ΤΑ ΒΑΖΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Η ανθρώπινη ύπαρξη, κατά το Λόγο του Θεού, συνίσταται από σώμα, ψυχή και πνεύμα. Στην πρώτη προς Θεσσαλονικείς επιστολή, ο Απ. Παύλος το βεβαιώνει με τούτα τα λόγια.«Είθε ο Θεός, που δίνει την ειρήνη, να σας κάνει ολοκληρωτικά δικούς του. Κι ας διατηρηθεί άμεμπτη ολόκληρη η ύπαρξή σας, το πνεύμα, η ψυχή και το σώμα σας, κατά τον ερχομό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού» (5/23). Κατά τη μαρτυρία του Χριστού, ο Θεός είναι πνεύμα (Ιω.4/24) και επομένως αποκαλύπτεται στο πνεύμα και όχι στην ψυχή του ανθρώπου. Τα ζώα δεν έχουν πνεύμα όμως έχουν ψυχή αφού διαθέτουν συναισθήματα (κλαίνε, χαίρονται, ζηλεύουν κ.λπ). Το πνεύμα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από το ζώο. Καθώς η σκέψη μου εισχωρούσε βαθύτερα στο βιβλικό εδάφιο, η ματιά μου έπεσε σε ένα βάζο με τριαντάφυλλα απέναντι από την πολυθρόνα όπου καθόμουν. Αυτό το βάζο στο σαλόνι έγινε η αιτία για κάποιες σκέψεις, που θέλω να μοιραστώ μαζί σου, αγαπητέ αναγνώστη.

Το σώμα αντιστοιχεί συμβολικά με ένα βάζο. Κι όπως υπάρχουν κομψά και περίτεχνα βάζα από διάφορα υλικά, έτσι υπάρχουν και ανθρώπινα σώματα με διαφορετική ομορφιά το καθένα. Τα διάφορα συναισθήματα, οι λογισμοί και η θέλησή μας, συνθέτουν την ψυχή, που μοιάζει συμβολικά με ένα μπουκέτο στο βάζο. Το άρωμα των λουλουδιών συμβολίζει το πνεύμα. Αυτός που ανήκει ολοκληρωτικά στο Χριστό μοιάζει με ευωδιαστή ανθοδέσμη στο βάζο. Ας προσέξουμε λοιπόν να μην εξομοιωθούμε συμβολικά με κάποια κομψά και περίτεχνα βάζα (να έχουμε ωραία σωματική εμφάνιση), που είναι στολισμένα με όμορφα αλλά άοσμα λουλούδια (με διανοητικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες μόνο). Αν δεν έχουμε ευωδία Χριστού (Β Κορ.2/15), τότε στην καλύτερη περίπτωση παρουσιάζουμε την εικόνα ενός περίτεχνου βάζου με άοσμα λουλούδια (απουσία πνευματικής ζωής).

Πλησίασα το κρυστάλλινο βάζο στο σαλόνι με τα ευωδιαστά τριαντάφυλλα και πήρα μια βαθιά εισπνοή. Καθώς απομακρυνόμουν έκανα μια τελευταία σκέψη: Άραγε, πόσα «βάζα» μοσχοβολούν σήμερα, στο «δύσοσμο» τούτο κόσμο;

Λεμεσός-Κύπρος
stavrinoup@hotmail.com

Comments are closed.