Τα παιδιά που δεν προλάβαμε

Από το Blog της Δρος Αλτάνας Φίλου

http://www.filos-europe.com/from-brussels-with-love

Είναι, κάποια από αυτά, κλεισμένα στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα! Πολλά άρχισαν στα δέκα-δώδεκα να χτυπούν, έτσι για πλάκα, έναν συμμαθητή τους στο σχολείο. Βλέποντας ότι οι υπόλοιποι της παρέας το διασκέδαζαν συνέχισαν «την πλάκα» βασανίζοντας σκληρά πολλές φορές το θύμα τους. Το παγίδευαν για παράδειγμα στην τουαλέτα του σχολείου αναγκάζοντάς το να κάνει πράγματα, για τα οποία θα ντρεπόταν, αν γίνονταν πάρα έξω γνωστά. Πολλές φορές κατέγραφαν τις σκηνές στο κινητό τους. Έτσι άρχιζε συνήθως το δράμα, με πρωταγωνιστή ένα αθώο θύμα, που δεν προκάλεσε σε τίποτα και ίσως από την φύση του ήταν χαμηλών τόνων και με έμφυτη ευγένεια. Ο θύτης σ΄ αυτές τις περιπτώσεις  ανήκει στους επιθετικούς τύπους ανθρώπων, που τους αρέσει να επιβάλλονται και να αντιμετωπίζουν τους άλλους με εμπάθεια. Κομπάρσοι στο έργο οι παρατρεχάμενοι του «αρχηγού», που τον «εμψυχώνουν» στην «πλάκα», αλλά και κάποιοι παρατηρητές από μακριά, αυτοί δηλαδή που λένε, «τί δουλειά έχω εγώ να ανακατευτώ». Έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος, μια ομερτά, όπου κανείς δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα, αλλά, παραδόξως, όλοι είναι ενήμεροι και μάλιστα το καλαμπουρίζουν το πράγμα. Οι επιπτώσεις είναι άμεσες βαριές και ασήκωτες. Για μεν τα θύματα ξεκινάει ένας ανήφορος απομόνωσης και κατάθλιψης, που πολλές φορές οδηγεί στην αυτοκτονία, για δε τους θύτες, ο κατήφορος της εγκληματικότητας, της βίας και η φυλακή.

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του έλληνα ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου, ήταν καλεσμένος, ως κύριος ομιλητής, ο διεθνούς φήμης καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Bergen της Νορβηγίας και ειδικός επί του θέματος, κ. Olweus, ο οποίος και έδωσε τον ορισμό αυτού του φαινομένου που κάθε άλλο παρά νέο είναι. Εκφοβισμός (bullying), είπε, είναι η εσκεμμένη επαναλαμβανόμενη βίαιη συμπεριφορά προς ένα άτομο το οποίο δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του. Διακρίνεται δε σε σωματική βία, λεκτική, σεξουαλική, διαδικτυακή και πάει λέγοντας. Στην Νορβηγία, ανέφερε, η εκστρατεία κατά του εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία ξεκίνησε επίσημα, όταν τρία αγόρια οκτώ ετών αυτοκτόνησαν, πριν από χρόνια, μη αντέχοντας τα μαρτύρια που υφίσταντο από τους συμμαθητές τους στο σχολείο. Η κυβέρνηση της Νορβηγίας, το έθεσε αμέσως, ως πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα της με τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

Ο σοφός καθηγητής ανέφερε επίσης ότι με ένα σωστό πρόγραμμα πρόληψης και βέβαια σωστή εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία, επιτυγχάνεται μείωση του φαινομένου κατά 50% μέσα σε 8 μήνες. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ανοιχτής συζήτησης μέσα στην τάξη και με την συμβολή των εκπαιδευτικών. Να λένε και να κουβεντιάζουν, είπε, μεταξύ τους για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Οι γονείς λίγα πράγματα μπορούν να καταφέρουν από μόνοι τους σ΄ αυτή τη φάση, γιατί είναι ελάχιστα τα παιδιά που τολμούν να αναφέρουν στο σπίτι, τι υφίστανται καθημερινά στο σχολείο!

Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες από ελληνικά σχολεία, τα οποία βραβεύτηκαν φέτος στο διαγωνισμό για τις καλύτερες σχολικές εφημερίδες, που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα «Τα Νέα». Το ταξίδι στις Βρυξέλλες ήταν μέρος του βραβείου. Παραβρέθηκαν και άλλοι πολλοί. Ο Πρόεδρος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρθηκε στην ειδική τηλεφωνική γραμμή, 1056, που ισχύει για όλη την Ελλάδα και προσφέρει άμεση βοήθεια σε περίπτωση εκφοβισμού και βίας. Ακόμη και ελικόπτερο είναι διαθέσιμο από εθελοντές, είπε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η χώρα μας κατέχει και εδώ, δυστυχώς, υψηλή θέση στη λίστα κρατών με το πρόβλημα. Ήταν και ο Διευθυντής του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα, ο οποίος, μίλησε με αγάπη και ενδιαφέρον για τα παιδιά του σχολείου του, που ως κοινωνία δεν τα προλάβαμε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Φαντάζομαι, ότι θα είναι ο μόνος διευθυντής που θα ευχόταν να κλείσει το σχολείο του …

Στην ημερίδα αποφασίστηκε να κατατεθεί ένα σχετικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην προσπάθεια να τεθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα της σχολικής βίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Θα χρειαστούν γι΄ αυτό οι υπογραφές 365 ευρωβουλευτών από τους 750 που έχει το Ευρωκοινοβούλιο αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς, όμως, που η πλειοψηφία εκεί δεν έχει μόνο την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, αλλά επίσης και αυτή του μπαμπά και της μαμάς. Το ψήφισμα θα αφορά όλους τους Αργύρηδες και τους Σπύρους, τις Μορφούλες και τις Λάουρες απανταχού στην Ευρώπη, τόνισε με ζωηρό ενδιαφέρον ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Κι έτσι πρέπει να γίνει! Δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια σ΄ αυτόν τον εφιάλτη που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες οικογένειες. Δεν μπορεί να αγνοήσει το δράμα που παίζεται σε βάρος νέων και απροστάτευτων παιδιών σε όλα τα σχολεία, χωρίς διάκριση. Και βέβαια ακόμα και σε καιρούς κρίσης, όπως αυτούς που βιώνουμε, μπορεί να δώσει λύσεις! Γιατί η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και γιατί αυτά τα παιδιά θα είναι οι αυριανοί πολίτες της.

Comments are closed.