Έξι Βιβλικοί τρόποι για να διαχειριστείς τη διχόνοια

Έξι Βιβλικοί τρόποι για να διαχειριστείς τη  διχόνοια

του Rick Warren *


Υπάρχει ένας αόρατος παράγοντας για την αύξηση της  εκκλησίας στη  Saddleback που την παραβλέπουν οι περισσότεροι άνθρωποι – η  ενότητα της εκκλησίας. Ο Θεός ευλογεί μια ενωμένη εκκλησία. Πολλές εκκλησίες έχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνουν αυτό που ο Θεός επιθυμεί, επειδή τα μέλη της ξοδεύουν όλο το χρόνο τους μαλώνοντας μεταξύ τους. Όλη τους η ενέργεια επικεντρώνεται στα εσωτερικά της.


Η Βίβλος μιλά περισσότερο για την ενότητα της εκκλησίας παρά για τον ουρανό ή  την κόλαση. Αυτό είναι τόσο σημαντικό. Οι εκκλησίες αποτελούνται από ανθρώπους, και δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Έτσι, οι άνθρωποι   συγκρούονται μεταξύ τους. Ως ποιμένες, πρέπει να μάθουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Συγκεκριμένα, καλούμαστε να κάνουμε τα εξής έξι πράγματα,  όταν η διχόνοια απειλεί την εκκλησία μας.


1. Απόφευγε  καταστάσεις που προκαλούν λογομαχίες και διαμάχες. Η Βίβλος λέει: «Μη μετέχεις στις ανόητες και χωρίς κάποιο διδαχτικό περιεχόμενο συζητήσεις, αφού, όπως ξέρεις, αυτές προκαλούν διαμάχες. Ενώ ο δούλος του Κυρίου δεν πρέπει να λογομαχεί, αλλά να είναι ήπιος απέναντι σε όλους, διδαχτικός, ανεξίκακος» (Β’ Τιμοθέου 2/23-24).  Οι ποιμένες θα πρέπει να αποφεύγουν να δημιουργούν  διαμάχες. Ως ηγέτης θα πρέπει να δώσεις το παράδειγμα σε όλη την εκκλησία σου. Όταν μια μικρή διαμάχη εμφανιστεί, να αρνηθείς να πάρεις μέρος σ’ αυτήν. Δεν είναι ανάγκη να έχεις  γνώμη σε όλα.  Μερικές συζητήσεις δεν αξίζουν τη συμμετοχή σου. Επικέντρωσε τη συνομιλία σου σε θέματα που έχουν σημασία.


2. Δίδαξε τους ταραχοποιούς να μετανοήσουν. Διαβάζουμε:

«και (ο ποιμένας) με πραότητα να διδάσκει αυτούς που αντιδρούνε, μήπως και τους δώσει κάποτε ο Θεός μετάνοια για να γνωρίσουν την αλήθεια και ανακτήσουν τη λευτεριά τους από την παγίδα του διαβόλου, στην οποία είναι παγιδευμένοι για να εκτελούν το θέλημα εκείνου» (Β’ Τιμόθ.  2:25-26).

Οι περισσότεροι ποιμένες δεν θέλουν αντιπαραθέσεις. Αλλά δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Ως ο ποιμένας θα πρέπει με ευγένεια να διδάξεις εκείνους που δημιουργούν διχοστασίες και  αντιτίθενται στη διδασκαλία της εκκλησίας.

3. Προειδοποίησε εκείνους που δημιουργούν προβλήματα, και με  τα αρνητικά τους λόγια να βλάψουν τους άλλους. «Αυτά να υπενθυμίζεις σε όλους τονίζοντάς τους ενώπιον του Κυρίου να μη λογομαχούνε, γιατί η λογομαχία δεν ωφελεί σε τίποτε, και επιπλέον καταστρέφει αυτούς που ακούνε» (Β’ Τιμ. 2/14). Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα λόγια τους έχουν συνέπειες.

4. Κάντε έκκληση για αρμονία και ενότητα. Ο Παύλος το κάνει αυτό στην Φιλιππησίους: «Παρακαλώ την Ευωδία, παρακαλώ και τη Συντύχη να ομοφρονούν στα θέματα της πίστης στον Κύριο» (4/2). Υπήρχαν δύο πολύ ισχυρογνώμονες γυναίκες στην εκκλησία, που ονομάζονταν  Ευωδία και Συντύχη, που προκαλούσαν τόση διχόνοια και διένεξη στην εκκλησία, ώστε η παράκληση του Παύλου ήταν να παραμείνουν ενωμένες στη Βίβλο. Η διαμάχη στην εκκλησία δεν επηρεάζει μόνο αυτούς που αντιμάχονται αλλά  επηρεάζει όλη την εκκλησία, καθώς οι άνθρωποι αρχίσουν να παίρνουν το μέρος τού ενός ή του άλλου. Κι όπως ο Παύλος, είναι ανάγκη, κατά καιρούς,  να κάνεις  εκκλήσεις για ενότητα, απευθυνόμενος σ’ αυτούς που προκαλούν τα προβλήματα.


5. Επίπληξε με εξουσία, αν είναι αναγκαίο. Ο Παύλος λέει στην Επιστολή  Τίτου 2/15 – 3/1: «Αυτά να διδάσκεις και να προτρέπεις και να ελέγχεις με πολύ κύρος. Σε κανέναν μη δίνεις αφορμή να σε περιφρονεί. Να τους θυμίζεις να υποτάσσονται στις αρχές και στις εξουσίες, να πειθαρχούν, να είναι έτοιμοι για κάθε καλό έργο». ΄Ισως ακόμη  να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις εκείνον που προκαλεί  έριδες.

6. Απομάκρυνε τέτοια πρόσωπα από την εκκλησία, αν αγνοήσουν δυο προειδοποιήσεις. «Αιρετικό άνθρωπο συμβούλεψέ τον μια δυο φορές και μετά – αν δε σε ακούσει – παράτησέ τον, αφού γίνεται αυτονόητο πια ότι ένας τέτοιος άνθρωπος έχει διαφθαρεί εντελώς και αμαρτάνει έχοντας καταδικάσει ο ίδιος τον εαυτό του» (Τίτος 3/10-11). Κανένας ποιμένας δεν θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο. Σε έσχατη ανάγκη όμως, ίσως χρειαστεί να απομακρύνετε τον εριστικό από την εκκλησία.  Πρέπει να διαφυλάξεις την ενότητα της  εκκλησίας σου. Αν αυτό σημαίνει να απαλλαγείς από τους ταραχοποιούς, κάντο.


Η Αγία Γραφή διδάσκει, ότι καθώς η εκκλησία αυξάνει, ο Σατανάς θα κάνει κάθε τι που μπορεί για να προκαλέσει διαίρεση.  Ακόμα και άνθρωποι καλής θέλησης, μάλιστα ακόμη και οι πιστοί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όργανα του Σατανά για να βλάψουν το σώμα του Χριστού. Ως ποιμένες του λαού του Θεού, είναι έργο μας να προστατεύσουμε τα εκκλησιάσματα μας από το μεγαλύτερο όπλο του Σατανά –  τη διχόνοια. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι αυτό που έχουμε κληθεί να κάνουμε.

* Είναι ποιμένας της εκκλησίας στη Saddleback της  Καλιφόρνιας. Η εκκλησία ιδρύθηκε από τον ίδιο το 1980. Ξεκίνησε με μια οικογένεια και σήμερα είναι η όγδοη μεγαλύτερη εκκλησία των ΗΠΑ με μέσο όρο 22.000 άτομα εκκλησίασμα. Είναι πολυγραφότατος συγγραφέας και βιβλία του έχουν γίνει μπεστ σέλλερ. Στα ελληνικά έχει μεταφραστεί από την οργάνωση AGAPE το αξιόλογο βιβλίο ΖΩΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ. Ονομάστηκε επανειλημμένως ως «ο ποιμένας της Αμερικής» με τη μεγαλύτερη επιρροή. Η εκκλησία που διακονεί κάνει τεράστιο πνευματικό και ανθρωπιστικό έργο.

Μετάφραση: Γ.Σ.Κανταρτζής

Comments are closed.