ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΑΡΙ-ΠΟΤΕΡΟΜΑΝΙΑΣ!

Ο Χάρι Πότερ (στο εξής Χ.Π.) είναι κοινωνικό φαινόμενο. 325.000.000 άτομα κάθε ηλικίας, κυρίως παιδιά, αγόρασαν ένα από τα βιβλία με τις μαγικές δραστηριότητες του. Εφημερίδες, περιοδικά, ΤΗ ΒΗ αφιερώνουν χώρο και χρόνο για να προβάλουν το νέο βιβλίο, «Ο Χ. Π. και οι Κλήροι του Θανάτου», που την πρώτη μέρα πούλησε 12.000.000 αντίτυπα.HarryPoteromania

Ο κόσμος τρελάθηκε με τις περιπέτειες του νεαρού μάγου. Πολλοί έχασαν τον ύπνο τους για να βρεθούν έξω από κάποιο βιβλιοπωλείο για να προμηθευτούν το νέο βιβλίο της ζάπλουτης πια συγγραφέως Τζ. K. Ρόουλινγκ. Βέβαια, υπάρχουν εκείνοι στο εξωτερικό που βλέπουν τα βιβλία του Χ.Π. με καλό μάτι, γιατί πιστεύουν ότι περιέχουν ηθικά και πνευματικά διδάγματα. Μερικοί πιστεύουν ότι ο Χ.Π. μεταδίδει και χριστιανικά μηνύματα. Κι όμως, έγραψε κάποιος, ο Χ.Π. δεν ενεργεί και δεν σκέπτεται ως Χριστιανός, γιατί φιλοξενεί και τρέφει μέσα του πικρίες ενάντια σε συγγενείς του και ανταγωνιστές του στο σχολείο και παρουσιάζει την εκδίκηση ως κάτι το σωστό.

Βέβαια, γνωστές προσωπικότητες του Χριστιανικού κόσμου παίρνουν αρνητική θέση στα βιβλία και τις ταινίες του Χ.Π. Κι αυτό γιατί τα βιβλία και οι ταινίες παρουσιάζουν τη μαγεία, τον πνευματισμό και τον αποκρυφισμό μ’ έναν «αθώο» αλλά ύπουλο τρόπο που αναισθητοποιεί και αμβλύνει τις ηθικές και πνευματικές αντιστάσεις των παιδιών και τα ανοίγει την πόρτα στον αποκρυφισμό. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα βιβλία του Χ.Π. που διαδίδουν τον αποκρυφισμό και τη μαγεία, γιατί η Ελλάδα μας έχει κατακλυστεί από ένα σωρό μελλοντολόγους, μάγους, χαρτορίχτρες, καφετζούδες, ωροσκοπιολόγους… Η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη από ό,τι ανήθικο και ειδωλολατρικό.

HarryPoteromania

Σε εφημερίδα της Αθήνας διαβάσαμε ότι η «Φ. Π., που είναι 9 ετών και ζει στην Κέρκυρα, έχει διαβάσει από δύο φορές τα 4 βιβλία του Χ.Π., βλέπει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα τις δύο ταινίες Χ. Π. στο βίντεο, πίνει το γάλα της στην κούπα με το όνομα του Χ. Π., απέκτησε ατζέντα τηλεφώνων ακριβώς επειδή ήταν διακοσμημένη με τον αγαπημένο της ήρωα και δηλώνει στη μητέρα της ότι «τη μισή μου ζωή την έχω αφιερώσει στον Χ. Π. Τον υπόλοιπο χρόνο τον διαθέτω για το σχολείο, τα παιχνίδια …» Η εφημερίδα καταγράφει και τις δηλώσεις του Αντώνη Λ., ετών 14, που λέει ότι ο Χ. Π. είναι κάτι σαν το άλλο του εγώ, μάλιστα η νονά του Β. Κ. λέει για τον Αντώνη : «Δεν μπορούσε να περιμένει την ελληνική έκδοση και του έκανα δώρο το πέμπτο βιβλίο στα αγγλικά. Είναι τόσο παθιασμένος, που έχει αρχίσει και γράφει τις δικές του ιστορίες φαντασίας για μάγους και ξωτικά».
Δημοσιογράφος διερωτάται: «Μήπως τα δεκάχρονα παιδιά αναισθητοποιούνται μέσα σε αυτό το σκληρό κλίμα που διαμορφώνει η Ρόουλινγκ, πληγώνοντας την ευαισθησία τους;»

Οι ταινίες του Χ.Π. οδηγούν μια ολόκληρη γενιά, νεολαίας και παιδιών, να ανακαλύψουν τις μαγείες… Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ξοδεύουν ώρες στο Ίντερνετ για να βρούνε σχετικές ιστοσελίδες και κανένας δεν νοιάζεται για τα παιδιά μας!

Οι ταινίες και τα βιβλία του Χ.Π. παρουσιάζουν αποκυήματα της φαντασίας και όχι την πραγματικότητα και επιτυγχάνουν να αλλάξουν τα πιστεύω και τις αξίες των παιδιών και τα κάνουν να θεωρούν τις μαγείες ως κάτι φυσικό. Τα παιδιά θέλουν ήρωες για να ταυτιστούν μαζί τους, αλλά αγαπούν και δέχονται «το κακό μάλλον παρά το αγαθό, το ψέμα παρά να μιλάς δικαιοσύνη» (Ψαλμός 52/3).Ενώ η Βίβλος μας προτρέπει: «αποστρέφεστε το πονηρό, προσκολλάστε στο αγαθό» (Ρωμ. 12/9).

Η Αγία Γραφή μας δείχνει ότι η μαγεία, ξορκισμοί, μαγγανεία, μαντεία και όλα τα συναφή είναι σατανικά. Ο Θεός μισεί αυτές τις ειδωλολατρικές πρακτικές γιατί τυφλώνουν τα παιδιά και δεν μπορούν να δουν το ποιος είναι ο Θεός και οι αλήθειες Του. Ο κόσμος του Χ.Π. μπορεί μεν να είναι μυθιστορηματικός αλλά οδηγεί τα παιδιά μας σε σκοτεινούς δρόμους και μάταιες αναζητήσεις.

Ο Θεός μιλώντας στο λαό Του έδωσε οδηγίες ότι δεν πρέπει να κάνουν τα βδελύγματα των άλλων εθνών. Δεν πρέπει να υπάρχουν ανάμεσαHarryPoteromania τους μάγοι, οιωνοσκόποι κ.λπ. (Δευτερονόμιον. 18/ 9-12).

Είναι τραγικό που πολλά παιδιά και έφηβοι είναι φανατισμένοι με τον Χ.Π. και προσπαθούν να τον μιμηθούν αναζητώντας τη δύναμη του. Τα παιδιά μας αναζητούν ήρωες. Οι σοφοί και συνετοί γονείς πρέπει να τα συμβουλεύουν να διαβάζουν καλά βιβλία για να έχουν πρότυπα ήρωες που θα τους βοηθήσουν να γίνουν χρήσιμοι και δημιουργικοί στην κοινωνία. Μια ματιά στην κοινωνία μας θα μας πείσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εκτροχιάστηκε και μια από τις αιτίες είναι ότι βιβλία σαν και του Χ.Π. ασυναίσθητα υποσκάπτουν τα ηθικά θεμέλια και τις πνευματικές αντιστάσεις των παιδιών και της νεολαίας. Η Βίβλος προτρέπει «δίδαξε το παιδί Πρέπει να εξηγήσουμε στα μεγαλύτερα παιδιά μας γιατί δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο της ταινίας και τα μικρότερα, πρέπει απλά να τους προσφέρουμε μία εναλλακτική πρόταση που θα είναι πιο δελεαστική από τα βιβλία και την ταινία του Χ.Π. Ίσως έτσι ο Χ. Π. να γίνει μία ευκαιρία για να θωρακίσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να σταθούν μέσα σε μία κοινωνία που αν και ανοιχτά απορρίπτει με βδελυγμία τον αποκρυφισμό στα κρυφά ερωτοτροπεί μαζί του. Ο Θεός ας μας δίνει σοφία για να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.

Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Comments are closed.