Το τελευταίο Σημείο

ΠΟΛΥΣ θόρυβος είχε γίνει πριν μερικά χρόνια, που μάλιστα κράτησε πάνω από μήνα σχετικά με το σκήνωμα ενός αγίου κατά γενική ομολογία ανθρώπου, που ανακαλύφθηκε μετά από χρόνια να μην έχει αποσυντεθεί στην κρύπτη ενός μοναστηριού. «Θαύμα!» είπαν πολλοί, ειδικοί και μη, και το απέδωσαν στην αγιότητα αυτού του ανθρώπου όσο βρισκόταν στη ζωή.

Το θέμα δεν έμεινε μόνο στη λαϊκή διάσταση. Μετά, δηλαδή, τα εκατοντάδες πούλμαν που επισκέφτηκαν την ιερά μονή για να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα, ήρθαν επίσημα χείλη της κρατούσας Εκκλησίας να πουν ότι όλο αυτό το φαινόμενο είναι ένα «σημείον του ουρανού και μήνυμα προς τον λαόν μας και την εποχή μας».

Δεν θα σταθούμε στα μύρια όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν από αρνητές αλλά και από θεολογικές γραφίδες και στόματα, σχετικά με την εμπορευματοποίηση του φαινομένου. Η Ιστοσελίδα μας δεν έχει αυτή την αποστολή της κριτικής. Η φράση όμως που τόσο επίσημα καταγράφτηκε σε σχετική ανακοίνωση προβληματίζει από μόνη της: Πέρα από το ερώτημα ποιο άραγε να είναι το μήνυμα που υπονοεί  η επίσημη εκκλησιαστική ανακοίνωση ότι «έρχεται από τον ουρανό στον λαό μας και την εποχή μας», δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε και τα λόγια του Χριστού προς τους συγχρόνους του, όταν κάποτε του ζήτησαν να τους κάνει ένα θαύμα για να αποδείξει τη μεσσιανικότητά του, δηλαδή ένα θαύμα που πράγματι θα είχε κι ένα συγκεκριμένο μήνυμα γι’ αυτούς.

Η απάντηση του Χριστού ήταν καταλυτική και απόλυτη: «Μια γενιά πονηρή και άπιστη ζητάει να δει θαυματουργικό σημάδι! Άλλο σημάδι όμως δε θα της δοθεί, παρά μόνον εκείνο του προφήτη Ιωνά» (Κατά Ματθαίον 12,39 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου). Στην ιστορία του Ιωνά που έμεινε τρεις μέρες στην κοιλιά του κήτους, η Εκκλησία ανά τους αιώνες είδε την ταφή και την ανάσταση του Χριστού από τους νεκρούς. Το μεγαλειώδες θαύμα της ανάστασης, που απέδειξε δυναμικά ότι ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού (προς Ρωμαίους 1,4) είναι και το τελευταίο «σημείο του ουρανού και μήνυμα» σ’ όλους τους λαούς κάθε εποχής.

Το σημείο  της ανάστασης αποδεικνύει τη δύναμη του Χριστού πάνω στον θάνατο. Το μήνυμα είναι ότι όσοι δέχονται τη σωτηρία και τη συγχώρηση των αμαρτιών τους δια της πίστεως, ακολουθούν τον αναστημένο Ιησού στην αιώνια ζωή, ακόμα και μετά τον θάνατο του σώματός τους. Δεν έχει άλλο σημείο να δώσει ο ουρανός στη γη από τότε μέχρι σήμερα. Όλα τα άλλα σημεία και θαύματα που ακολούθησαν στη χριστιανική εποχή παρέπεμπαν στο ότι ο Ιησούς είναι αναστημένος και έχει τη δύναμη να κάνει θαύματα για συγκεκριμένο σκοπό και όταν εκείνος ήθελε, για να τονώσει την πίστη των δικών του μέσα στους διωγμούς. Και το αιώνιο, το διαχρονικό μήνυμα του ουρανού στον άνθρωπο είναι ότι ο Πατέρας Θεός εξακολουθεί να έχει ανοιχτή την αγκαλιά του και να τον δέχεται, όταν έρθει μεταμελημένος και ταπεινός να ζητήσει το έλεος και τη χάρη του, όπως ο άσωτος γιος της παραβολής του Χριστού.

Αν το γεγονός της σωματικής ανάστασης του Χριστού από τους νεκρούς δεν έφερε τη ζωή του Θεού μέσα σου, τότε μην περιμένεις κανένα άλλο «σημείο του ουρανού» να έχει λυτρωτική από την αμαρτία επίδραση στην καρδιά σου.

Αυτό είναι το τελευταίο σημείο…

 

ΧΑΡΗΣ Ι. ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗΣ

Comments are closed.