Τα χριστουγεννιάτικα ψάρια της Παραλίας Κατερίνης

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης, Φιλόλογος

       Παραμονές Χριστουγέννων, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ένας νεαρός επαγγελματίας ψαράς από την Παραλία Κατερίνης, ο συμπολίτης μας Θ. Λαζόπουλος, πήγε με τη βάρκα του να ρίξει το δίχτυ στη θάλασσα. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα όπως όλες οι άλλες.

      Τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές θάλασσες σχεδόν έχουν στερέψει από ψάρια. Κάτι η ρύπανση, κάτι η παράνομη αλιεία, τα ψάρια είναι πλέον λιγοστά, κι αναγκαζόμαστε ως χώρα να κάνουμε μεγάλες εισαγωγές από την Τουρκία και πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού, για να καλυφτεί η ανάγκη της ζήτησης, ή να τρώμε ψάρια ιχθυοτροφείου. Πολλοί επαγγελματίες ψαράδες, ιδίως οι μικροί παράκτιοι, έχουν σταματήσει να ψαρεύουν, κι άλλοι πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση.

      Τίποτα δεν έδειχνε ότι ο Θ. Λαζόπουλος θα δοκίμαζε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όταν πήγε να σηκώσει το δίχτυ του. Ήταν τόσο βαρύ από τα αμέτρητα ψάρια, που κινδύνευε να σχιστεί! 

       Όπως ακριβώς συνέβη με τους μαθητές του Χριστού στη Γαλιλαία, όταν ύστερα από προτροπή Του έριξαν το δίχτυ στη δεξιά πλευρά της βάρκας κι έπιασαν αμέτρητα ψάρια, τόσα πολλά, που δεν μπορούσαν να το τραβήξουν.

      Είχε γίνει ένα πραγματικό θαύμα!

      Όταν μετά από μεγάλο κόπο κατόρθωσε να τα βγάλει στη στεριά, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ευχαριστήσει το Θεό. Αμέσως μετά πήρε τηλέφωνο την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, η οποία εκτός από τις άλλες φιλανθρωπικές της δράσεις υποστηρίζει πάνω από 120 άπορες οικογένειες μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, και χάρισε ένα μεγάλο μέρος από τα ψάρια που είχε πιάσει, 700 κιλά, για να μοιραστούν δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη.

      Ζωντανά, φρεσκότατα, μεγάλα, νοστιμότατα, ελευθέρας βοσκής!  Η διανομή έγινε στο χώρο του Καπνικού Σταθμού, δίπλα στα νέα δικαστήρια.

      Ο συμπολίτης μας αυτός ένοιωσε βαθιά ικανοποίηση και συγκίνηση, όταν έβλεπε τους άπορους να έρχονται και να παίρνουν τις μεγάλες σακούλες γεμάτες ψάρια.

      Τα χριστουγεννιάτικα αυτά ψάρια μας θυμίζουν τα δύο ψαράκια, που ευλογήθηκαν από το Χριστό και έθρεψαν χιλιάδες. Κι ακόμα ότι, και σήμερα, μπορούνε να γίνονται θαύματα, αρκεί κανείς το πιστέψει!

Comments are closed.