ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ERIC METAXAS ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ BONHOEFFER

 Σύντομη βιογραφία του συγγραφέα

Ο ΄Ερικ Μεταξάς γεννήθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης το 1963. Ο πατέρας του είναι ΄Ελληνας από την Κεφαλληνία και η μητέρα του γεννήθηκε στη Γερμανία. Στα χρόνια που ήταν στο Κολέγιο είχε αποστασιοποιηθεί από κάθε πίστη. «Το 1988, γράφει, αναγεννήθηκα μ’ ένα δυναμικό και θαυματουργικό τρόπο. Και από τότε είμαι ο γιος του Βασιλιά και έχω την επιθυμία να Τον υπηρετώ με όλη μου την καρδιά».   Αποφοίτησε από το γνωστό πανεπιστήμιο Yale, όπου αποκόμισε πολλαπλές διακρίσεις, γιατί, εκτός από τις σπουδές του, είχε σημαντική δράση και σε άλλους τομείς.

΄Εργα του, δοκίμια, κριτική βιβλίων, κινηματογραφικών έργων και ποιήματά του, έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά όπως New York Times, Washington Post, Christianity Today κ.ά. Από το 1988 ως το 1992 έχει γράψει πάνω από 20 παιδικά βιβλία και βίντεο στα οποία πήραν μέρος  γνωστοί  ηθοποιοί. ΄Εχει πάρει πολλά σημαντικά βραβεία και τρία Grammy.Τα περισσότερα βιβλία του έχουν γίνει best seller και πουλήθηκαν σε πολλές χιλιάδες αντίτυπα. Το τελευταίο βιβλίο του Its Time to Sleep, My Love στην πρώτη έκδοση πούλησε 175.000 αντίτυπα. Το βιβλίο του με τη βιογραφία του Bonhoeffer:  Pastor, Martyr, Prophet, Spy ήταν στη λίστα των μπεστ σέλλερς της εφημερίδας NY Times την εβδομάδα 20 Ιουνίου 2010.

Για δυο χρόνια ήταν ο εκδότης και ο συγγραφέας του ημερήσιου ραδιοφωνικού προγράμματος του γνωστού διάσημο χριστιανού ηγέτη Chuck Colson, που αναμεταδίδονταν σε πάνω από 400 ρ/σταθμούς και το εβδομαδιαίο  ακροατήριό του έφτανε τα 5.000.000 άτομα. Τακτικά εμφανίζεται ως σχολιαστής στο CNN και το  Fox News Channel. Είναι τακτικός ομιλητής και σχολιαστής σε πολλά πάνελ με διάφορα θέματα.

Είναι ο ιδρυτής και οικοδεσπότης του Socrates in the City. Πρόκειται για μια μηνιαία εκδήλωση στην οποία γίνονται συζητήσεις σε θέματα για τη «ζωή, το Θεό και άλλα πολλά», στα οποία παίρνουν μέρος διάσημοι ομιλητές  όπως ο Dr. Francis Collins, Sir John Polkinghorne, Baroness Caroline Cox, Dana Gioia, Os Guinness, Peter Kreeft κ.ά. Τις εκδηλώσεις αυτές προβάλουν οι New York Times.

΄Εχει γράψει βιογραφίες γνωστών προσωπικοτήτων όπως του Γουιλμπερφόρς, βιβλία για παιδιά και έργα εκλαϊκευμένης απολογητικής. Μερικά έχουν μεταφραστεί στην Πορτογαλική, Ισπανική, Αλβανική, Κορεάτικη κ.ά.

 

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ  

 ——————————————————-


Bonhoeffer:: Pastor, Martyr, Prophet, Spy
by Eric Metaxas
Thomas Nelson, April 2010
608 pp., $17.99

——————————————————-

Τον Απρίλιο του 2010  ο γνωστός  εκδοτικός οίκος Thomas Nelson,  κυκλοφόρησε το περισπούδαστο βιβλίο του Eric Metaxas  με τίτλο Βonhoeffer: Ποιμένας, Μάρτυρας, Προφήτης, Κατάσκοπος. Το βιβλίο είναι στην αγγλική, έχει 608 σελίδες και τιμάται 17.99 δολάρια.

Στο βιβλίο αυτό ο Ερικ Μεταξάς, με το δικό του γνωστό και γλαφυρό τρόπο, ξεδιπλώνει τη μεγαλειώδη και πολυτάραχη προσωπικότητα του Βonhoeffer. Το βιβλίο με τη βιογραφία του Bonhoeffer:  Pastor, Martyr, Prophet, Spy  ήταν στη λίστα των μπεστ σέλλερς της εφημερίδας NY Times  την εβδομάδα 20 Ιουνίου 2010.

Διάφορα ΜΜΕ πήραν συνέντευξη από τον ΄Ερικ Μεταξά, συγγραφέα της βιογραφίας του Β.  Σύντομη αλλά περιεκτική είναι συνέντευξη που του πήρε ο  εκδότης του παγκόσμια γνωστού περιοδικού CHRISTIANITY TODAY (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΕΡΑ). Γράψαμε και  ζητήσαμε την άδεια του Ε. Μεταξά, να μεταφράσουμε στα ελληνικά αυτή τη συνέντευξή του. Μας απάντησε μ’ ένα θερμό και ενθαρρυντικό γράμμα . Με ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε την άδεια και χάρηκε για την πρωτοβουλία μας να μεταφέρουμε στο ελληνικό κοινό τη συνέντευξή του. 

Η ιστοσελίδα του ΄Ερικ Μεταξά είναι www.ericmetaxas.com Οι αγγλομαθείς μπορούν να την επισκεφτούν για να διαβάσουν ή να δουν βίντεο με συνεντεύξεις και ομιλίες του.

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ME ΤΟΝ ERIC METAXAS

Τι ήταν αυτό που σ’ έμπνευσε να αρχίσεις να μελετάς τη ζωή Μπονχόβερ;

>  Η μητέρα μου μεγάλωσε στη Γερμανία στην περίοδο του Ναζισμού. ΄Εχασε τον πατέρα της στη διάρκεια του πολέμου. ΄Ηταν ένας από τους πολλούς απρόθυμους γερμανούς στρατιώτες, που αναγκάστηκε να πάρει μέρος σ’ έναν πόλεμο στον οποίο ήταν αντίθετος. Η ιστορία αυτής της οδυνηρής περιόδου πάντα  με αναστάτωνε. Όταν για πρώτη φορά άκουσα, το 1988, για το Βonhoeffer και το θάνατό του στα χέρια των Ναζί, συγκλονίστηκα. Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι δεν  την είχα ακούσει ποτέ πριν. Η ιδέα ότι ένας άνθρωπος, εξαιτίας της χριστιανικής του πίστης, στάθηκε εναντίον του Χίτλερ και να δώσει τη ζωή του με άφησε έκπληκτο.

Θα περιέγραφες τον  Βonhoeffer ως ένα συντηρητικό ευαγγελικό; Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις απόψεις του από την επικρατούσα τότε φιλελεύθερη θεολογία των καθηγητών του, συμπεριλαμβανομένου και του Adolf von Harnack;

 >  Αυτό είναι τόσο αξιοθαύμαστο. Ο Β είναι περισσότερο θεολογικά συντηρητικός ευαγγελικός απ’ οτιδήποτε άλλο. Είχε ορθόδοξες θέσεις, όπως ο απ. Παύλος ή ο Ησαϊας, από τα εφηβικά του χρόνια ως την τελευταία μέρα της ζωής του στη γη. Φαίνεται όμως ότι οι θεολογικά ορθολογιστές ήθελαν να κάνουν τον Β κατά την εικόνα τους, στηριζόμενοι κυρίως στο γεγονός ότι σπούδασε  στο Θεολογικό Σεμινάριο Union της Νέας Υόρκης  και το ότι ήθελε να επισκεφτεί το Ινδό ηγέτη Μαχάτμα Γκάντι και ακόμη ότι χρησιμοποίησε την έκφραση «άθρησκος Χριστιανισμός» σε ένα γράμμα.

Τι σκεπτόταν ο Βonhoeffer για την Αμερική; Πώς τον επηρέασε η επίσκεψη του σ’ αυτήν;

>  Ο Β καθόλου δεν επηρεάστηκε από τις θεολογικές του σπουδές από Θεολογικό Σεμινάριο Union. Σε γράμματα που έστελνε στην πατρίδα του σάρκαζε για τα όσα θεωρούσαν  ως θεολογία στις ΗΠΑ. Στην επίσκεψη του όμως σε μια Αιθιοπική Βαπτιστική εκκλησία στο Χάρλεμ έφερε αλλαγή σε όλα. Είδε ένα πλήρες ευαγγέλιο του Χριστού, για πρώτη ίσως φορά στη ζωή του. Η λατρεία και το κήρυγμα τον εξέπληξαν. Είδε κάτι το πραγματικό, ένα Χριστιανισμό βασισμένο σε μια ολόκαρδη αφοσίωση στον Ιησού. Όταν επέστρεψε στην Γερμανία όλοι παρατήρησαν ότι ήταν διαφορετικός. Αυτή η εμπειρία βάθυνε την πίστη του δραματικά.  Το 1939, ο Β σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη  Γερμανία, και να επιστρέψει στην Νέα Υόρκη,  για να αποφύγει τον ερχόμενο πόλεμο. ΄Εμεινε μόνο 26 ημέρες στην Αμερική όπου ένιωθε τρομερά έξω από τα νερά του. ΄Ηξερε ότι ο Θεός τον καλούσε πίσω στην Γερμανία. Εγκατάλειψε την ασφάλεια της Αμερικής και επέστρεψε στην κατεχόμενη από τους Ναζί Γερμανία. ΄Εγραψε στον καθηγητή του , «έκανα λάθος που γύρισα στην Αμερική. Πρέπει να ζήσω στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου της εθνικής μας ιστορίας με τους Χριστιανούς της Γερμανίας». Τον απαγχόνισαν στις 9 Απριλίου 1945 για «πολιτική εσχάτη προδοσία», λίγο χρόνο πριν παραδοθεί η Γερμανία. 

Περιμένεις καμιά αντιπαράθεση από την αξιολόγησή σου για τον Βonhoeffer;

> Κάποιοι, ίσως της θεολογικής πτέρυγας της αριστεράς, που έχουν σκεφτεί ότι ο Β ανήκε σ’ αυτούς να μπορέσουν να δουν ότι επίσης ανήκει και σε άλλους που τους θεωρούν ως θεολογικά εχθρούς τους. Τα καλά νέα όμως είναι ότι ο Β γνώριζε ότι ανήκε στον Χριστό ολότελα, πέρα για πέρα.  

Ποια είναι η πρόκληση του Βonhoeffer στους Χριστιανούς σήμερα για να αναλογιστοπυν το κόστος μαθητείας;

> Ο Β έδειξε απαράμιλλο  θάρρος και γνήσια αυθεντικότητα στη ζωή του. Είπε πολλές μη δημοφιλείς αλήθειες και  δεν φοβόταν να το κάνει  αυτό. ΄Εδειξε  αφοβία. Δεν φοβήθηκε να πει ότι η έκτρωση είναι φόνος. Στη σεξουαλική του ζωή ήταν καθαρός. ΄Ηταν απόλυτα αφοσιωμένος στον Ιησού Χριστό. Αυτά που έλεγε ποτέ δεν ήταν απλώς λόγια. ΄ Ηταν αυθεντικός, πραγματικός πέρα για πέρα σε όλα. Και είναι αδύνατο να μην εμπνευστείς από όλη τη  ζωή του και να  μην εκφράσεις τον ενθουσιασμό σου!  

 

ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αγαπητοί μου Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

όπως θα διαπιστώσατε από το  επώνυμό μου, είμαι Έλληνας. Ο πατέρας μου μεγάλωσε στην Κεφαλληνία και είχα το προνόμιο να επισκεφτώ αυτό το όμορφο νησί πολλές φορές. Και ασφαλώς είμαι ενήμερος για την καταπληκτική Χριστιανική κληρονομιά της Ελλάδος. Τίποτε δεν μπορεί να ευλογήσει την καρδιά μου  περισσότερο από του να γνωρίζω ότι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που γνωρίζουν το ζωντανό  Χριστό και έχουν εμπειρία προσωπικής σχέσης μ’ Αυτόν. Μεγάλωσα σε μια τυπική χριστιανική οικογένεια  αλλά δεν γνώριζα την πλήρη χαρά  της προσωπικής σχέσης με τον Ιησού ώς το 1988. Τότε, όλα άλλαξαν για μένα. Η πληροφορία ότι υπάρχουν συνειδητοί πιστοί στην Ελλάδα σήμερα, με ενθουσιάζει με τέτοιο τρόπο που δεν μπορώ το περιγράψω. Μου κάνει να νιώθω πολύ ευτυχισμένος, καθώς σκέφτομαι ότι μέσα από  τη συνέντευξη αυτή  πολλοί από σας θα γνωρίσετε   τον Dietrich Bonhoeffer. Η μητέρα μου είναι από την Γερμανία, έτσι η ιστορία του έχει ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα για μένα. Είναι η ιστορία  κάποιου που ήταν αληθινά ένας ηρωικός Χριστιανός στη διάρκεια εκείνης της ιδιαίτερα σκοτεινής περιόδου. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που η ιστορία του  θα αγγίξει ένα μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Προσεύχομαι ώστε πολλοί από σας να ενθαρρυνθούν και να εμπνευστούν για να υπηρετήσουν το Θεό με μεγαλύτερη πιστότητα όσο ποτέ άλλοτε. Δόξα στον Θεό.

                                                                                                                         ΄Ερικ Μεταξάς.

 Σχόλια –Μετάφραση: Γ. Σ. Κ.

 

 

 

Comments are closed.