Το κόκκινο σημαιάκι

Σχόλιο στην καθημερινότητα

 Του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη

 Εντυπωσιακό θέαμα τα αγωνίσματα του στίβου. Για μέρες παρακολουθούμε τώρα τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου 2009 στο Βερολίνο.

Θαυμάζει κανείς τη συνέπεια, την υπευθυνότητα, την οργάνωση αλλά πάνω απ’ όλα τη σωματική ρώμη και την υγεία όλων αυτών των αθλητών, ανεξάρτητα από το αγώνισμά τους. Άλλος τρέχει 100 ή 200 ή περισσότερα μέτρα, άλλος κάνει «άλμα επί κοντώ», άλλος ρίχνει τη σφαίρα ή τον δίσκο, άλλος πηδάει σε μήκος ή σε ύψος. Καταπληκτικά όλα.

Στο άλμα του μήκους όμως υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο: ο κίνδυνος να είναι το άλμα άκυρο. Άμα δεν πατήσει σωστά το πόδι στην άσπρη ταινία εδάφους μπροστά από το σκάμμα, το άλμα είναι άκυρο. Κι ο επόπτης σηκώνει το κόκκινο σημαιάκι. Μπορεί ο αθλητής να προπονήθηκε πολλά χρόνια, μπορεί να έχει υποβληθεί σε αφάνταστες θυσίες, σε δίαιτες, σε περιορισμένη ζωή με μοναδικό στόχο να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα, ένα ρεκόρ ίσως. Αν όμως την τελευταία στιγμή το πόδι του πατήσει πιο μέσα ή πιο έξω απ’ ό,τι πρέπει στην άσπρη λωρίδα, το άλμα είναι άκυρο. Και με δυο τρία τέτοια άκυρα άλματα, αποκλείεται από το αγώνισμα. Το τελευταίο βήμα πριν την εκτίναξη είναι που κάνει την κρίσιμη διαφορά.

Κάπως έτσι είναι και η ζωή του κάθε ανθρώπου, καθώς έρχεται στην ύπαρξη. Προετοιμάζεται, μορφώνεται, αγωνίζεται, υποβάλλεται σε μύριες θυσίες για να πετύχει στη ζωή. Κι αν δεν φέρει το ρεκόρ της επιτυχίας, ίσως φέρει μια καλή επίδοση: μια καλή μόρφωση, ένα μεταπτυχιακό, μια καλή δουλειά και μια άψογη οικογένεια, μια καλή περιουσία που να εξασφαλίζει και τα παιδιά και – γιατί όχι – και τα εγγόνια. Κι όταν έρχεται η ύστατη στιγμή της εκτίναξης για τον αιώνιο προορισμό του, το άλμα μπορεί να είναι άκυρο. Δεν είχε υπολογίσει στη ζωή του τον Θεό. Δεν είχε παραδοθεί στη χάρη του Θεού. Δεν τακτοποίησε το σημαντικότερο θέμα της αμαρτίας του. Δεν μετανόησε να στραφεί στον Θεό, να δεχτεί τη χάρη του Θεού, να εξασφαλίσει το αιώνιο μέλλον του. Έτσι, όλα όσα δημιούργησε και όλη του η προετοιμασία για το αύριο είναι άκυρα. Και σηκώνεται το κόκκινο σημαιάκι.

Έχεις προετοιμαστεί σωστά φίλε μου, για την άλλη ζωή; Αν δέχτηκες τον Χριστό σωτήρα σου και Κύριο στη ζωή σου, τότε το άλμα σου για την αιωνιότητα θα είναι έγκυρο. Αν όχι, δέξου τον Χριστό σωτήρα σου τώρα. Και τότε θα έχεις κάνει την καλύτερη, την πιο έγκυρη προετοιμασία για το μεγάλο άλμα της αιωνιότητας.

Comments are closed.