ΤΣΙΓΑΡΟ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!

Του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Ασφαλώς έχετε ακούσει και διαβάσει τόσα πολλά για το κάπνισμα, που έχετε βαρεθεί. Πρόσφατα διάβασα κάτι για το τσιγάρο και θα σας τα μεταφέρω.  Είναι γραμμένο από έναν ανώνυμο. Είναι η εξομολόγηση ενός καπνιστή. Ο τίτλος του ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΟΥ. Απολαύστε το με το καφεδάκι σας, χωρίς τσιγάρο.  Να πώς εξομολογείται ο καπνιστής:  «Είσαι κοντά μου από οποιονδήποτε, κοντά στην καρδιά μου. Με τα χείλη σε φιλώ περισσότερο από ό,τι την οικογένειά μου.Όταν ξυπνώ, οι σκέψεις μου τρέχουν σε σένα, και εκεί είναι όλη την ημέρα. Προσκυνώ στο βωμό σου και σε θυμιατίζω συνεχώς. Σκορπώ το θυμίαμα του καπνού σου στα πρόσωπα γυναικών και παιδιών.

Διακινδυνεύω τη  ζωή μου για σένα, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Στο σώμα μου φέρω τα στίγματα της αφοσιώσεώς μου σε σένα: στα δάκτυλα, στο δέρμα, στην πνοή μου. Έχω γίνει σκλάβος. Εγώ ρουφώ τον καπνό σου, κι εσύ τη ζωή μου». Αυτό δείχνει ότι και ο καπνιστής είναι εξαρτημένο άτομο, όπως ο ναρκομανής και ο αλκοολικός που δεν μπορεί να αποχωριστεί από την… «αγάπη» του. Το τσιγάρο δεν προσθέτει τίποτα στον άνθρωπο, την κορωνίδα της Δημιουργίας του Θεού, αντίθετα του αφαιρεί υγεία, ευεξία και χρόνια!

Είναι απορίας άξιον πώς, ενώ «το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία», ο καπνιστής το απολαμβάνει και νιώθει ευτυχισμένος! Πώς είναι δυνατόν, άνθρωποι πλασμένοι κατ΄ εικόνα και ομοίωση Θεού, με υψηλό βαθμό ευφυΐας, με τόσα χαρίσματα, να μην μπορούν να απαλλαγούν από το  δολοφόνο της υγείας τους;  Και πώς είναι δυνατόν άνθρωποι του πνεύματος που καλούνται να ποδηγετήσουν τα παιδιά μας και να είναι υποδείγματα, να είναι σκλάβοι της νικοτίνης; Παραξενευόμουν όταν άκουα στα «παράθυρα» μανιώδεις καπνιστές να υπεραμύνονταν  του δικαιώματος τους και να θεωρούσαν το νόμο ρατσιστικό! Σκεφτείτε για λίγο τη «φιλοσοφία» του καπνίσματος: «βλάπτει σοβαρά την υγεία», γράφουν τα πακέτα των τσιγάρων, επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό της οικογένειας και βλάπτει την υγεία τους … Κι όμως το πάθος είναι τόσο μεγάλο που ο καπνιστής τα αγνοεί όλα αυτά και συνεχίζει την αυτοκαταστροφική του πορεία! Υπάρχει τρόπος που μπορεί ο άνθρωπος να απαλλαγεί από τις βλαβερές συνήθειες. Υπάρχουν οργανώσεις που δίνουν οδηγίες, πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα. Και αρκετοί τα καταφέρνουν, αλλά για λίγο, γιατί οι περισσότεροι ξανακυλούν στο πάθος τους.

Η ριζική νίκη είναι μία: ο άνθρωπος να επιστρέψει στον Δημιουργό του. Εκείνος που τον έπλασε μπορεί να διορθώσει οποιαδήποτε βλάβη. Ο άνθρωπος εκτροχιάστηκε από το δρόμο του Θεού, γιατί παράκουσε στην εντολή Του. ΄Εχασε το στόχο του και έγινε σκλάβος της αμαρτίας και κάθε κακής έξης. Ο Θεός όμως έγινε στο Πρόσωπο του Χριστού και προσφέρει σωτηρία σε όλους ανεξαίρετα τους ανθρώπους. Έτσι, όποιος καταφύγει στο Σωτήρα Χριστό και με μετάνοια παραδώσει τη ζωή του σ’ Αυτόν, γίνεται νέος άνθρωπος, και, με τη δύναμη του Θεού, μπορεί να νικήσει όλα του τα πάθη. Και τότε, το κάπνισμα γίνεται παρελθόν. Ο άνθρωπος δοκίμασε τα πάντα για να αλλάξει ζωή (τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, ακόμη και την τυπική θρησκεία), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί δε στρέφεται και σ’ Εκείνον που τον έπλασε, και μπορεί να τον αναγεννήσει και να τον κάνει νέο δημιούργημα.

Comments are closed.