Τα προνόμια και η δύναμη των υπηκόων της Βασλείας του Ουρανού — του Εκατόνταρχου

                                                            του Εκατόνταρχου

«Γιατί η βασιλεία του Θεού δε φαίνεται στα λόγια, αλλά στη δύναμη» (Α΄ Κορινθίους 4:20)

 

Ο Ιησούς γνωρίζοντας τα όρια του ανθρώπινου νου, ειδικά στην εποχή Του, όπου το επίπεδο της γνώσης ήταν  περιορισμένο, αναφέρθηκε στη βασιλεία του Θεού, που ονομάστηκε  και ως βασιλεία των Ουρανών. Η βασιλεία αυτή απαρτίζεται από το σύνολο των πιστών χριστιανών, που προέρχονται από  διαφορετικά έθνη, γλώσσες και φυλές.  Οι υπήκοοι αυτής της βασιλείας δεν γεννήθηκαν εξαρχής σ’ αυτήν. Ανήκαν σ’ ένα άλλο  βασίλειο, το βασίλειο του σκότους, που άρχοντας του είναι ο σατανάς. Κάποια στιγμή όμως το Πνεύμα του Θεού τούς φώτισε, είδαν την κατάστασή τους, μετανόησαν για την αμαρτία τους και πίστεψαν στον Σωτήρα Χριστό, του Οποίου  η Χάρη τους έσωσε και τους μετέφερε από το βασίλειο του σκότους στο βασίλειο του Φωτός.

 Όπως κάθε βασίλειο έχει τους δικούς του νόμους, έτσι και η βασιλεία του Θεού έχει τους δικούς της νόμους.  Ας δούμε μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά των υπηκόων της βασιλείας του Θεού: Κάθε ακόλουθος του Χριστού και υπήκοος της βασιλείας Του,  λατρεύει μόνον τον αληθινό  Θεό. Κυρίαρχα γνωρίσματα των υπηκόων της βασιλείας αυτής είναι η αγάπη και η ταπεινοφροσύνη. Ο υπήκοος της βασιλείας του Θεού ποτέ δεν κρατά πικρία στην καρδιά του για εκείνους που τον πλήγωσαν. Αντίθετα, τους συγχωρεί, γιατί γνωρίζει ότι κι αυτός συγχωρήθηκε από Εκείνον. Τιμά και σέβεται τους γονείς του. Παρηγορεί τους πενθούντες, κι αυτούς που περνούν δύσκολες καταστάσεις. Προστατεύει τις χήρες, τα ορφανά, τους ανήμπορους. Στην αδυναμία του νιώθει δυνατός και τα πάντα μπορεί να κατορθώσει,  όταν βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Κύριο Ιησού Χριστό, που τον ενδυναμώνει. Αφήνει τον Θεό να ενεργεί μέσα του, ώστε και να θέλει και να πράττει ό,τι είναι σύμφωνο με το θέλημα Του. Δεν γογγύζει και δεν γκρινιάζει. Περιμένει με υπομονή την επέμβαση του Θεού, όταν περνά από αντίξοες καταστάσεις, για να τον ελευθερώσει. Μένει σταθερός στην αλήθεια, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Ελπίζει πάντα για το καλύτερο, πιστεύει και εμπιστεύεται τον Θεό, όπως το μικρό παιδί το γονιό του, και δεν διστάζει να αντιμετωπίζει τους όποιους γίγαντες, γιατί ξέρει  ότι ο Θεός είναι ο συμπαραστάτης του και μια μέρα θα κληρονομήσει την υπόσχεσή Του.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλώς για να μείνουν στο χώρο της θεωρίας, αλλά πρέπει να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν με δύναμη στην  καθημερινή μας ζωή.

Επίσης, ο υπήκοος της βασιλείας του Θεού πρέπει να   ξεχωρίζει ανάμεσα στους άλλους στο χαρακτήρα και στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστάσεων της ζωής, και να  αντιπροσωπεύει επάξια, ως πρεσβευτής του Θεού, τη  βασιλεία των ουρανών.

Κανείς δεν μπορεί να κληρονομήσει το προνόμιο της ιθαγένειας της βασιλείας του Θεού. Οι πύλες του ουρανού είναι ανοιχτές μόνο σε αυτούς που έχουν δεχτεί τον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο τους και εφαρμόζουν τους νόμους Του. Στη βασιλεία των ουρανών δεν θα μπει τίποτε που είναι αμαρτωλό και που μολύνει. Η Βίβλος ξεκάθαρα διακηρύττει: «Έξω (δηλ. από τη βασιλεία των ουρανών) θα αποκλειστούν οι σκύλοι, κι εκείνοι που καταγίνονται με ναρκωτικά, και οι πόρνοι, και οι φονιάδες, και οι ειδωλολάτρες, και οποιοσδήποτε αρέσκεται στο ψέμα και ζει μέσα σ’ αυτό» (Αποκάλυψη 22/15).  Αν βρίσκεσαι στη βασιλεία του Θεού και οδεύεις προς την ΄Ανω Ιερουσαλήμ, πρέπει να γνωρίζεις ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και η πυλή στενή. Πρόσεξε μην κοιτάξεις αριστερά ή δεξιά ή πίσω σου, γιατί κινδυνεύεις να γίνεις στήλη άλατος, όπως η γυναίκα του Λωτ, που η καρδιά της ήταν προσκολλημένη στα Σόδομα. Να κοιτάς πάντα ψηλά. Να έχεις τα μάτιά σου  καρφωμένα στον Ιησού Χριστό, που είναι ο ασφαλής Οδηγός σου στα μονοπάτια της ζωής αυτής. Προχώρα, αντίθετα στα διάφορα  ρεύματα του κόσμου αυτού που προσπαθούν να σε παρασύρουν και να σε καταποντίσουν. Σε περιμένει ένα ένδοξο μέλλον στην παρουσία του Θεού, στην ΄Ανω Ιερουσαλήμ.

Comments are closed.