ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ JOHN TAYLOR

Ο Λόρδος  Taylor  είναι ένας από τους πιο γνωστούς μαύρους πολιτικούς της Βρετανίας…

Ο δημοσιογράφος Dan Wooding  με τη  σύζυγό του και τον Taylor
 
Ο δημοσιογράφος Dan Wooding  με τη  σύζυγό του και τον Taylor

Ο Dan Wooding, 68,  βραβευμένος Βρετανός δημοσιογράφος, ιδρυτής και διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας νέων ASSIST (Aid to Special Saints in Strategic Times) and the ASSIST News Service (ANS), γεννήθηκε στη Νιγηρία από γονείς ιεραποστόλους. ΄Εχει εργαστεί σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Είναι συγγραφέας 43 βιβλίων.

Τακτικά παίρνει συνεντεύξεις από διάφορες  προσωπικότητες του χριστιανικού κόσμου. ΄Ηδη καταχωρήσαμε μια συνέντευξη του με την Anne Graham-Lotz στην ΦτΕ.  Σήμερα  καταχωρούμε τη συζήτηση – συνέντευξη που πήρε από τον  John Taylor, Λόρδο του  Warwick, όταν τον επισκέφτηκε στη Βουλή των Λόρδων.  Παρακάτω μεταφράσαμε το μεγαλύτερο μέρος από τη συζήτηση/συνέντευξη αυτή:

 Δύσκολα μπορεί να το πιστέψει κάποιος πως ο  John Taylor (Τ), ο γιος ενός Τζαμαϊκανού μετανάστη, που μεγάλωσε μέσα σε φτώχεια σε μια  περιοχή του Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας,  έγινε  ο Λόρδος Τζων Τέϋλορ του  Warwick,  στη Βουλή των Λόρδων της Αγγλίας, κι όμως έγινε! Ο Τ έγραψε ιστορία,  όταν το 1996 μπήκε στη Βουλή των Λόρδων, ως ο νεότερος μαύρος, ανάμεσα σε 1.700 δούκες, δούκισσες, επισκόπους, βαρόνους και άλλους τιτλούχους.

Ο Τ  είναι ένας από τους πιο γνωστούς μαύρους πολιτικούς της Βρετανίας. Παρ’ ότι ήταν δικηγόρος σε ανώτατα  δικαστήρια  και είχε άλλες υψηλές θέσεις, δεν πίστευε κανένας ότι  το παιδί  που μεγάλωσε  σε φτωχογειτονιές έγινε Λόρδος!

Η Μητέρα του Τέυλορ
Η Μητέρα του Τέυλορ

«Όταν η μητέρα μου, η Madge, είπε ο Τ,  στο δημοσιογράφο, έφτασε στο Μπέρμιγχαμ από την Τζαμάικα για να μείνει με τον πατέρα μου που δούλευε εδώ, κοιτώντας από τα παράθυρα διάβαζε έξω από τα διαμερίσματα τις ταμπέλες: “΄Οχι για μαύρους, Ιρλανδούς και σκυλιά”.  Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο και  παράνομο εκείνες τις ημέρες. Υπήρχαν φυλετικές διακρίσεις και ήταν απελπισμένη… Προφανώς,  ανησυχούσε για μένα γιατί  ήμουνα μικρός.  ΄Ετσι προσευχήθηκε: “Κύριε, έχω δυο πράγματα στον κόσμο. Το ένα είναι η πίστη μου σε Σένα και το δεύτερο, ο μικρός μου John. Προσεύχομαι μια μέρα να γίνει ένας από τους μεγάλους άνδρες της Αγγλίας”. ΄Ηταν  μια τρελή προσευχή την εποχή εκείνη, γιατί ήμασταν φτωχοί, μαύροι και άστεγοι… Ο Θεός άκουσε την προσευχή της, και 40 χρόνια αργότερα,  μπήκα στη Βουλή των Λόρδων…Ο Θεός την τίμησε, αν και στα μάτια των ανθρώπων ήταν ένα τίποτα, στα μάτια Του όμως είχε μεγάλη πίστη. Ήταν γίγαντας πίστης…

Ο πατέρας μου ήταν παίκτης του κρίκετ σε μια ομάδα. Κάποτε εγκατάλειψε τη μητέρα του. Η μάνα μου δεν ήταν μόνη, γιατί είχε μαζί της τον Θεό. Ξέρετε,  ένας συν τον Θεό είναι πλειοψηφία… Συχνάζαμε σε μια Μεθοδιστική εκκλησία, όπου ύστερα από χρόνια έδωσα την καρδιά μου στον Χριστό. Αναγεννήθηκα. Όταν ήμουνα 25 χρόνων με βοήθησε ο Clive Calver, πρόεδρος τότε της Βρετανικής Evangelical Alliance, να αφιερωθώ στον Κύριο …».

Παραδέχτηκε ότι όταν ήταν μικρός τον κακομεταχειριζόταν εξαιτίας του χρώματός του.   

« Όταν  ήμουνα στο σχολείο, προσθέτει, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι στην πραγματικότητα υπήρχε μόνο μια φυλή –η  ανθρώπινη. Γιατί όταν γνωρίζεσαι καλά με τους ανθρώπους δεν σε ενδιαφέρει το χρώμα τους. Αυτό που μετρά είναι η γνώση σου για το άλλο πρόσωπο…Η μητέρα μου συνήθιζε να λέει, “να είσαι μαύρος δεν είναι επάγγελμα”. Πρέπει να δουλέψεις σκληρά κι αυτό έκανα στο σχολείο. Και τα κατάφερα ώστε έγινα ο πρώτος μαθητής. Όταν ήμουνα μαθητής ήθελα να γίνω  δικηγόρος στο ανώτατο δικαστήριο. Οι  δάσκαλοι προσπαθούσαν να με μεταπείσουν,  γιατί ήμουνα μαύρος και δεν θα είχα επιτυχία… Η μητέρα μου επέμενε, γιατί αυτό ταίριαζε με το χαρακτήρα μου και δεν είχε σχέση με το χρώμα του δέρματός μου και με ενθάρρυνε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. ΄Εκανα μια συμφωνία με τον Θεό: ”Κύριε, η πρώτη φιλοδοξία μου είναι να παίξω στην ποδοσφαιρική ομάδα ΄Αστον Βίλλα, κι αν αυτό δεν γίνει θα ήθελα  να γίνω δικηγόρος σε ανώτατο δικαστήριο…”.  Στην πραγματικότητα ζήτησα από τον Θεό να κατευθύνει τα βήματά μου. Στις Παροιμίες 16/9 διαβάζουμε: «Η καρδιά τού ανθρώπου σχεδιάζει τον δρόμο του· όμως, ο Κύριος κατευθύνει τα βήματά του». Οικειοποιήθηκα αυτά τα λόγια. Πέρασα όλων των ειδών καταστάσεις και έγινα δικηγόρος σε ανώτατο δικαστήριο… Ο Θεός άνοιξε με θαυμαστό τρόπο διάφορες πόρτες…».

΄Υστερα, άρχισε να ενδιαφέρεται για  την πολιτική. ΄Ηταν υποψήφιος για τη Βουλή σε μια περιοχή υψηλής κοινωνίας, την  Cheltenham, όπου 100% κατοικείται από λευκούς. Στη συνέντευξη που είχε με τους υπεύθυνους της επιτροπής, τον επέλεξαν για υποψήφιο. Υπήρχαν μερικοί ρατσιστές που προσπάθησαν να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του. Κι έτσι έχασε για λίγους σχετικά ψήφους.

 
Το βιβλίο του Τέυλορ
Το βιβλίο του Τέυλορ

Η δημοσιότητα που πήρε τότε τον βοήθησε για τη νέα σταδιοδρομία του στα ΜΜΕ.  «Οι εταιρίες της TV στη Βρετανία, συνεχίζει,  είδαν ότι είχα τα προσόντα και με προσέλαβαν ως παρουσιαστή στο BBC. Είχα, επίσης, και άλλα προγράμματα. Πίστευα  ότι η ζωή μου θα ήταν στα ΜΜΕ… Ο Θεός όμως είχε άλλα σχέδια. Ο τότε πρωθυπουργός, ο John Major, που παρακολουθούσε την πορεία της σταδιοδρομίας μου,  έδωσε το όνομά μου στη βασίλισσα για να μου δώσει έναν τίτλο τιμής. ΄Ηταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Θεός ήταν Εκείνος που άνοιγε τις πόρτες για μένα… Η μητέρα μου ζούσε,  όταν έγιναν μέλος της Βουλής των Λόρδων, που ήταν  μια ευλογία…»   

Ο Λόρδος Τέϋλορ  είναι ακόμη ο αντιπρόεδρος της επιτροπής ελέγχου των ταινιών στη Βρετανία. Στην ερώτηση να πει τη γνώμη του, για το είδος των ταινιών που προβάλλονται σήμερα,  είπε: «Νομίζω, τα 90% των ταινιών είναι σκουπίδια. Πολλές είναι  αισχρές, είναι πραγματικοί υπόνομοι…  Ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια για κάποιες ταινίες και ελάχιστες είναι για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Είναι πολύ φτωχές… Ο μέσος βρετανός γονιός απαιτεί  πολύ περισσότερα… Το Χόλυγουντ όμως ενδιαφέρεται για την εμπορικότητα. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά κόσμια φιλμ, όπως, π.χ. ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΧΑΡΙΣ που αναφέρεται στη ζωή του Χριστιανού πολιτικού William Wilberforce. Και ελπίζω να έχουμε και άλλες ταινίες αυτού του διαμετρήματος… Μπήκα στην πολιτική γιατί το δέχτηκα ως κλήση από τον Θεό. Ο Κύριος μας κάλεσε να είμαστε το φως και το αλάτι της γης,  και αυτό πρέπει να το δείξουμε. Πολλοί πάνε στην πολιτική από εγωισμό και φιλοδοξία. Εγώ αισθάνθηκα την κλήση του Θεού. Δεν ζητούσα αναγκαστικά να  πάω στη Βουλή των Λόρδων. Όταν καλείσαι σημαίνει ότι έχεις τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος,  γιατί εγώ  είμαι ανεπαρκής για ένα τέτοιο έργο. Δεν αισθάνομαι αρκετά δυνατός να είμαι πολιτικός και αυτό είναι μια καλή αρχή… Πρέπει να ακούσουμε από τον Θεό με τι μορφή πρέπει να είμαστε το αλάτι και το φως, γιατί η κλήση η δική σου μπορεί να είναι διαφορετική από τη δική μου. Δεν καλούμαστε όλοι να εργαστούμε στα  ΜΜΕ, μερικοί έχουν κληθεί να είναι στην ιατρική, άλλοι δάσκαλοι και άλλοι κάπου αλλού.  Ο καθένας έχει διαφορετική κλήση…»

Στο ερώτημα, να εκτιμήσει την κατάσταση του Χριστιανισμού στη Μ. Βρετανία, σήμερα, απάντησε: «Επίσημα, η Βρετανία είναι Χριστιανική χώρα… Η ιστορία της είναι Χριστιανική. Στο παρελθόν ιεραπόστολοι απ’ εδώ πήγαιναν στην  Αφρική για να «εκπολιτίσουν» τους Αφρικάνους και η ειρωνεία είναι ότι οι Αφρικανοί έρχονται στη Βρετανία και οι εκκλησίες τους εδώ είναι γεμάτες φλόγα, σ’ αντίθεση με των λευκών. Υπάρχουν 3.500 εκκλησίες μαύρων σ’ όλην τη Βρετανία. Υπάρχει  ένα κέντρο, στο Kingsway International Christian Center,  του Λονδίνου που τις Κυριακές πρωί  εκκλησιάζονται 3.500 άτομα. Κι αυτό μόνο το πρωί. Υπάρχουν  κι άλλες μεγάλες εκκλησίες μαύρων… Εγώ είμαι σε προνομιακή θέση,  γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους  και προσπαθώ να τους φέρω  κοντά…» 

Στο ερώτημα,  αν σκέπτεται ότι Αφρικανοί και άλλοι, από πρώην αποικίες της Βρετανίας,  έρχονται για να ευαγγελίσουν του Βρετανούς, γιατί πιστεύουν πολλοί ότι είμαστε ένα  μεταχριστιανικό έθνος. 

«Αυτό που συμβαίνει είναι αλήθεια, λέει, και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην  ευημερία, γιατί όταν ένα έθνος έχει άνεση, κυριαρχείται από αυταρέσκεια και  αυτοπεποίθηση… Νιώθουμε ότι δεν χρειαζόμαστε πια τον Θεό. Στην Αφρική η κατάσταση είναι διαφορετική. Στη Βρετανία ξέρουν από πού θα έρθει το επόμενο πιάτο, στην  Αφρική κράζουν στον Θεό για τροφή… Οι εκκλησίες των αφρικανών πρέπει να προσέξουν,  ώστε στην ευημερία τους να μην καταντήσουν αυτάρεσκες,  όπως και οι Βρετανικές και πέσουν στη  παγίδα ότι δεν χρειάζονται τον Θεό…».

Το Κοινοβούλιο
Το Κοινοβούλιο

Στο ερώτημα πώς παραμένει ταπεινός, ύστερα από τέτοια επιτυχία και προνόμια στη ζωή του, απάντησε: «Πρώτα απ’ όλα έχουμε πολλά για να είμαστε ταπεινοί γι αυτά. Προσεύχομαι για σοφία, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί μαύροι πολιτικοί σ’ αυτή  τη χώρα και τακτικά με προσκαλούν σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, στα οποία μου ζητούν τη γνώμη μου, όπως, π.χ.,  για την εγκληματικότητα στις πόλεις, το πρόβλημα των ναρκωτικών ή το ρατσισμό, και χρειάζεται σοφία γιατί δεν υπάρχει άμεση λύση. Και λέγοντας σοφία δεν εννοώ «πολιτικάντικη», γιατί μπορεί να έχεις πολλή «πολιτική» και είναι πολλοί που παίζουν με τα λόγια… Χρειάζομαι σοφία και θέλω να είμαι ένας Δανιήλ και ένας Ιωσήφ, γιατί ο Θεός χρησιμοποίησε αυτούς τους ανθρώπους. ΄Εγιναν τόσο πολύτιμοι στους αυτοκράτορες και στο Φαραώ, γιατί αυτοί αναγνώριζαν τις ειδικές επιδεξιότητες σ’ αυτούς τους άνδρες, γιατί είχαν ικανότητες πολύ πάνω από τους άλλους συμβούλους. Ο Δανιήλ,  έλεγε από τη θέση που ήταν,  με ειλικρίνεια:  “κοιτάξτε, η σοφία μου προέρχεται από τον Θεό”. Και οι άρχοντες δεν τους απέπεμπαν,  αλλά τους έδιναν μεγαλύτερα αξιώματα… Η καλύτερη μαρτυρία πραγματικά είναι ότι έχουμε σοφία  και έχουμε κάτι που χρειάζεται ο πρωθυπουργός και οι άλλοι άρχοντες. Αυτοί χρειάζονται για να ξέρουν πώς θα χειριστούν τα διάφορα θέματα και προβλήματα…  Οι Χριστιανοί στη Βικτωριανή εποχή ήταν εκείνοι που είχαν μεγάλη σοφία. ΄Ηταν πρωτοπόροι. Π.χ. ο Wilberforce δεν ήταν πρωθυπουργός, ούτε υπουργός αλλά ήταν εκείνος που ξεκίνησε την εκστρατεία που οδήγησε στην  κατάργηση του  δουλεμπορίου. Οι Χριστιανοί μπορούν να είναι στην κορυφή του δέντρου, χωρίς αλαζονεία… Γι αυτό προσεύχομαι για σοφία  που να με κάνει διαφορετικό από τους πολιτικάντηδες. Και στα προγράμματα των ΜΜΕ, που υπάρχει ένταση παρά φως,  εγώ θέλω να είμαι περισσότερο φως  παρά έξαψη. Αυτό είναι το είδος της έμπνευσης και της σοφίας που μόνο ο Θεός μπορεί να δώσει».  

΄Οσοι θέλετε μπορείτε να επισκεφτείτε και να περιεργαστείτε τις ιστοσελίδες Του Λόρδου Τέϋλορ 

www.lordtaylor.org      www.warwickleadership.org.

Μετάφραση: Γ.Σ.Κ.

 

 ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΤΕΫΛΟΡ

Γράψαμε στο Λόρδο Taylor για να μας δώσει άδεια να μεταφράσουμε και να δημοσιεύσουμε στην  ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ τη συνομιλία/συνέντευξή του. Μας έστειλε το παρακάτω γράμμα:

Αγαπητέ Γ.,

Σ’ ευχαριστώ για το χρόνο που ξόδεψες να μου γράψεις.

Εκτιμώ τον Ελληνικό λαό και την κληρονομιά του. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του Δυτικού πολιτισμού και το μέρος που γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα η συμβολή της είναι πολύτιμη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και προσθέτει στην ποικιλία της κουλτούρας μας. Ελπίζω να έχω μια ευκαιρία να επισκεφτώ τη χώρα σας στο μέλλον.

Ο Θεός να ευλογεί

Λόρδος Taylor of Warwick

 

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΕΫΛΟΡ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Dear G.,

Thank you for taking the time to write to me.

I value the Greek people and their heritage. Greece is the cradle of Western civilization and was the birth place of democracy. Today, it makes a valuable contribution to the European community and adds to our cultural diversity.

I hope that I will have an opportunity to visit your country in the future.

God bless, Lord Taylor of Warwick

 

 

Comments are closed.