Σύνταξη στα 116

Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης

       Πριν από λίγες μέρες μια γυναίκα στο Περού, η Φιλομένα Τάπιε, ειδοποιήθηκε από το ΙΚΑ της χώρας της ότι εγκρίθηκε η αίτησή της για συνταξιοδότηση και να πάει στην τράπεζα να πάρει την πρώτη της σύνταξη. Είχε κάνει μεγάλη υπομονή και περίμενε πολλά χρόνια αυτή τη μεγάλη στιγμή που θα έβγαινε στη σύνταξη. Συγκεκριμένα φέτος συμπλήρωσε τα …116 χρόνια της ηλικίας της!

        Η Φιλομένα ζει σε ένα ορεινό χωριουδάκι στις Άνδεις και είναι η γηραιότερη γυναίκα του Περού – ίσως και του κόσμου ολόκληρου. Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1897.

       Το κράτος αποφάσισε να της δώσει σύνταξη με βάση ένα πρόγραμμα για την ανακούφιση υπερηλίκων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η σύνταξή της είναι περίπου 58 ευρώ. Επίσης θα έχει δωρεάν περίθαλψη.

       Είπε ότι, το μυστικό της μακροζωίας της το χρωστάει στα σπιτικά τρόφιμα και λαχανικά που καλλιεργεί στον κήπο της, όπως κουκιά και άλλα όσπρια, πατάτες, λάχανα και φρέσκα κρεμμυδάκια. Έχει επίσης δύο κατσίκες, από τις οποίες προμηθεύεται κατσικίσιο τυρί και γάλα, και καμιά 20ριά κότες. Είπε επίσης ότι δεν έχει φάει ποτέ κονσέρβες ούτε έχει πιει αναψυκτικά.

       Τέλος, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο παράπονο από τη ζωή της είναι ότι δεν έχει πλέον δόντια…

       Κάτι μου θυμίζουν όλα αυτά…

·           Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζουν ήδη στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

·           Τα όρια συνταξιοδότησης όσο πάνε και μεγαλώνουν.

·           Τα περιουσιακά στοιχεία των συνταξιοδοτικών μας ταμείων έχουν κουρευτεί και τα περισσότερα Ταμεία είναι προβληματικά.

·           Οι επικουρικές συντάξεις πάνε για κούρεμα.

·           Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες για να επιβιώσουν αναγκάζονται να καλλιεργούν στο μπαχτσέ τους κρεμμυδάκια, μαρούλια φασολάκια και άλλα λαχανικά. Επίσης να έχουν καμιά 20ριά κότες και μια-δυο κατσίκες.

Comments are closed.