Πρωταθλητές της Διαφθοράς

του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Η διαφθορά έγινε πια χρόνια αρρώστια στην πατρίδα μας και δεν ξέρουμε αν μπορεί κάποιος πολιτικός ή πολιτικό κόμμα να την θεραπεύσει…

, γιατί όπως έγραψε ένας τ. υπουργός:«Το ίδιο το πολιτικό σύστημα τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τη διαφθορά…»

Σταθερά διατηρούμε την πρώτη θέση στην Ενωμένη Ευρώπη!

Αν δημοσιεύαμε τα όσα έχουν γραφεί για τη διαφθορά, θα χρειάζονταν τόμοι βιβλίων! Σταχυολογούμε μερικά ενδεικτικά από το διαδίκτυο: «… σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά, του 2013. Η Ελλάδα αναδεικνύεται η χώρα με τη μεγαλύτερη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση…». Διαβάσαμε ακόμη: «Στα 14 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα… Το 2012 το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν σύμφωνα με την έρευνα της FIFPro στην πρώτη θέση σε θέματα διαφθοράς…». Κάποιος δημοσιογράφος γράφει: «…η  διαφθορά στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η Siemens, τα υποβρύχια, οι κρατικές μίζες, οι λαδωμένοι δημόσιοι λειτουργοί, τα αμαρτωλά φακελάκια.  Στην Ελλάδα η διαφθορά ξεκινάει από ένα απλό τοστ! Σάπια φαγιά, κλέψιμο στο ζύγι, ότι πιο φτηνιάρικο για εύκολο χρήμα… Η Ελλάδα δεν χάθηκε μόνο από το βάρος των μεγάλων κλεφτών και απατεώνων, των επικίνδυνων λαμόγιων της εξουσίας, χάθηκε και από την έκταση της διαφθοράς σε όλα τα μήκη και πλάτη του πληθυσμού…  Δυστυχώς οι δομές του κράτους, η νοοτροπία της εξουσίας, οι απαιτήσεις των πολιτών-πελατών κατόρθωσαν να φτιάξουν αυτό το κράτος τέρας…  Αθώοι και ένοχοι βρίσκονται σε ένα τόπο που δεν προνόησε για τίποτα άλλο εκτός από το προσωρινό του βόλεμα…Φαγώθηκαν όλα. Κι όχι μόνο όσα υπήρχαν χτες ή σήμερα αλλά έχουμε πάρει και τις προκαταβολές από το μέλλον… Η διαφθορά στην Ελλάδα είπε κάποιος μοιάζει «με το αθάνατο μυθικό πλάσμα, τη Λερναία Ύδρα αφού ένα “κεφάλι” της κόβεται και δύο βγαίνουν στη θέση του…».

Το ψέμα και η απάτη, και γενικά η διαφθορά, δεν είναι σημερινή εφεύρεση. Πάντα υπήρχαν. Η γενιά  μας όμως έχει ψεύτες που  ανάπτυξαν μοναδική μαεστρία στον τομέα αυτό, που δεν έχει παράλληλό της στην ιστορία. Κάποτε υπήρχε κάποιο αίσθημα ντροπής σ’ αυτούς που έκαναν απάτες. Σήμερα η απάτη θεωρείται εξυπνάδα! Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αλλάξει τον κώδικα ηθικής. Κάποτε αυτό που ονομαζόταν ανήθικο βαπτίζεται με κάποιο άλλο καλόηχο όνομα. Το ψέμα το ονομάζουμε «ανακρίβεια». Κάποτε η τιμιότητα και η ειλικρίνεια είχαν μεγάλη αξία στην κοινωνία. Σήμερα για να πλουτίσει κάποιος πρέπει να κάνει  κομπίνες!

Τα ΜΜΕ  βομβαρδίζουν το λαό μας με σκάνδαλα και απάτες. Τα  σκάνδαλα αφορούν θεσμούς υψηλούς, που κάποτε στη συνείδηση  του Έλληνα είχαν μεγάλη αξία.  Πρωταγωνιστές των σκανδάλων τακτικά είναι άνθρωποι όχι του υπόκοσμου, άλλοι άνθρωποι ευυπόληπτοι, «υπεράνω υποψίας». Είναι θλιβερό, άνθρωποι που υπηρετούν υψηλούς θεσμούς να πέφτουν  τόσο χαμηλά. Η διαφθορά και η απάτη έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της κοινωνίας μας, από τα  υψηλότερα στρώματα ως τα κατώτερα, ανάμεσα σε μορφωμένους και αγράμματους, πλούσιους και φτωχούς, ευυπόληπτους και κακοποιούς. Αυτά που έρχονται στο φως και μολύνουν την ηθική ατμόσφαιρα είναι ελάχιστα.  Υπάρχουν μεγάλες απάτες που τις σκεπάζει το πηκτό σκοτάδι. Η τιμιότητα είναι σπάνιο διαμάντι στην υλιστική εποχή μας.

Διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη ότι οι προφήτες καυτηρίαζαν τα κακώς έχοντα της εποχής. (Κι ας υπάρχουν πολλοί νεοέλληνες που θέλουν να εξοβελίσουν την Π.Δ. και να την αντικαταστήσουν με την ελληνική μυθολογία!). Και στην περίοδο της Π.Δ. υπήρχαν πολιτικοί  και  θρησκευτικοί  ηγέτες που έκαναν πράξεις που δυσφημούσαν το Όνομα του Θεού. Οι γιοι  του Σαμουήλ, που ήταν κι αυτοί άρχοντες,  « δεν ακολούθησαν το δικό του δρόμο. Παραδόθηκαν στο άνομο κέρδος, εξαγοράζονταν με δώρα και διέστρεφαν το δίκαιο» (Α΄ Σαμ. 8/3 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου). Οι προφήτες του Θεού καταδίκαζαν τις κοινωνικές αδικίες  που κυριαρχούσαν σ’ όλα τα στρώματα. Διαβάζουμε στον προφήτη Αμώς τα όσα λέει ο Θεός: «Ξέρω πόσο πολλές είν’ οι ασέβειές σας και τι βαριές οι αμαρτίες σας: Καταπιέζετε τον αδύνατο και τον κλέβετε, όταν του παίρνετε φόρο από το στάρι της σοδειάς του· δέχεστε δωροδοκίες και τον εμποδίζετε να βρει το δίκιο του στο δικαστήριο». (5/11, 12 ΝΜΒ).

Σε κάθε εποχή και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, υπήρχαν εκείνοι που ήταν επίορκοι. Και η εποχή μας, στην οποία η διαφθορά έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, υπάρχουν άνθρωποι άπληστοι που πουλούν την ψυχή τους στο διάβολο για να κερδίσουν μερικά  χρήματα για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους. Είναι λυπηρό που  ακόμη και κάποιοι υπηρέτες του Θεού, σ’ όλες τις χριστιανικές ομολογίες, σε ανώτερα και κατώτερα κλιμάκια, διαπράττουν  αμαρτίες που ούτε καν έπρεπε να ονομάζονται μεταξύ των πιστών του Κυρίου.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο, ίσως και από τα σκάνδαλα, είναι οι διαστάσεις που δίνονται σ’ αυτά. Παρακολουθώντας τα ΜΜΕ, κάποιος σχηματίζει την  εντύπωση ότι οι πολιτικοί, οι δικαστές και οι κληρικοί έχουν καταποντιστεί στο μέσο τρομερών σκανδάλων.  Αν κάποιος έκρινε το σύνολο των  μαθητών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τη στάση του προδότη Ιούδα και του αρνητή Πέτρου και τη δειλία των υπολοίπων, θα έφτανε στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός απέτυχε στην επιλογή των μαθητών Του. Κι όμως δεν ήταν έτσι τα πράγματα, γιατί εκείνη η μικρή ομάδα των άσημων  ανθρώπων, με τις αδυναμίες τους, μετά την Πεντηκοστή, αναστάτωσαν τον τότε κόσμο με την  κοσμοσωτήρια διδασκαλία του Χριστού.

Το ότι υπάρχουν μερικοί πολιτικοί, δικαστές ή κληρικοί που είναι θύματα της διαφθαρμένης εποχής μας, δε σημαίνει ότι απέτυχαν αυτοί οι θεσμοί. Βέβαια, όσοι διαπράττουν σκάνδαλα  πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά – και άρχισαν επιτέλους να τιμωρούνται! —  αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε και να τιμούμε όλους εκείνους που είναι τίμιοι, ιδιαίτερα τους κληρικούς. Γιατί αυτοί που φέρνουν στο φως τα σκάνδαλα μερικών κληρικών δεν προβάλουν και το σημαντικό έργο που κάνει η εκκλησία σε διαφόρους τομείς, πνευματικούς και φιλανθρωπικούς. Υπάρχουν εκκλησίες που έχουν γηροκομεία και άλλα φιλανθρωπικά ιδρύματα, τρέφουν χιλιάδες φτωχούς. Ας πάψουμε να είμαστε εισαγγελείς.   Όσοι ειλικρινά αγαπούν τον Θεό και ανήκουν στην Εκκλησία Του (και στην  Εκκλησία δεν ανήκουν όλοι, δηλ. πιστοί και άπιστοι, άθεοι και δωδεκαθεϊστές … αλλά μόνο εκείνοι που αγαπούν και υπηρετούν τον Κύριο Ιησού Χριστό) ας πάψουμε να λιθοβολούμε,  αλλά,  η λύπη μας για τα όσα συμβαίνουν, ας μας οδηγήσει στα γόνατα της προσευχής για την Εκκλησία του Χριστού και για όλους εκείνους που έχουν  θέσεις μέσα σ’ αυτήν. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και για τους υπευθύνους των άλλων θεσμών.  Μας το παραγγέλλει η Βίβλος

Comments are closed.