Στον ανεμοστρόβιλο του ξεριζωμού

Είναι το νέο βιβλίο της Δήμητρας Καπελούζου

Μυθιστορηματική απόδοση της αυτοβιογραφίας των νεανικών χρόνων του σημαντικού για την Βόρεια Ελλάδα δημοσιογράφου Σάββα Ι. Κανταρτζή (1900-1985), δίνει ταυτόχρονα ένα μήνυμα διαχρονικό ελπίδας και κουράγιου μέσα από μια μαρτυρία ζωής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 23510-21603

To βιβλίο αυτό είναι μια προσφορά και συμμετοχή στη μνήμη του Πόντου και της τραγικής εμπειρίας που βίωσε ο ποντιακός λαός.

Καταγράφει με συναρπαστική διήγηση όλα τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην τελική τραγωδία και τον ξεριζωμό αυτού του πολύπαθου λαού από την πατρογονική του γη.

Με τη μυθιστορηματική απόδοση της αυτοβιογραφίας των νεανικών χρόνων του σημαντικού για την Βόρεια Ελλάδα δημοσιογράφου Σάββα Ι. Κανταρτζή (1900-1985), δίνει ταυτόχρονα ένα μήνυμα διαχρονικό ελπίδας και κουράγιου μέσα από μια μαρτυρία ζωής


Κριτικές

Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα τυπογραφικά δοκίμια του βιβλίου της προφανώς ταλαντούχου και δοκίμου συγγραφέα, που αναφέρεται στα πρώτα (εφηβικά – νεανικά) χρόνια του σεβαστού, πραγματικά αείμνηστου, Σάββα Ι. Κανταρτζή.

Η εντύπωση μου είναι ότι επέτυχε αποδίδοντας εναργέστατα τα αναφερόμενα σε σπουδαία ιστορικά-κοινωνικοπολιτικά γεγονότα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, συνταρακτικά σε ανατροπές (.) όπως χρειαζόταν και άρμοζε για να πετύχει την επιδίωξή της,  να περισώσει και υποβοηθήσει τη μνήμη για το παρελθόν (.)

Γεώργιος Χ. Χιονίδης

Δικηγόρος, Συγγραφέας Ιστορικός

********

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η απόπειρα της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Δήμητρας Καπελούζου να μεταφέρει λογοτεχνικά, σε δική της μυθιστορηματική αφήγηση, την αυτοβιογραφία του Σάββα Κανταρτζή. (.) Σημαντικές είναι οι περιγραφές του για το δράμα του Πόντου, τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το εθνικιστικό κίνημα των Νεότουρκων, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την παλιννόστηση στην πατρίδα , την κεμαλική περίοδο και την ολοκλήρωση της Γενοκτονίας, τον τελικό εκπατρισμό και την εγκατάσταση ως πρόσφυγας στην Κατερίνη της Πιερίας.(.)

Βλάσης Αγτζίδης

ιστορικός

*************

Η συγγραφέας κατάφερε, με ευστροφία και μ’ ένα ευχάριστο και συναρπαστικό ύφος και σε γλώσσα γλαφυρή, να σκιαγραφήσει την πολυτάραχη ζωή του πρωταγωνιστή, όπως προσωπικά είχα την τιμή να τον γνωρίσω. Στόχος της είναι παράλληλα με τις περιπέτειες του ήρωά της, να δώσει μια ιστορική γεύση των κοσμοϊστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα την περίοδο εκείνη. Ο αναγνώστης γοητεύεται τόσο από την πλοκή της ιστορίας, που δεν θέλει να αφήσει το διάβασμα ως ότου φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Δημήτριος Δημηνάς,

Δικηγόρος- Επιμελητής Ανηλίκων

****************

Η συγγραφέας Δήμητρα Καπελούζου χειρίζεται με άνεση το πρωτότυπο υλικό τού Σάββα Κανταρτζή, μυθιστορηματοποιεί ρεαλιστικά και χωρίς ακρότητες το πλούσιο ιστορικό και οικογενειακό υλικό του παλαίμαχου δημοσιογράφου (.) δίνοντάς μας μιαν εικόνα της μοίρας του ποντιακού ελληνισμού μέχρι την μικρασιατική καταστροφή.

Αντώνης Κάλφας,

ποιητής, φιλόλογος

*********************
Το βιβλίο με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την ταραχώδη ζωή του Σ. Κανταρτζή που έζησε σε ταραγμένες χρονικές περιόδους της νεότερης ιστορίας μας: στον Πόντο της γενοκτονίας, στη σοβιετική Ρωσία των πρώτων επαναστατικών χρόνων…

Γιάννης Καζταρίδης

Φιλόλογος – Ιστορικός

Δ/ντης Β΄θμιας Εκπαίδευσης


Comments are closed.