Αντιμετωπίζοντας τους 5 γίγαντες του κόσμου

Γράφει ο Νίκος Χ. Παπαδόπουλος, Μηχανικός Η/Υ

 

Ο κόσμος είναι γεμάτος με προβλήματα. Κάποια από αυτά είναι μικρά και άλλα τεράστια. Καθώς, ένας φίλος μου, κι εγώ συλλογιζόμασταν τα προβλήματα του κόσμου σήμερα, καταλήξαμε στο ότι υπάρχουν 5 γίγαντες  – προβλήματα που επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τους γίγαντες αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε θαρραλέα, πιστεύοντας ότι ο Θεός είναι Εκείνος που παίρνει περισσότερη δόξα όταν τους αντιμετωπίζουμε. Αυτά τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, που ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν είναι η απόλυτη εξάρτηση από το Θεό. Επίσης χρειαζόμαστε και  όλους τους άλλους ανθρώπους, την εκκλησία σου , τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται για να τα αντιμετωπίσουν.

Ιδού λοιπόν ποια είναι κατά την άποψή μας αυτά τα γιγαντιαία προβλήματα:

1. Ο πρώτος παγκόσμιος γίγαντας είναι ο πνευματικός σκοταδισμός.

Εδώ κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια: Δισεκατομμύρια άνθρωποι ποτέ δεν άκουσαν  καν το όνομα του Ιησού Χριστού, και δεν θα το αναγνώριζαν ακόμη και αν το άκουγαν.

‘Ποιος είναι αυτός;’ θα ρωτούσαν . ΄Τι το σημαντικό έχει αυτό το όνομα;΄

Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε για το Χριστό ή το Θεό. Αν ήσουν ένας από αυτούς που δεν άκουσαν ποτέ το όνομα του Ιησού , δεν θα επιθυμούσες κάποιος να έρθει και να σου μιλήσει για τον Σωτήρα τον Κύριό μας; Η Βίβλος λέει στην επιστολή προς Ρωμαίους 10:14 ‘Πώς όμως θα τον επικαλεστούν , αν δεν τον πιστέψουν; Και πώς θα τον πιστέψουν αν δεν έχουν ακούσει γι ’αυτόν ; Και πώς πάλι θα ακούσουν γι αυτόν αν κάποιος δεν τους το κηρύξει;’

Ο μεγαλύτερος γίγαντας στο σύγχρονο κόσμο, είναι το γεγονός ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Κύριό τους.

2.Ο δεύτερος γίγαντας, είναι η έλλειψη ηγετών-υπηρετών σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί, που έχουν ηγετικές θέσεις στον κόσμο, κάνουν κατάχρηση της δύναμης και της εξουσίας τους και αρνούνται να την χρησιμοποιήσουν για το καλό των ανθρώπων. Αντ’ αυτού, την χρησιμοποιούν για προσωπικό τους όφελος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επικρατεί χάος στον κόσμο μας. Οι ηγέτες πρέπει να έχουν ηθικές αξίες και θεμέλια. Πρέπει να έχουν σοφία. Στις Παροιμίες 11:14 λέει ‘Χωρίς διακυβέρνηση σοφή, ο λαός ξεπέφτει’ ενώ στο 16:12β ‘…γιατί το θρόνο τον στεριώνει η δικαιοσύνη’

Στην αναπτυσσόμενη διαρκώς κοινωνία μας, υπάρχουν περίπου 2.1 εκατομμύρια ιεροκήρυκες και εκκλησιαστικοί ηγέτες. Από αυτούς το 1.9 εκατομμύρια δεν είχαν ποτέ κάποιο είδος εκπαίδευσης. Όχι μόνο δεν πήγαν αυτοί οι ηγέτες σε κάποιο Θεολογικό σεμινάριο ή Βιβλικό Σχολείο, δεν πήγαν καν σε κάποιο Γυμνάσιο ή ακόμη και δημοτικό σχολείο. Δεν εκπαιδεύτηκαν ωστόσο ηγούνται στην εκκλησία. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και να αντιμετωπιστεί.

3. Ο τρίτος γίγαντας-πρόβλημα είναι η φτώχεια.

Πάνω από το 1/2 του πληθυσμού του πλανήτη μας, δηλαδή περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων ζουν  με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε φτωχογειτονιές. Πρόκειται για αποκαρδιωτικά στατιστικά στοιχεία. Η Βίβλος στις Παροιμίες 29:7 λέει: ‘Ο δίκαιος γνωρίζει το δίκιο των φτωχών. Ο ασεβής δεν την καταλαβαίνει αυτή τη γνώση’.

Είναι εύκολο να ζούμε μέσα σε μια ‘φούσκα’, ένα κλουβί  και να νομίζουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος ζει σαν κι  εμάς. Στον Ιώβ 12:5 λέει: «’Ο ευτυχισμένος(ίσως εγώ και εσείς) σκέφτεται πως στο δυστυχισμένο ταιριάζει η περιφρόνηση».

Πείτε το αυτό στους γονείς των 10.000.000 μικρών κοριτσιών που πουλήθηκαν και προωθήθηκαν στην πορνεία στη Ν. Α. Ασία. Αυτές οι οικογένειες ζουν σε τόσο άθλιες συνθήκες, που βλέποντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να θρέψουν τις οικογένειές τους, προωθούν τα  μικρά κορίτσια τους στην πορνεία, με οικονομικά ανταλλάγματα. Είναι συγκλονιστικό αυτό το γεγονός.

4. Ο τέταρτος γίγαντας  είναι οι ασθένειες.

Δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας υποφέρουν από λιμό και έλλειψη νερού. Είναι άστεγοι, πεινασμένοι και αβοήθητοι. Είναι και άρρωστοι. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι για αυτό.

Ο Ψαλμός 38:6-11 λέει: ’ φθάρηκα και τσακίστηκα εντελώς κραυγάζω από τον πόνο της καρδιάς μου ,..μ’ άφησε η δύναμή μου, ως και το φως των ματιών μου το έχασα και αυτό’.

Είδαμε εμείς οι ίδιοι τα αποτελέσματα της φτώχειας, της ανέχειας, καθώς ταξιδεύαμε. Είδαμε τα αποτελέσματα του ιού AIDS. Ο στιγματισμός αυτών των ανθρώπων είναι τεράστιος. Άνθρωποι εγκαταλείπονται από τις ίδιες τις οικογένειές τους. Τα σώματά τους φθείρονται καθώς περνά ο χρόνος. Ως χριστιανοί, δεν πρέπει να αγνοήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Η Βίβλος στον Ιεζεκιήλ 34:4 λέει: ’Το αδύνατο πρόβατο δεν το δυναμώνετε και το άρρωστο δεν το γιατρεύετε. Δεν βάλατε επίδεσμο στο πληγωμένο ούτε φέρατε το παραστρατημένο ούτε το χαμένο ζητήσατε να βρείτε. ’

5. Ο πέμπτος γίγαντας είναι η αναλφαβητισμός.

Πάνω από το 50% του πληθυσμού της γης παραμένουν ακόμη αγράμματοι. Πώς μπορεί μια χώρα να προοδεύει και να είναι οικονομικά ισχυρή όταν οι κάτοικοί της δεν μπορούν να διαβάζουν, να γράφουν και δεν  έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών και επιστήμης που εμείς τα εκλαμβάνουμε ως δεδομένα; Χωρίς αμφιβολία τέτοιες χώρες δεν είναι δυνατές. Στον Ωσηέ 4:6  η Βίβλος λέει: ’Ο λαός μου βαδίζει στην καταστροφή από έλλειψη γνώσης…’  Υπάρχει λοιπόν επείγουσα ανάγκη για δασκάλους και σχολεία  και τα μέσα για να βοηθηθούν οι άνθρωποι και να μορφωθούν

Αυτοί οι 5 γίγαντες μπορούν να ανατραπούν. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

(Μετάφραση: Νίκος Χ. Παπαδόπουλος, Μηχανικός Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων).

Comments are closed.