιατρό. Καθώς έρχονται στο γραφείο μας βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά, και ψυχολογική υποστήριξη μέσα από το Λόγο του Θεού. Επίσης διδάσκονται ραπτική ώστε να  βρουν κάποια ανάλογη εργασία και παράλληλα φτιάχνουν τσάντες. Φέτος θα ξεκινήσουμε, με την βοήθεια του Θεού, μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία φτιάχνοντας τσάντες και ρουχαλάκια παιδικά όπου 5 κοπέλες θα εργάζονται σε πλήρη απασχόληση. Υπάρχει χώρος δίπλα από το γραφείο της εταιρίας όπου θα είναι τα παιδάκια τους ηλικίας μέχρι 4 χρονών και έχουν προσφερθεί εθελόντριες που θα τα φροντίζουν ενόσω η μητέρα εργάζεται.  Έτσι αλλάζοντας τρόπο ζωής, βρίσκουν και δουλειά ώστε να γίνεται ομαλότερη η επανένταξή τους στη κοινωνία.
Είναι πραγματικά ένα μεγάλο βήμα πίστης, αλλά εμπιστευόμαστε Εκείνον που άρχισε το έργο, είναι πιστός να το ολοκληρώσει.

ΕΡΩ: Ποιοι δραστηριοποιούνται, πώς καλύπτονται οι ανάγκες σας;

> Το έργο της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ γίνεται από εθελοντές που πιστεύουμε οδηγούνται από το Πνεύμα του Θεού να έρθουν να βοηθήσουν. Γίνεται μια ενημέρωση στα άτομα, και αφού συμμετάσχουν σε τουλάχιστον 3 εξορμήσεις, αποφασίζουν αν θα συνεχίσουν ή αν θα προτιμούσαν να συμμετέχουν σε κάποια εργασία στο γραφείο.
Οι πόροι μας  είναι μόνο οι δωρεές και οι εισφορές από εκκλησίες και από διάφορα άτομα που ενδιαφέρονται να στηρίζουν το έργο μας.

ΕΡΩ: Πώς ανταποκρίνονται τα πρόσωπα που δέχονται τις υπηρεσίες σας;

> Στην αρχή, πολύ επιφυλακτικά, διότι δεν έχουν μάθει να υπηρετούνται αλλά “να υπηρετούν” και μάλιστα δια της βίας και πολλές φορές με κακοποίηση. Μετά από 2-3 επισκέψεις έχουν νιώσει την αγάπη και το ενδιαφέρον και μας προσμένουν. Τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα που τους προσφέρουμε δωράκια πραγματικά το χαίρονται με πολύ συγκίνηση, γιατί σίγουρα δεν το περίμεναν, αλλά βλέπουν και νιώθουν το πραγματικό ενδιαφέρον που τους δίνουμε.

ΕΡΩ:  Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει τη διακονιά και ποιες είναι οι ανάγκες σας;

> ‘Οποιος θέλει μπορεί να βοηθήσει με τους εξής τρόπους:
1. Η προσευχή σας μας είναι απαραίτητη. Προσευχή: Για να απεγκλωβιστούν περισσότερες κοπέλες, για προστασία των εθελοντών κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, για τις οικονομικές  ανάγκες του Σωματείου, για περισσότερους εθελοντές.
2. Χρειαζόμαστε και άνδρες εθελοντές, οι οποίοι συνοδεύουν τις εθελόντριες και προσεύχονται γι αυτές όταν επικοινωνούν με τις κοπέλες
3. Αν έχετε ειδικότητα ιατρού και δικηγόρου μπορείτε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας δωρεάν ή με σημαντική έκπτωση, αν χρειαστεί.
4. Αν γνωρίζετε ραπτική θα μπορούσατε να βοηθήσετε είτε στα μαθήματα ραπτικής ή στην εταιρία.
5. Να γίνετε μέλος της ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ. Οι υποχρεώσεις του μέλους είναι €20 η εγγραφή και  €5 το μήνα. Το μέλος χρειάζεται να παρευρίσκεται στις ετήσιες συνελεύσεις.
6. Οικονομική ενίσχυση είτε εφάπαξ είτε μηνιαίως ή όποτε έχει τη δυνατότητα. Ο αριθμός λογαριασμού της τράπεζας είναι:
Eurobank 0026 0178 84 0101252742 και ο IBAN:GR8602601780000840101252742

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με Διευθύντρια  Μάρθα Πολυράκη
Καρόλου 28
Μεταξουργείο 10437
τηλ/φαξ:210 5203852
email:martha@neazoi.org

Επιμέλεια Γ.Σ.Κ.

Comments are closed.