Τα καφέ της Κατερίνης

Η Κατερίνη έχει τα περισσότερα καφενεία από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα και παρά την μεγάλη οικονομική κρίση, αντί να μειώνονται αυξάνουν.

Πού οφείλεται αυτό;

Τη δεκαετία του ’60 χιλιάδες Κατερινιώτες και γενικά Πιεριείς έφυγαν μετανάστες στη Γερμανία, το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς όταν βγήκε στη σύνταξη επέστρεψαν στην πατρίδα. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Κατερίνη υπάρχουν περισσότεροι από 4.500 συνταξιούχοι, οι οποίοι κάθε μήνα εισπράττουν το τσεκ από το εξωτερικό, γερές συντάξεις.

Πώς θα περάσουν, λοιπόν τον ελεύθερό τους χρόνο; Βγαίνουν έξω από το σπίτι, περπατούν στον πεζόδρομο, όπου θα συναντήσουν τουλάχιστον 15-20 γνωστούς, και καταλήγουν σε ένα από τα αμέτρητα μοντέρνα καφενεία, όπου σερβίρονται όλα τα είδη του καφέ, ελληνικός, γαλλικός, στραγγιστός, εσπρέσο, φρέντο, με κουλουράκι, αλλά και τσάϊ του βουνού (φυσικά από τον Όλυμπο), ζεστή σοκολάτα, φραπέ το καλοκαίρι κλπ.

Υπάρχουν καφενεία για νέους (λ.χ. οι μοντέρνες καφετέριες στο στενό του Μαυροειδή, προς 3 – 5 ευρώ τον καφέ με μπισκότο), κι άλλα για μεγαλύτερους (από 1 – 3 ευρώ). Υπάρχουν καφενεία που φτιάχνουν τον καφέ σε παλιού τύπου μπρίκι στη χόβολη (άμμο) κι άλλα που ειδικεύονται στους μεζέδες τσίπουρου. Όλα διαθέτουν ειδικά τραπέζια για ξερή και τάβλι και, φυσικά, μεγάλη οθόνη για να μεταδίδουν ζωντανά τα αθλητικά γεγονότα, ποδόσφαιρο, τσάμπιονς λήγκ, μπάσκετ κλπ.

Κάθε μέρα σ’ αυτά συνεδριάζει η άτυπη βουλή και γίνονται εκτεταμένες αναλύσεις της πολιτικής, αλλά και όλων των άλλων θεμάτων της καθημερινής ζωής, όπως τα ακτινίδια, οι επιδοτήσεις, ο τουρισμός, τα διόδια, το νέο νοσοκομείο, οι νέοι δήμοι, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Εκάβη, το χιονοδρομικό στο Ελατοχώρι, o ΠΙΕΡΙΚΟΣ, κλπ.

Κατά τις 9 το βράδυ οι συνταξιούχοι, αφού πάρουν το βραδινό χαπάκι για την πίεση,  αρχίζουν να αποχωρούν από τα καφενεία για να πάνε σπίτι για ύπνο. Την ίδια ώρα αρχίζουν να καταφτάνουν στις καφετέριες οι νεαροί και οι νεαρές για τα φραπεδάκια και τα σφηνάκια…

Comments are closed.