ΣΚΕΨΟΥ ΒΙΒΛΙΚΑ

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Οι διάφορες σκέψεις που κάνουμε, προκαλούν μέσα μας και αντίστοιχα αισθήματα. Αν φιλοξενούμε πονηρές, κακές και ανήθικες σκέψεις, τότε στο ψυχικό μας κόσμο παράγονται και τα ανάλογα αισθήματα. Στην Αγία Γραφή, ο Θεός μας συστήνει να έχουμε μια θετική, αγνή και εποικοδομητική σκέψη. « Όσα εστιν αληθή όσα σεμνά όσα δίκαια όσα αγνά όσα προσφιλή όσα εύφημα ει τις αρετή και ει τις έπαινος ταύτα λογίζεσθε» (Φιλ.4/8). Αν υιοθετήσουμε αυτό το εδάφιο και το εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή, θα κρατηθούμε καθαροί μέσα στον κόσμο. Θα επενεργεί όπως το λάδι στα φτερά του κύκνου, που δεν τα αφήνει να βραχούν και να λερωθούν στα θολά και ακάθαρτα νερά της λίμνης. Αν ο νους μας στρέφεται συνέχεια σε ένα πρόσωπο που μας έβλαψε ή μας αδίκησε και προσπαθούμε να σκεφτούμε τρόπους ανταπόδοσης και εκδίκησης, τότε η ψυχή μας πλημμυρίζει από αισθήματα μίσους και φθόνου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν στο σώμα προβλήματα υγείας (πχ ίκτερος, έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, εξασθένηση λόγω κατάθλιψης κλπ).

Η μελέτη της Αγίας Γραφής εξαγνίζει την καρδιά διότι γεμίζει το νου με τις άγιες σκέψεις του Θεού. Οποιαδήποτε σκέψη αντιστρατεύεται το Λόγο του Θεού, επιδρά καταστρεπτικά στην ψυχή και στο πνεύμα. Γι’ αυτό ο Σατανάς εργάζεται ποικιλοτρόπως ώστε να εδραιωθούν αντιβιβλικές αρχές στο νου των ανθρώπων. Διότι ξέρει ότι έτσι θα τους καταστρέψει. Δεν γινόμαστε αμαρτωλοί επειδή αμαρτάνουμε αλλά αμαρτάνουμε επειδή είμαστε αμαρτωλοί. «Δεν υπάρχει δίκαιος ουδέ εις». (Ρωμ.3/10). Δεν αμαρτάνουμε επειδή περνούν από το νου μας πονηρές σκέψεις. Το λάθος μας είναι ότι τις υιοθετούμε.

Όμως αγαπητέ αναγνώστη, μπορούμε να θωρακιστούμε από τις θανατηφόρες υποβολιμαίες σκέψεις του διαβόλου, καλώντας το Χριστό να καταλάβει την κεντρική θέση στο νου και την καρδιά μας.

……………………………………………………….

stavrinoup@hotmail.com
Λεμεσός- Κύπρος

Comments are closed.