Συνέντευξη με τη Μητέρα Τερέζα στο περιοδικό TIME

http://zoiagapis.blogspot.gr/


Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι ένα απόσπασμα από μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις με τη Μητέρα Τερέζα που πραγματοποιήθηκε από τον Edward W. Desmond το 1989 για το περιοδικό Time. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη εμφανίστηκαν στο περιοδικό Time και το πλήρες κείμενο της συνέντευξης εμφανίστηκε στο The National Catholic Register.

Time: Τί κάνατε σήμερα το πρωί;

Μητέρα Τερέζα: Προσευχόμουν. 

Time: Πότε αρχίσατε;

Μητέρα Τερέζα: Τεσσερισήμισι.

Time: Και μετά την προσευχή

Μητέρα Τερέζα: Προσπαθούμε να προσευχόμαστε μέσα από τη δουλειά μας κάνοντάς το αυτό με τον Ιησού, για τον Ιησού, στον Ιησού. Αυτό μας βοηθά να βάλουμε όλη την καρδιά και την ψυχή μας στο να το πραγματοποιήσουμε αυτό. Αυτός που πεθαίνει, ο ακρωτηριασμένος, ο ψυχικά ασθενής, ο ανεπιθύμητος, ο αντιπαθής όλοι αυτοί είναι ο Ιησούς μεταμφιεσμένος. 

Time: Οι άνθρωποι σάς ξέρουν ως ένα είδος θρησκευτικού κοινωνικού λειτουργού. Καταλαβαίνουν την πνευματική βάση της δουλειάς σας;

Μητέρα Τερέζα: Δεν ξέρω. Αλλά τους δίνω μια ευκαιρία να έρθουν και να αγγίξουν το φτωχό. Καθένας πρέπει να το νιώσει αυτό. Τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα πάντα για να κάνουν ακριβώς αυτό. Αυτό είναι κάτι τόσο εντελώς απίστευτο στον κόσμο, έτσι δεν είναι; Και όμως είναι υπέροχο. Οι εθελοντές μας γυρίζουν πίσω διαφορετικοί άνθρωποι.

Time: Μήπως το γεγονός ότι είστε γυναίκα κάνει το μήνυμά σας πιο κατανοητό;

Μητέρα Τερέζα: Δεν το σκέφτομαι ποτέ έτσι.

Time: Αλλά δεν νομίζετε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται καλύτερα σε μια μητέρα;

Μητέρα Τερέζα: Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται όχι λόγω εμού, αλλά λόγω αυτού που κάνουμε. Πριν, οι άνθρωποι μιλούσαν πολύ για τους φτωχούς, αλλά τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν στους φτωχούς. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Το έργο το έχει κάνει αυτό. Η παρουσία των φτωχών είναι γνωστή τώρα, ιδιαίτερα των φτωχότερων των φτωχών, των ανεπιθύμητων, των αγαπημένων, των εγκαταλελειμμένων. Πριν, κανένας δεν έκανε τίποτα για τους ανθρώπους στο δρόμο. Έχουμε μαζέψει από τους δρόμους της Καλκούτα 54.000 ανθρώπους, και 23.000 περίπου έχουν πεθάνει σε εκείνο το μοναδικό δωμάτιο [στο Καλιγκάτ].

Time: Γιατί έχετε τόσο μεγάλη επιτυχία;

Μητέρα Τερέζα: Ο Ιησούς έγινε ο Ίδιος ο άρτος της ζωής για να μας δώσει ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που αρχίζουμε την ημέρα, με τη Θεία Λειτουργία. Και κλείνουμε την ημέρα με τη Λατρεία της Θείας Ευχαριστίας. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να έκανα αυτή τη δουλειά ούτε για μία εβδομάδα ακόμα αν δεν είχα τέσσερις ώρες προσευχής κάθε μέρα.

Time: Ταπεινή όπως είστε, θα πρέπει να είναι περίεργο πράγμα να θεωρείστε ένα όχημα της χάρης του Θεού στον κόσμο.

Μητέρα Τερέζα: Αλλά είναι το δικό Του έργο. Νομίζω ότι ο Θεός θέλει να δείξει το μεγαλείο Του χρησιμοποιώντας το τίποτα.

Time: Είστε ένα τίποτα;

Μητέρα Τερέζα: Είμαι απόλυτα βέβαιη γι’ αυτό.

Time: Αισθάνεστε ότι δεν έχετε ξεχωριστές αρετές;

Μητέρα Τερέζα: Δεν το νομίζω. Δεν διεκδικώ τίποτα από το έργο. Είναι δικό Του το έργο. Είμαι σαν ένα μικρό μολύβι στο χέρι Του. Αυτό είναι όλο. Εκείνος σκέφτεται. Εκείνος γράφει. Το μολύβι δεν έχει τίποτα να κάνει. Το μολύβι μονάχα επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί. Με ανθρώπινους όρους, η επιτυχία του έργου μας θα ήταν αδύνατη, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι ένα σημάδι ότι είναι δικό Του το έργο, καθώς και ότι χρησιμοποιεί τους άλλους ως όργανα – όλες τις Αδελφές μας. Κανένας από εμάς δεν θα μπορούσε να το δημιουργήσει αυτό. Ωστόσο δείτε τί έχει κάνει.

Time: Ποιό είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού σε σας;

Μητέρα Τερέζα: Οι φτωχοί.

Time: Πώς είναι ένα δώρο;

Μητέρα Τερέζα: Έχω την ευκαιρία να είμαι με τον Ιησού 24 ώρες την ημέρα.

Time: Εδώ στην Καλκούτα, έχετε δημιουργήσει μια πραγματική αλλαγή;

Μητέρα Τερέζα: Νομίζω πως ναι. Οι άνθρωποι έχουν επίγνωση της παρουσίας αλλά και πολλοί, πολλοί, πολλοί Ινδουιστές μοιράζονται μαζί μας. Έρχονται και ταίζουν τους ανθρώπους και υπηρετούν τους ανθρώπους. Τώρα δεν βλέπουμε ποτέ έναν άνθρωπο να βρίσκεται έξω στο δρόμο να πεθαίνει. Έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τους φτωχούς.

Time: Πέρα απ’ το να δείχνετε τους φτωχούς στον κόσμο, έχετε μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα σχετικά με το πώς να εργάζεται κανείς με τους φτωχούς;

Μητέρα Τερέζα: Πρέπει να τους κάνεις να αισθάνονται ότι αγαπιούνται και είναι επιθυμητοί. Είναι ο Ιησούς για μένα. Πιστεύω σε αυτό πολύ περισσότερο από το να κάνεις μεγάλα πράγματα γι’ αυτούς.

Time: Ποιά είναι η μεγαλύτερη ελπίδα σας εδώ στην Ινδία;

Μητέρα Τερέζα: Να δώσω τον Ιησού σε όλους.

Time: Αλλά δεν ευαγγελίζεστε με τη συμβατική έννοια του όρου.

Μητέρα Τερέζα: Τους ευαγγελίζομαι με τα έργα μου της αγάπης.

Time: Είναι αυτό ο καλύτερος τρόπος;

Μητέρα Τερέζα: Για μας, ναι. Για κάποιον άλλο, κάτι άλλο. Ευαγγελίζομαι με τον τρόπο που ο Θεός θέλει. Ο Ιησούς είπε πηγαίντε και κηρύξτε σε όλα τα έθνη. Είμαστε τώρα σε τόσα πολλά έθνη κηρύττοντας το Ευαγγέλιο από τα έργα μας της αγάπης. “Έτσι θα καταλάβουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας.” Αυτό είναι το κήρυγμα που κάνουμε, και νομίζω ότι είναι πιο αληθινό.

Time: Οι φίλοι σας λένε ότι είστε απογοητευμένη που το έργο σας δεν έχει φέρει περισσότερες μετατροπές σε αυτό το μεγάλο Ινδουιστικό έθνος.

Μητέρα Τερέζα: Οι ιεραπόστολοι δεν το σκέφτονται αυτό. Θέλουν μονάχα να διακηρύττουν το Λόγο του Θεού. Πολυάριθμοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Αλλά οι άνθρωποι κάνουν την προσευχή πράξη με το να έρχονται και να υπηρετούν τους ανθρώπους. Συνεχώς άνθρωποι έρχονται να ταίσουν και να υπηρετήσουν, τόσους πολλούς, πηγαίντε να δείτε. Παντού βοηθούν οι άνθρωποι. Δεν ξέρουμε το μέλλον. Όμως η πόρτα είναι ήδη ανοιχτή στο Χριστό. Μπορεί να μην είναι μια μεγάλη μετατροπή όπως αυτή, αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται στην ψυχή.

Time: Τί πιστεύετε για τον Ινδουισμό;

Μητέρα Τερέζα: Αγαπώ όλες τις θρησκείες, αλλά είμαι ερωτευμένη με τη δική μου. Καμία συζήτηση. Αυτό είναι που πρέπει να αποδείξουμε σε αυτούς. Βλέποντας αυτό που κάνω, συνειδητοποιούν ότι είμαι ερωτευμένη με τον Ιησού.

Time: Και θα έπρεπε να αγαπήσουν κι αυτοί τον Ιησού;

Μητέρα Τερέζα: Φυσικά, αν θέλουν ειρήνη, αν θέλουν χαρά, ας τους αφήσουμε να βρούνε τον Ιησού. Αν οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι Ινδουιστές, καλύτεροι Μουσουλμάνοι, καλύτεροι Βουδιστές από τις πράξεις μας της αγάπης, τότε υπάρχει κάτι άλλο που καλλιεργείται εκεί. Έρχονται πιο κοντά και πιο κοντά στο Θεό. Όταν έρχονται πιο κοντά, θα πρέπει να επιλέξουν.

Time: Εσείς και ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ, μεταξύ άλλων Εκκλησιαστικών ηγετών, μίλησατε εναντίων ορισμένων τρόπων ζωής στη Δύση, εναντίον του υλισμού και της άμβλωσης. Πόσο θορυβημένη είστε;

Μητέρα Τερέζα: Λέω πάντα ένα πράγμα: Αν μια μητέρα μπορεί να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί, τότε τι έχει μείνει από τη Δύση ώστε να καταστραφεί; Είναι δύσκολο να εξηγηθεί, αλλά είναι ακριβώς αυτό.

Time: Όταν μιλήσατε στο Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ πριν από λίγα χρόνια, είπατε ότι η άμβλωση ήταν ένα μεγάλο κακό και το κοινό αποδοκίμασε. Τί σκεφτήκατε όταν το κοινό σας αποδοκίμαζε;

Μητέρα Τερέζα: Το προσέφερα στον Κύριό μας. Είναι όλα γι’ Αυτόν, δεν είναι; Τον άφησα Εκείνον να πει ό,τι θέλει.

Time: Αλλά αυτοί οι άνθρωποι που σας αποδοκίμασαν θα λέγατε ότι δεν θέλουν και αυτοί μόνο το καλύτερο για τις γυναίκες;

Μητέρα Τερέζα: Μπορεί. Αλλά πρέπει να πούμε την αλήθεια.

Time: Και αυτή είναι;

Μητέρα Τερέζα: Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σκοτώνουμε. Ου φονεύσεις, μια εντολή του Θεού. Και παρόλα αυτά θα έπρεπε να σκοτώνουμε τον αβοήθητο, το μικρό; Βλέπετε εξαπτόμαστε επειδή οι άνθρωποι ρίχνουν βόμβες και τόσοι πολλοί σκοτώνονται. Για τους ενήλικες, υπάρχει τόση πολλή έξαψη στον κόσμο. Αλλά γι’ αυτό το μικρό στη μήτρα, ούτε καν ένας θόρυβος; Δεν μπορεί καν να δραπετεύσει. Αυτό το παιδί είναι το φτωχότερο των φτωχών.

Time: Είναι ο υλισμός στη Δύση ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα;

Μητέρα Τερέζα: Δεν ξέρω. Έχω τόσα πολλά πράγματα να σκεφτώ. Προσεύχομαι πολύ γι’ αυτό, αλλά δεν έχω κυριευτεί από αυτό. Πάρτε τη σύναξή μας, για παράδειγμα, έχουμε πολύ λίγα, έτσι δεν έχουμε τίποτα για να απορροφηθούμε απ’ αυτό. Όσο περισσότερα έχεις, τόσο περισσότερο θα είσαι απασχολημένος, τόσο λιγότερα θα δίνεις. Αλλά όταν έχεις τα λιγότερα πιο πολύ ελεύθερος θα είσαι. Η φτώχεια για εμάς είναι ελευθερία. Δεν είναι ταπείνωση, εκκλησιαστική ποινή. Είναι χαρούμενη ελευθερία. Δεν υπάρχει τηλεόραση εδώ, ούτε αυτό, ούτε εκείνο. Αυτή είναι η μόνη θερμάστρα σε ολόκληρο το σπίτι. Δεν έχει σημασία πόσο ζεστό είναι, και είναι για τους επισκέπτες. Αλλά είμαστε απόλυτα ευτυχισμένοι.

Time: Πώς βρίσκετε τους πλούσιους τότε;

Μητέρα Τερέζα: Βρίσκω τους πλούσιους πολύ φτωχότερους. Μερικές φορές είναι πιο μοναχικοί μέσα τους. Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι. Χρειάζονται πάντα κάτι περισσότερο. Δεν λέω ότι όλοι τους είναι έτσι. Δεν είναι όλοι το ίδιο. Βρίσκω ότι η φτώχεια δύσκολα αφαιρείται. Η πείνα για αγάπη είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί από την πείνα για ψωμί.

Time: Ποιό είναι το πιο θλιβερό μέρος που έχετε επισκεφτεί;

Μητέρα Τερέζα: Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Είναι λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους να υποφέρουν., ειδικά τη διαλυμένη οικογένεια, αντιπαθή, παραμελημένη. Είναι μια μεγάλη θλίψη· είναι πάντα τα παιδιά που υποφέρουν περισσότερο όταν δεν υπάρχει αγάπη μέσα στην οικογένεια. Αυτό είναι φοβερός πόνος. Πολύ δύσκολο επειδή δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αυτή είναι η μεγάλη φτώχεια. Αισθάνεσαι αβοήθητος. Αλλά αν πάρεις ένα άτομο που πεθαίνει από την πείνα, θα του δώσεις φαγητό και αυτό ήτανε.

Time: Γιατί το τάγμα σας έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα;

Μητέρα Τερέζα: Όταν ρωτώ τους νέους γιατί θέλουν να ενωθούν μαζί μας, λένε ότι θέλουν τη ζωή της προσευχής, τη ζωή της φτώχειας και τη ζωή της υπηρεσίας προς τους φτωχότερους των φτωχών. Μια πολύ πλούσια κοπέλα μού έγραψε και μου είπε ότι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λαχταρούσε να γίνει καλόγρια. Όταν μας συνάντησε, είπε ότι δεν θα έχω να παραδώσω τίποτα ακόμη και αν παρέδιδα τα πάντα. Βλέπετε, αυτή είναι η νοοτροπία των νέων σήμερα. Έχουμε πολλά επαγγέλματα.

Time: Υπάρχει μια κριτική για την πολύ αυστηρή αγωγή κάτω από την οποία εσείς και οι Αδελφές σας ζουν.

Μητέρα Τερέζα: Το επιλέξαμε αυτό. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους φτωχούς. Γιατί τί θα μας φέρει πιο κοντά στους φτωχούς ανθρώπους μας; Πώς μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς σε αυτούς αν ζούσαμε μια διαφορετική ζωή; Αν έχουμε οτιδήποτε μπορούν τα χρήματα να δώσουν, που ο κόσμος μπορεί να δώσει, τότε ποιά η σύνδεσή μας με τους φτωχούς; Τί γλώσσα θα τους μιλήσω; Τώρα αν οι άνθρωποι μου πούνε ότι είναι τόσο καυτερό, μπορώ να πω να έρθουν να δουν το δωμάτιό μου.

Time: Τόσο καυτερό;

Μητέρα Τερέζα: Ακόμη πιο καυτερό, επειδή υπάρχει μια κουζίνα αποκάτω. Ένας άνθρωπος ήρθε και έμεινε εδώ ως μάγειρας στο σπίτι των παιδιών. Ήταν πλούσιος πριν και έγινε πολύ φτωχός. Έχασε τα πάντα. Ήρθε και είπε, “Μητέρα Τερέζα, δεν μπορώ να φάω αυτό το φαί.” Είπα, “το τρώω αυτό καθημερινά.” Με κοίταξε και μου είπε, “Το τρώτε κι εσείς; Εντάξει, θα το φάω κι εγώ.” Και έφυγε απόλυτα ευτυχής. Τώρα αν δεν μπορούσα να του πω την αλήθεια, αυτός ο άνθρωπος θα είχε παραμείνει παγερός. Δεν θα είχε ποτέ αποδεχτεί τη φτώχεια του. Ποτέ δεν θα είχε δεχθεί να έχει αυτό το φαγητό όταν είχε συνηθίσει σε άλλα είδη φαγητών. Αυτό τον βοήθησε να συγχωρήσει, να ξεχάσει.

Time: Ποιά είναι η πιο χαρούμενη χώρα που έχετε επισκεφθεί ποτέ;

Μητέρα Τερέζα: Το Καλιγκάτ. Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν εν ειρήνη, εν τη αγάπη του Θεού, είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Για να δείτε τους φτωχούς ανθρώπους μας ευτυχισμένους μαζί με τις οικογένειές τους, αυτά είναι όμορφα πράγματα. Ο πραγματικός φτωχός γνωρίζει τί είναι η χαρά.

Time: Υπάρχουν άνθρωποι που θα έλεγαν ότι είναι μια ψευδαίσθηση να πιστεύουμε στη χαρά των φτωχών, ότι θα πρέπει να τους δοθούν κατοικίες, υπερυψωμένες.

Μητέρα Τερέζα: Το υλικό δεν είναι το μόνο πράγμα που δίνει χαρά. Κάτι σπουδαιότερο από αυτό, η βαθιά αίσθηση της ειρήνης στην καρδιά. Είναι περιεχόμενα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Time: Αλλά τί γίνεται με εκείνους που είναι καταπιεσμένοι; Ποιοί οφελούνται;

Μητέρα Τερέζα: Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι σαν αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να έρθουμε και να μοιραστούμε τη χαρά της αγάπης μαζί τους.

Time: Θα έπρεπε ο ρόλος της Εκκλησίας να είναι μόνο να κάνει τους φτωχούς τόσο χαρούμενους εν Χριστώ όσο μπορούν να γίνουν;

Μητέρα Τερέζα: Εσείς και εγώ, είμαστε η Εκκλησία, έτσι δεν είναι; Πρέπει να μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους μας. Τα δεινά σήμερα είναι επειδή οι άνθρωποι θησαυρίζουν, δεν δίνουν, δεν μοιράζονται. Ο Ιησούς το έκανε πολύ σαφές. Ό,τι κάνετε σε έναν από τούτους τους ελαχίστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα. Δίνοντας ένα ποτήρι νερό, το δίνετε σε μένα. Παίρνετε ένα μικρό παιδί, παίρνετε εμένα. Ξεκάθαρα.

Time: Εάν μιλήσετε με έναν πολιτικό ηγέτη που θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για το λαό του, θα του λέγατε ότι πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο;

Μητέρα Τερέζα: Δεν το λεω έτσι. Λέω μοιραστείτε τη χαρά της αγάπης με τους ανθρώπους σας. Επειδή ο πολιτικός ίσως δεν μπορεί να κάνει τη σίτιση όπως το κάνω εγώ. Αλλά θα έπρεπε να είναι σαφές στο μυαλό του να δώσει τους κατάλληλους κανόνες και τις κατάλληλες ρυθμίσεις για να βοηθήσει το λαό του.

Time: Είναι δουλειά μου να κρατάω τους πολιτικούς ειλικρινείς, και δουλειά σας να μοιράζεστε τη χαρά με τους φτωχούς.

Μητέρα Τερέζα: Ακριβώς. Και θα είναι για το καλό των ανθρώπων και τη δόξα του Θεού. Αυτό θα είναι πραγματικά εποικοδομητικό. Όπως ένας άνθρωπος μου λέει ότι φθείρετε τους ανθρώπους δίνοντάς τους ψάρι να φάνε. Πρέπει να τους δώσετε ένα καλάμι να πιάσουν το ψάρι. Και είπα ότι οι άνθρωποί μου δεν μπορούν καν να σταθούν, ακόμα λιγότερο να κρατήσουν ένα καλάμι. Αλλά θα τους δώσω το ψάρι να φάνε, και όταν είναι αρκετά δυνατοί, θα τους παραδώσω σε σας. Και θα τους δώσετε το καλάμι να πιάσουν το ψάρι. Αυτός είναι ένας όμορφος συνδυασμός, δεν είναι;

Time: Οι φεμινίστριες Καθολικές καλόγριες λένε μερικές φορές ότι θα έπρεπε να διαχέετε την ενέργειά σας για να κάνετε το Βατικανό να χειροτονεί γυναίκες.

Μητέρα Τερέζα: Αυτά δεν με αγγίζουν.

Time: Ποιά η γνώμη σας για το φεμινιστικό κίνημα μεταξύ των μοναχών στη Δύση;

Μητέρα Τερέζα: Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο απασχολημένοι με τον Κύριό μας από ό,τι με όλα αυτά, περισσότερο απασχολημένοι με τον Ιησού και κηρύττοντας το Λόγο Του. Αυτό που μια γυναίκα μπορεί να δώσει, κανένας άνδρας δεν μπορεί. Γι’ αυτό ο Θεός τούς έχει δημιουργήσει ξεχωριστά. Οι μοναχές, οι γυναίκες, οποιαδήποτε γυναίκα. Η γυναίκα έχει δημιουργηθεί για να είναι η καρδιά της οικογένειας, η καρδιά της αγάπης. Αν το χάσουμε αυτό, χάνουμε τα πάντα. Δίνουν αυτή τη αγάπη στην οικογένεια ή τη δίνουν στην υπηρεσία, πράγμα που είναι ο προοορισμός της.

Time: Ο κόσμος θέλει να μάθει περισσότερα για εσάς.

Μητέρα Τερέζα: Όχι, όχι. Αφήστε τους να έρθουν να μάθουν τους φτωχούς. Θέλω να αγαπήσουν τους φτωχούς. Θέλω να προσπαθήσουν να βρούνε τους φτωχούς στις οικογένειές τους πρώτα, να φέρουν ειρήνη και χαρά και αγάπη στην οικογένεια πρώτα.

Time: Ο Μάλκολμ Μάγκεριτζ είπε κάποτε ότι αν δεν είχατε γίνει Αδελφή και δεν βρίσκατε την αγάπη του Χριστού, θα ήσασταν μια πολύ σκληρή γυναίκα. Νομίζετε ότι αυτό είναι αλήθεια;

Μητέρα Τερέζα: Δεν ξέρω. Δεν έχω χρόνο να σκέφτομαι γι’ αυτά τα πράγματα.

Time: Άτομα που εργάζονται μαζί σας λένε ότι είστε ασταμάτητη. Πάντα παίρνετε αυτό που θέλετε.

Μητέρα Τερέζα: Σωστά. Όλα για τον Ιησού.

Time: Και αν έχουν πρόβλημα με αυτό;

Μητέρα Τερέζα: Για παράδειγμα, πήγα σε έναν άνθρωπο πρόσφατα που δεν θα μου έδινε αυτό που χρειαζόμουν. Είπα ο Θεός να σε ευλογεί, και έφυγα. Με πήρε πίσω και είπε τί θα έλεγα αν σου έδινα αυτό το πράγμα. Είπα ότι θα σου δώσω ένα “Ο Θεός να σε ευλογεί” και ένα μεγάλο χαμόγελο. Αυτό είναι όλο. Έτσι είπε τότε ελάτε, θα σας το δώσω. Πρέπει να ζούμε την απλότητα του Ευαγγελίου.

Time: Γνωρίσατε κάποτε τον Μεγκίστου Χάιλε Μίριαμ, τον πιο φοβιστικό κομμουνιστή ηγέτη της Αιθιοπίας και έναν ορκισμένο άθεο. Τον ρωτήσατε αν είπε τις προσευχές του. Γιατί το ρισκάρατε;

Μητέρα Τερέζα: Είναι ένα ακόμη παιδί του Θεού. Όταν πήγα στην Κίνα, ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους με ρώτησε, “Τί είναι ένας κομμουνιστής για σας;” είπα, “παιδί του Θεού.” Τότε το επόμενο πρωί οι εφημερίδες ανέφεραν ότι η Μητέρα Τερέζα είπε ότι οι κομμουνιστές είναι παιδιά του Θεού. Ήμουν χαρούμενη γιατί ύστερα από πολύ, πολύ καιρό το όνομα του Θεού τυπώθηκε στις εφημερίδες της Κίνας. Όμορφο.

Time: Έχετε φοβηθεί ποτέ;

Μητέρα Τερέζα: Όχι, φοβάμαι μονάχα το να προσβάλλω τον Θεό. Είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα, αυτή είναι η αδυναμία μας, έτσι δεν είναι; Ο διάβολος θα έκανε οτιδήποτε για να μας καταστρέψει, να μας πάρει μακριά από τον Ιησού.

Time: Πού βλέπετε το διάβολο στην εργασία;

Μητέρα Τερέζα: Παντού. Όταν ένα άτομο επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στο Θεό βάζει πειρασμούς στην προσπάθειά του να καταστρέψει την επιθυμία. Η αμαρτία έρχεται παντού, στις καλύτερες θέσεις.

Time: Ποιός είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Μητέρα Τερέζα: Έχω τον Ιησού, δεν έχω κανένα φόβο.

Time: Ποιά είναι η μεγαλύτερη απογοήτευσή σας;

Μητέρα Τερέζα: Κάνω το θέλημα του Θεού, έτσι δεν είναι; Κάνοντας το θέλημα του Θεού δεν υπάρχει απογοήτευση.

Time: Η δουλειά σας και η πνευματικής σας ζωή γίνονται ευκολότερες με το καιρό;

Μητέρα Τερέζα: Ναι, όσο πιο κοντά ερχόμαστε στον Ιησού, τόσο περισσότερο γινόμαστε το έργο. Επειδή ξέρετε για ποιόν το κάνετε, με ποιούς το κάνετε και για ποιούς το κάνετε. Αυτό είναι πολύ σαφές. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε καθαρή καρδιά για να δούμε το Θεό.

Time: Ποιά είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Μητέρα Τερέζα: Να πάρω μόλις μια μέρα. Το χθες έφυγε. Το αύριο δεν έχει έρθει. Έχουμε μόνο το σήμερα να αγαπάμε τον Ιησού.

Time: Και το μέλλον του τάγματος;

Μητέρα Τερέζα: Είναι δικιά Του μέριμνα.

Μετάφρ. zoiagapis 

Comments are closed.