Το Επιχείρημα της Ανωτερότητας της Ζωής

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

«Η ζωή δεν είναι σπουδαιότερη από το φαγητό;» (Λουκ. 12:22-31)

ΙΣΩΣ το επιχείρημα του Ιησού με τη μεγαλύτερη σχέση με τη σημερινή εποχή. Το επιχείρημα που περισσότερο απ’ όλα θα το καταλάβαινε ο σημερινός άνθρωπος της οικονομικής κρίσης. Ένα επιχείρημα για μια εποχή όπου όλα αξιολογούνται και κρίνονται με βάση την οικονομική βαρύτητα που έχουν ή δεν έχουν. Πώς μπορώ να μην ανησυχώ και να μη μεριμνώ όταν δεν ξέρω αν η σύνταξή μου ή ο μισθός μου θα είναι ο ίδιος τον επόμενο μήνα; Πώς να μην αγχώνομαι όταν δεν ξέρω πότε θα πάρω σύνταξη και αν θα την πάρω τελικά ή αν θα καταλήξω στην ανεργία. Πώς να μη με τρώει το σαράκι όταν δεν ξέρω αν αύριο το παιδί μου θα έχει δουλειά ή αν θα πρέπει να το ταΐζω εγώ ‒και για πόσο;‒ με την κουτσουρεμένη μου σύνταξη;

Ρωτήματα και αγωνίες όλα αυτά που πραγματικά θα έθεταν σε μεγάλη αμηχανία ακόμα και τον ίδιο τον Κύριό μας αν ζούσε σήμερα εδώ στον κόσμο μας. «Ναι, Κύριε», θα του λέγαμε σήμερα, «η ζωή είναι ανώτερη απ’ όλα τα άλλα αλλά τι γίνεται αν δεν υπάρχουν καν αυτά τα άλλα;»

Αν διαβάσουμε όμως όλη την περικοπή του Λουκά (12:22-31) θα παρατηρήσουμε πως ο Ιησούς δεν στέκεται μόνο σ’ αυτό το επιχείρημα. Αναπτύσσει επτά επιχειρήματα για να μας πει ότι δεν πρέπει να μεριμνάμε αλλά να αφήνουμε όλη τη φροντίδα στο Θεό. Χιλιάδες έλληνες συμπολίτες μας έχουν βάλει τέρμα στη ζωή τους λόγω αυτού του άγχους από τότε που άρχισε η κρίση τα τελευταία 2-3 χρόνια. Απ’ αυτή την κατάσταση της απόγνωσης θέλει να μας βγάλει ο Χριστός, βάζοντάς μας να σκεφτούμε ορθολογικά ορισμένες αναμφισβήτητες αλήθειες και να μην παρασυρόμαστε από τον πανικό.

1.   Το ανθρώπινο σώμα

«Μη μεριμνάτε, επειδή η ζωή σας είναι ανώτερη από το φαγητό, και το σώμα σας από τα ρούχα» (εδ. 23).

Μόνο αν παρατηρήσουμε τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος θα κατανοήσουμε το επιχείρημα αυτό. Αν ο Θεός μάς χάρισε ένα τέτοιο πολύπλοκο σώμα με τις τόσες λειτουργίες του (το νευρικό σύστημα, το πεπτικό, το κυκλοφορικό· όργανα όπως το νεφρό, την καρδιά, το μάτι, το πάγκρεας, το αφτί, το συκώτι, τους πνεύμονες κλπ. ή το θαύμα του DNA), πώς δεν θα μας δώσει και τα μέσα να το φροντίσουμε: τροφή να το ταΐσουμε, ρούχα να το ντύσουμε ή ένα κεραμίδι να βάλουμε το κεφάλι μας; Απλή λογική!

2.   Η ψυχή

«Μη μεριμνάτε, επειδή εσείς αξίζετε πολύ περισσότερο από τα πουλιά» (εδ. 24).

Αν ο Θεός τρέφει τα κοράκια, που μάλιστα είναι «αριστοκράτες» και τρώνε μόνο κρέας, πώς δεν θα θρέψει κι εμάς ο Θεός; Η ψυχή μας είναι η πνοή του Θεού μέσα μας και δεν είναι όπως η ζωή των άλλων έμβιων όντων της δημιουργίας. Η ψυχή μας μπορεί και επικοινωνεί με το Θεό, συναισθάνεται την αμαρτία της και μπορεί να ζητήσει σωτηρία ‒καμιά σχέση, δηλαδή, με το σκυλάκι ή τη γάτα μας!

Έχεις νιώσει άραγε αυτή σου την ανάγκη για την αγάπη του Θεού, πως είναι πολύ ανώτερη από τις ανάγκες του σώματος; Ο Θεός σε εκτιμάει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εκτιμάς εσύ τον εαυτό σου! Εκείνος φρόντισε για σένα, να σε απαλλάξει από την αμαρτία σου και την ενοχή καθώς ο Ιησούς πλήρωσε για τις δικές σου αμαρτίες με τη ζωή του πάνω στο σταυρό. Γιατί, λοιπόν, να αγχώνεσαι για τις ανάγκες του σώματος;

3.   Οι ανθρώπινες προσπάθειες

«Μη μεριμνάτε, επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα κανένας από σας να προσθέσει έναν πήχη στο ανάστημά του» (εδ. 25-26).

Αν αυτό το ελάχιστο, τον ένα πήχη ύψος, δεν μπορούμε να προσθέσουμε στο σώμα μας, γιατί αγχωνόμαστε να καταφέρουμε όλα τα υπόλοιπα; Σήμερα μπορεί να βρήκαμε το DΝA αλλά δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε από την αρχή ένα κύτταρο. Μπορούμε να το διερευνήσουμε, να το εξετάσουμε, να το ανατάμουμε, να το βομβαρδίσουμε αλλά όχι να το κατασκευάσουμε! Ο άφρονας πλούσιος, που έγινε και η αφορμή για να αναπτύξει ο Ιησούς όλη αυτή την επιχειρηματολογία, με όλη του την ορθολογική σκέψη (τη σωστή) και τη μέριμνα δεν μπόρεσε να παρατείνει ούτε μία ώρα τη ζωή του.

4.   Η μεγαλοπρέπεια της δημιουργίας

«Μη μεριμνάτε, γιατί τα κρίνα δεν κοπιάζουν ούτε γνέθουν· κι όμως σας βεβαιώνω πως ούτε ο Σολομών σ’ όλη του τη μεγαλοπρέπεια δεν ντυνόταν όπως ένα απ’ αυτά» (εδ. 27).

Αν κατανοούσαμε τη δημιουργία γύρω μας, θα ηρεμούσε η ψυχή μας στη σκέψη ότι αν ο Θεός φροντίζει να ντύνει με τόση ομορφιά τα απέριττα αγρολούλουδα, γιατί δεν μπορεί να ντύσει κι εμάς; Εμείς σήμερα μολύνουμε αυτή τη δημιουργία: με τα απόβλητα των εργοστασίων μας, με τις πετρελαιοκηλίδες των καραβιών μας, με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων μας, κι όμως ο Θεός εξακολουθεί να φροντίζει για μας! Και είναι έλλειψη πίστης αν εμείς ως χριστιανοί δεν αφηνόμαστε στη φροντίδα του Θεού.

5.   Η ολέθρια πνευματική συνέπεια του άγχους

«Μη μεριμνάτε, γιατί με το άγχος που σας πιάνει μετεωρίζεσθε. Μη σας απασχολεί, λοιπόν, τι θα φάτε και τι θα πιείτε, και μη μετεωρίζεσθε…» (εδ. 29).

Το ρ. «μετεωρίζομαι», άπαξ λεγόμενον στη Βίβλο, σημαίνει τρία πράγματα: α) τον περισπασμό από τα ουράνια στα επίγεια, β) την ανερμάτιστη και άστατη συμπεριφορά και γ) τον κλυδωνισμό, όπως τα καράβια στη θάλασσα. Η μέριμνα και το άγχος μάς κάνει να μετεωριζόμαστε ως χριστιανοί. Το ένα πόδι στον ουρανό και το άλλο στην κοσμικοφροσύνη, το ένα πόδι στο Χριστό και το άλλο στην αμαρτία. Δεν αφιερωνόμαστε εντελώς στο έργο του Θεού, στην ιεραποστολή, στον ευαγγελισμό του κόσμου, γιατί «τώρα με την κρίση πρέπει να κοιτάξουμε περισσότερο τις υποθέσεις μας και τον βιοπορισμό μας». Υποτονικοί χριστιανοί, υποτονικές εκκλησίες, υποτονικές διακονίες για τον Κύριο. Είμαστε μετέωροι πνευματικά, και απ’ αυτή την ολέθρια κατάσταση θέλει να μας προστατεύσει ο Χριστός.

6.   Η βλασφημία της μέριμνας

«Μη μεριμνάτε, επειδή για όλα αυτά αγωνιούν όσοι δεν εμπιστεύονται στο Θεό» (εδ. 30α).

Ο Κύριος εδώ θίγει μια άλλη πτυχή του άγχους: αποτελεί βλασφημία εναντίον του Θεού. Η ολιγοπιστία αυτών που «δεν εμπιστεύονται το Θεό» προσβάλλει το Θεό. Με ποια έννοια; Οι σύγχρονοι των ακροατών του Ιησού ειδωλολάτρες λάτρευαν τα είδωλα και παρακαλούσαν για καλές σοδειές ή για την ευγονία των κοπαδιών τους, αλλά όταν έφευγαν από τα ειδωλολατρικά ιερά προσπαθούσαν με τις δικές τους δυνάμεις και μεθόδους, συνήθως όχι έντιμες, να επιτύχουν την πραγματοποίηση των αιτημάτων τους. «Κάτι ανάλογο κάνετε κι εσείς», σαν να τους λέει ο Κύριος. Από τη μια προσεύχεσθε, και μετά προσπαθείτε μόνοι σας. Δεν εμπιστεύεστε το Θεό.

Αυτή δεν είναι και η δική μας τακτική σήμερα; Δεν ρίχνουμε όλη μας τη μέριμνα στον Θεό. Και δεν το κάνουμε γιατί κατά βάθος δεν πιστεύουμε ότι αυτός φροντίζει για μας! (Α΄ Πέτρ. 5:5-7).

7.   Η μέριμνα του Θεού

«Μη μεριμνάτε, επειδή ο Πατέρας σας ξέρει καλά ότι έχετε ανάγκη απ’ αυτά» (εδ. 30β).

Σε αντίθεση με τους θεούς των εθνικών που δεν έχουν ούτε μάτια ούτε αφτιά ή μυαλό για ν’ αντιληφθούν τις ανθρώπινες ανάγκες, ο ουράνιος Πατέρας μας ξέρει όλες μας τις ανάγκες. Αν κοιμόμαστε ήσυχα όταν εμπιστευόμαστε το πρόβλημά μας σε έναν μεγάλο αυτής της γης, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο όταν λέμε τις ανάγκες μας στο Θεό, που ήδη τις ξέρει; Γιατί αυτή η πραγματικότητα δεν παρηγορεί τις καρδιές μας;

Τελικά, θα ρωτούσε κανείς: εντάξει, να μη μεριμνάμε. Τι να κάνουμε όμως; Στο τέλος ο Χριστός δίνει την απάντηση: «Πλην, ζητείτε μόνο τη βασιλεία του Θεού». Στο Ματθαίο διαβάζουμε «ζητείτε πρώτον την βασιλείαν του Θεού…» Για να φτάσουμε να ζητάμε μόνο τη βασιλεία του Θεού και τίποτε άλλο, πρέπει ν’ αρχίσουμε να ζητάμε πρώτον την βασιλείαν του Θεού. Το θέλημα του Θεού, τη δόξα του Θεού, τις προτεραιότητες του Θεού, το έργο του Θεού, τις υποθέσεις του Θεού. Κι έλεγε ένας, όταν εμείς ασχολούμαστε με τις υποθέσεις του Θεού, τότε εκείνος αναλαμβάνει τις δικές μας υποθέσεις.

Μακάρι και στη σημερινή δύσκολη εποχή να σκεφτούμε τι έχουμε χάσει ίσαμε σήμερα με το άγχος και τη μέριμνά μας, και πόσα έχουμε να κερδίσουμε αν εμπιστευτούμε τον Κύριο Ιησού Χριστό.

(ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Μια ενδιαφέρουσα θεώρηση στη μεταμοντέρνα εποχή

Ο «ορθός λόγος» έχει συνδεθεί με την αθεΐα, και η έρευνα τείνει να υποβιβάζεται μπροστά στην πίστη. Παρακολουθώντας, ωστόσο, τους διαλόγους του Χριστού με τους αντιπάλους του, δεν μπορεί να μη σημειώσει κανείς το μεγαλείο της λογικότητας των επιχειρημάτων του Κυρίου)

 Αρχικά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ, (τεύχος Ιουλίου 2014). Κάνοντας κλικ στο παρακάτω λινκ, έχετε το κείμενο με τις φωτογραφίες κ.λπ.

: http://issuu.com/ologos/docs/_________2014-7_internet

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΝΤΑΓΚΟΥΝΑΚΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΗΝΩΝ ΤΟΥ 2014 ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΙΟΥ

http://www.nikites.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=1829:hfonhtoueuaggeliou&catid=1:thriskia&Itemid=14

Comments are closed.