Σημεία και τέρατα: Η εποχή των Ντα…Βίσση

Γράφει ο Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

 

Για μέρες τα τηλεοπτικά κανάλια και ο τύπος κατακλύστηκαν και μονοπώλησαν το everything, δηλ.  το… ελληνικό τραγούδι που μας αντιπροσώπευσε στην Γιουροβίσιον, μάλλον Ευρωτύφλωση! ΄Ολοι περίμεναν την εθνική τραγουδίστρια μας να θριαμβεύσει.  Γι αυτό και έκαναν everything (το παν) για να προβληθεί κάθε βήμα της, κάθε εκδήλωση της στο εσωτερικό και εξωτερικό, πώς κοιμόταν, τι έτρωγε και έπινε, τι φορούσε… Τα πάντα (everything) καταγραφόταν με λεπτομέρειες. (Τα έξοδα μόνο για την προβολή  της Βίσση σε διάφορες χώρες έφτασαν τα 220.000 ευρώ). Κι αυτό  ήταν το καθημερινό … ηθικό και πνευματικό μενού του λαού μας και κυρίως της ευάλωτης νεολαίας και των παιδιών μας. Ταυτόχρονα, στην αγορά  του θεάματος και του βιβλίου, πολύς λόγος για το τίποτε γίνονταν και για το ανούσιο και ανόσιο  βιβλίο και κινηματογραφική ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι». Κάποιος φίλος μας από την Κρήτη,  μας είπε, «ζήσαμε στο ρυθμό των Ντα Βίσση». Και δεν είχε άδικο.  Και τα δυο έφεραν πολλά χρήματα στους πρωταγωνιστές τους.

Οι από σκηνής πρωταγωνιστές, εκτός από την παγκόσμια προβολή, που προσθέτει πόντους στην καλλιτεχνική καριέρα τους, μέσα σε λίγη ώρα τσέπωσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ,  τη στιγμή που πολλές χιλιάδες συμπατριωτών μας μετά βίας βγάζουν το ψωμάκι τους!

Την ώρα που γίνονταν συζήτηση για την αναθεώρηση του  συντάγματος, ο λαός μας ήταν αποπροσανατολισμένος και βομβαρδίζονταν με το πόσων χιλιάδων ευρώ κόστισε το φουστάνι που θα φορούσε η τραγουδίστρια  μας για 3-5 λεπτά της ώρας, όσο δηλ.  κρατά και το πανηγύρι (λένε ότι κόστισε το ρούχο της 170.000 ευρώ)! Και ακόμα, αν ο Σάκης (πήρε 50.000 ευρώ) και η εισαγόμενη Μενούνος (35.000 ευρώ),  τα πήγαν και τα είπαν καλά και αν προσγειώθηκαν ομαλά και αν ο Σάκης απάντησε με χάρη στα τηλεφωνήματα των αντιπροσώπων των διάφορων κρατών…

 

Μετά που χαμήλωσαν τα πολύχρωμα φώτα της Γιουροβίζιον και η διοργάνωση στέφτηκε με επιτυχία (στον τομέα αυτό τα καταφέρνουμε μια χαρά, αφού, βέβαια, ξοδεύονται αστρονομικά ποσά για να προβάλουμε τη μυθολογία μας!), άρχισαν τα παρατράγουδα. ΄Ηρθαν πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια και οι θεωρίες περί «συνωμοσίας» των βορείων λαών που ψήφισαν τα τέρατα της Φιλανδίας – κι ας έδωσε η χώρα μας, τα παιδιά μας, το άριστα σ’ αυτό το σατανικό συγκρότημα! Το everything, παρά τις προσπάθειες (με χέρια, πόδια, φωνή) της Βίσση, κατατάχτηκε ένατο. Αν καταφέρναμε να βγούμε πρώτοι, όπως πέρσι, τότε δεν θα  μας έπιανε κανένας! 

Δημοσιογράφος της Αθήνας έγραψε: «Η Γιουροβίσιον στην πραγματικότητα δεν είναι διαγωνισμός τραγουδιού αλλά ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό σόου, στο οποίο πρώτιστα βαθμολογούνται τα ρούχα, η κίνηση, οι φωτισμοί, τα χορευτικά, τα ακροβατικά ενίοτε, η ομορφιά, η καλή φωνή – όλο το πακέτο…»

Ο θρίαμβος της Φιλανδίας με τους χαριτωμένους, χωρίς μάσκες, νέους/νέες, που μεταμφιέστηκαν σε ανθρωπόμορφα τέρατα, είναι σημείο των καιρών. «Αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, έγραψε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος,   όταν δηλαδή ο άνθρωπος παύει να είναι πρόσωπο και ταυτίζεται με τα προσωπεία και μάλιστα όταν τα προσωπεία αυτά εκφράζουν εξωγήινες ή δαιμονικές καταστάσεις… Περισσότερο με προβλημάτισε και έθλιψε, αφού ο άνθρωπος, το ωραιότερο δημιούργημα του Θεού και ο βασιλεύς της κτίσεως, αποβάλλει το πρόσωπό του και προσλαμβάνει προσωπεία, ήτοι, ταυτίζεται ή συμφιλιώνεται με όντα ακαθόριστα ή δαιμονικά».

 Η νίκη των τεράτων δείχνει την αισθητική, την κουλτούρα, τον πολιτισμό των λαών της Ευρώπης. Πού κατάντησες, καημένη Ευρώπη. Η γηραιά Ήπειρος που κάποτε είχε πολύ φως με την επίδραση του Ευαγγελίου και με την άνθηση των γραμμάτων … σήμερα είναι βουτηγμένη σε βαθύ ηθικό και πνευματικό σκοτάδι. Κι αυτό, γιατί έβαλε στο περιθώριο τις αξίες της χριστιανικής πίστης  που την έκαναν  μεγάλη και υιοθέτησε και εφαρμόζει τις αξίες του υλισμού, της «προοδευτικότητας» και της αθεΐας.   

Δείχνει ακόμη πόσο χαμηλά βρισκόμαστε αφού «τα τελευταία 16 χρόνια τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης, στην Ελλάδα, παρατηρούνται στις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις και στη Eurovision».

Το αλαλούμ που έγινε με το συναγωνισμό  των τηλεκαναλιών για το ποιο θα διαθέσει περισσότερη ώρα στο μεγάλο πανηγύρι  δεν έχει προηγούμενο. Ένα ντελέριο έπιασε εκατομμύρια συμπατριώτες μας.  Ξεπεράσαμε τα όρια της υπερβολής.

 Οι στίχοι όλων σχεδόν των τραγουδιών ήταν στα αγγλικά και ήταν ακαταλαβίστικοι. Αν τη νεολαία μας την τρέφουμε με τέτοια θεάματα και ακούσματα και την προβάλουμε  τέτοια σατανικά, φανταχτερά και  λουστραρισμένα ινδάλματα, κι όχι ηθικές και πνευματικές  αρχές, που στηρίζονται στη διδασκαλία  του Ευαγγελίου, θα θερίσουμε θύελλες και καταιγίδες. Είναι καιρός όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας και των παιδιών  μας ν’ αφυπνιστούν και να δώσουν στη νέα γενιά όχι αυτό που ζητά, αλλά αυτό που πρέπει και συμβάλει στην πνευματική της στήριξη και αύξηση. Αλλιώς τα φαινόμενα βίας  και βανδαλισμού στα σχολεία όσο περνά ο καιρός θα γίνονται ανεξέλεγκτα.   

Σε μια αποστροφή του ο Ναυπάκτου γράφει: «εμάς τους κληρικούς πρέπει να μας απασχολεί έντονα αυτό το γεγονός και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους προσφέροντάς τους νόημα ζωής και ύπαρξης και να τους εμπνεύσουμε να μην ξεφεύγουν από το ανθρώπινο και το γήινο, αλλά να αγωνίζονται για να μετατρέπονται οι ίδιοι από άτομα (νούμερα) σε πρόσωπα και να βελτιώνουν το κοινωνικό και ιστορικό γίγνεσθαι».

 

Comments are closed.