ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

Εδώ και πολλά χρόνια, επί ποιμαντορίας του αείμνηστου Στέλιου Καλοτεράκη, η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Θεσσαλονίκης (ΕΕΕΘ) ίδρυσε και λειτουργεί το «Χριστιανικό Στέκι» (ΧΣ). Στην αρχή διακονούσε και κάλυπτε τις ανάγκες ανθρώπων του περιθωρίου. Τα τελευταία όμως χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα για τη φροντίδα συνανθρώπων μας που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη της ζωής. Όπως σε κάθε διακονία, ο Θεός καλεί ανθρώπους δικούς Του, που είναι διαθέσιμοι και πρόθυμοι να υπηρετήσουν το συνάνθρωπό τους, έτσι και στη διακονία του ΧΣ, αν και υπάρχουν πολλά άτομα της ΕΕΕΘ, αλλά και από άλλες εκκλησίες, ο Θεός έβαλε ιδιαίτερο βάρος για το έργο αυτό στην καρδιά του Αντώνη Σακελλαρίου (Α.Σ.), που εργάζεται με ενθουσιασμό, πιστότητα και συστηματικά, ώστε το έργο να πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ο Α.Σ. γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Είναι φαρμακοποιός. Είναι παντρεμένος με τη Χαρά Κοΐδου κι έχουν δύο παιδιά.Γνώρισε τον Χριστό όταν ζούσε στην Αθήνα, μέσα από τη διακονία του Γιώργου Πατσαούρα (Γ.Π.). Ακούγοντας ένα κήρυγμα για τη θυσίατου Αβραάμ, κατανόησε ότι ο Θεός θέλει να θυσιάσουμε σ’ Αυτόν την πρώτη μας αγάπη, αφού ο ίδιος θυσίασε τον Υιό Του. Τότε ήταν που αναγεννήθηκε. Ο Γ.Π. τον δίδαξε την κλήση, την πειθαρχία και τη συνέπεια στο Έργο του Θεού. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη άρχισε να συχνάζει στην ΕΕΕΘ,όπου έγινε και μέλος της. Όταν το 2009 είχε εκλεγεί πρεσβύτερος, του ανατέθηκε η ευθύνη της διακονίας «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ»… Η ΕΕΕΘ τη χρονιά αυτή θα γιορτάσει την επέτειο 150 χρόνων ιστορίας της. Ποιμένας της εδώ και μερικές δεκαετίες είναι ο Γιώργος Γούδας.

Στη συνέχεια, μέσα από τις απαντήσεις που έδωσε ο Α.Σ. θα πληροφορηθούμε για τις πολλαπλές δραστηριότητες του ΧΣ.

Γ.Σ.Κ.

ΕΡΩΤ: Πότε άρχισε η λειτουργία της διακονίας του ΧΣ, σε ποια εκκλησία ανήκει και ποιος είναι ο στόχος του;

ΑΠΑΝΤ: Το ΧΣ είναι μια διακονία της ΕΕΕΘ και έχει ιστορία 35 ετών. Διακονεί εξαρτημένους, άτομα του περιθωρίου, φτωχούς και αστέγους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η διακονία πήρε τις σημερινές της διαστάσεις το 2009, στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης. Ο Θεός μας οδήγησε να ανακαινίσουμε το χώρο, τη δομή και την οργάνωσή μας ώστε να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα χρόνια. Το ΧΣ δίνει τροφή στον πεινώντα, ντύνει τον γυμνό, βάζει λάδι στις πληγές του πονεμένου και δίνει το μήνυμα της ελπίδας του Ευαγγελίου. 3 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ: 1) ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ στις φυσικές ανάγκες του συνανθρώπου μας.2) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στις κατεστραμμένες σχέσεις.3) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ΕΛΠΙΔΑΣ στους απελπισμένους (κήρυγμα σωτηρίας, βιβλικές μελέτες, συμβουλευτική, προσευχή. Ο Χριστός ελευθερώνει και μεταμορφώνει…).

ΕΡΩΤ: Σε ποιες κατηγορίες συνανθρώπων μας προσφέρετε τις υπηρεσίες σας και ποιες ανάγκες τους καλύπτονται;

ΑΠΑΝΤ: Το ΧΣ προσφέρει τις πολλαπλές υπηρεσίες του σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, χωρίς να κοιτάμε φύλο, εθνικότητα, θρησκεία, κ.ά.

Παρέχουμε καθημερινά μαγειρεμένα φαγητά:

Κάθε πρωί μαζεύουμε από διάφορα κέντρα εστίασης όλα τα είδη διατροφής (φαγητά, ψωμιά, τυρόπιτες, γλυκά). Τα συγκεντρώνουμε στο ΧΣ. Αν χρειαστεί, μαγειρεύουμε συμπληρωματικά. Μοιράζονται καθημερινά γύρω στις 100 μερίδες.

Συσσίτια: Δευτέρα και Τετάρτη 6:00-8:00 μμ προσφέρουμε 200 μερίδες φαγητό στους φτωχούς και τους άστεγους της πόλης μας. Υπάρχουν ακόμη: Διακονίες μπάνιου γυναικών και ανδρών (παρέχουμε σ’ όποιον έχει την ανάγκη να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να ξυριστούν και να φορέσουν καθαρά εσώρουχα και ρούχα. Κάθε φορά υπηρετούμε γύρω στα 35 άτομα). Διανομή ρούχων: Μοιράζουμε ρούχα και κουβέρτες…

Σπίτι Φιλοξενίας: Φιλοξενούμε κάθε φορά 4 άτομα για ορισμένο χρόνο. Ο σκοπός του σπιτιού είναι να δώσει την ευκαιρία σε κάποιους αστέγους να συνέλθουν από τη ζωή στο δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Διακονία Υποστήριξης Εξαρτημένων Ανθρώπων: Στόχος είναι η στήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης που έρχονται στο ΧΣ. Οι άνθρωποι αυτοί, μέσα από τη δουλειά της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματα και τα  βιώματα τους με στόχο τη διευκόλυνση της απεξαρτητικής τους προσπάθειας και να διαπραγματευτούν τη διακοπή της κύριας ουσίας εξάρτησης τους.

ΕΡΩΤ: Ποιοι δραστηριοποιούνται για να καλυφτούν οι πολλαπλές ανάγκες σας;

ΑΠΑΝΤ: Η οργάνωση και λειτουργία που έχουμε στο ΧΣ δεν γίνεται υπό έναν ηγέτη, αλλά στα πλαίσια της τοπικής εκκλησίας, όπου κάθε εθελοντής βρίσκει τη θέση του, μέσω των χαρισμάτων που δίνει ο Θεός.

Στο ΧΣ υπηρετούν αδελφοί από όλο το φάσμα των ευαγγελικών εκκλησιών της πόλης, υπό την αιγίδα της ΕΕΕΘ. Έχουμε επίσης πολύ καλή συνεργασία με την ορθόδοξη εκκλησία της περιοχής.

ΕΡΩΤ: Πώς καλύπτονται τα έξοδα;

ΑΠΑΝΤ: Τα έξοδά καλύπτονται από συνεισφορές αδελφών της εκκλησίας κυρίως. Μας βοηθούν επίσης και εκκλησίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η κλινική ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ μας δίνει 2 φορές την εβδομάδα έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό για την πρωινή διανομή. Επίσης είναι συγκινητική η προσφορά γειτόνων που μας φέρνουν τρόφιμα και ρούχα.

ΕΡΩΤ: Πώς μπορεί κάποιος εθελοντής να βοηθήσει τη διακονία και για ποιες συγκεκριμένες ανάγκες;

ΑΠΑΝΤ: Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που υπηρετούμε. Το ίδιο έχουν αυξηθεί και οι ανάγκες. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν με έναν από τους παρακάτω τρόπους: Ρούχα, τρόφιμα, ακόμη να μας φέρετε σε επαφή με παραγωγούς για να μας προσφέρουν προϊόντα που τους περισσεύουν και με προσευχή: Ζητήστε μας να σας στέλνουμε ηλεκτρονικά τον ΟΔΗΓΟ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ με τα θέματα του μήνα (steki@eeeth.gr). Οι δωρεές κατατίθενται:

Στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΙΒΑΝ: GR95 0110 8310 0000 8312 0197 286

SWIFT (BIC): ETHNGRAA

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Παρακαλούμε ενημερώστε μας για την κατάθεσή σας.

Εθελοντική εργασία: ακόμα και αν διαθέτετε έστω λίγες ώρες την εβδομάδα, χρειαζόμαστε αδελφούς και αδελφές, για την προετοιμασία (καθάρισμα λαχανικών, πλύσιμο σκευών, ετοιμασία των τάπερ, κ.ά.). Οδηγούς με το αυτοκίνητο τους για τη συλλογή των φαγητών από διάφορα μέρη. Ακόμη χρειαζόμαστε άτομα για τη διανομή ρούχων, αδελφές να ετοιμάσουν στο σπίτι τους ένα ταψί φαγητό για να το παίρνουμε στο ΧΣ.  Χρειαζόμαστε πολλούς εθελοντές για τις πολλαπλές διακονίες μας. Να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε εκτενέστερα: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ Πλατεία Ιπποδρομίου 10, Θεσσαλονίκη, Τηλέφωνο: 2310 227661 (πρωινές ώρες)

e-mail: steki@eeeth.gr

ΕΡΩΤ: Πώς ανταποκρίνονται τα πρόσωπα που δέχονται τις υπηρεσίες σας;

ΑΠΑΝΤ: Ο στόχος που βάλαμε για το ΧΣ δεν είναι να προστεθούν ψυχές στην εκκλησία τόσο, όσο το να ανακουφίσουμε ανθρώπους στην ανάγκη τους, χωρίς θρησκευτικούς ή άλλους  διαχωρισμούς. Περίπου 10 άτομα εκκλησιάζονται και υπηρετούν στο ΧΣ.

ΕΡΩΤ: Υπάρχουν άλλοι τρόποι που η εκκλησία του Χριστού μπορεί να ενισχύσει την παρουσία της στην κοινωνία;

ΑΠΑΝΤ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η εκκλησία του Χριστού ανοίγεται προς τα έξω. Εκκλησίες και οργανώσεις του ευαγγελικού χώρου έχουν διακονίες ελέους (συσσίτια, κέντρα απεξάρτησης κ.ά.).  Αυτό που χρειάζεται είναι προσευχή για οδηγία απ’ το Θεό. Και κάθε πιστός, ενταγμένος στο Σώμα του Χριστού να ανακαλύψει την κλήση και το χάρισμά του, ώστε να περπατήσει στα αγαθά έργα που ετοίμασε ο Θεός.

Η προσωπική μου εμπειρία (και όχι κανόνας) μέσα από το ΧΣ είναι ότι η ΜΑΡΤΥΡΙΑ που δίνουμε στον κόσμο δεν γίνεται με ευαγγελιστικές εκστρατείες 1 ή 2 φορές το χρόνο, αλλά καθημερινά με την ανελλιπή παρουσία μας στο χώρο, υπηρετώντας με πιστότητα και αγάπη τον συνάνθρωπο, δίνοντας μια συνεχή και καθημερινή μαρτυρία.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ στο έργο των επιμέρους διακονιών του ΧΣ γίνεται από τον Θεό, με θαυμαστό τρόπο, αφού εμείς Του δίνουμε τον χώρο για να κινηθεί, ενώ ταυτόχρονα βάζουμε τους εαυτούς μας στη διάθεσή Του.

Comments are closed.