ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ

Ουράνιε Πατέρα μας,

Ερχόμαστε μπροστά στο θρόνο Σου με ταπεινή καρδιά και γεμάτοι με συναισθήματα αναξιότητας και μετάνοιας, γιατί είμαστε άνθρωποι αδύναμοι κι αμαρτωλοί. Βασιζόμαστε όμως στη χάρη Σου και στο έλεός Σου αλλά και στην ενθάρρυνση που μας δίνεις στο λόγο Σου, την Αγία Γραφή.

Στην Καινή Διαθήκη, που ευδόκησες να γραφτεί στη γλώσσα μας, μας παραγγέλλεις  να  προσευχόμαστε  για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα «για τους κυβερνήτες και για όλους εκείνους που ασκούν την εξουσία, ώστε να ζούμε ήρεμα και ειρηνικά με ευσέβεια κι ευπρέπεια από κάθε άποψη» (Α΄ Τιμ. 2:1-4).

Επίσης στην Αγία Γραφή μάς διαβεβαιώνεις ότι «Μακάριο το έθνος που ο Κύριος είν’ ο Θεός του» (Ψαλμός  33:12) και τονίζεις ότι «Τα έθνη η δικαιοσύνη τα εξυψώνει, ενώ η αμαρτία είναι ντροπή για τους λαούς» (Παροιμίες 14:34).

Η καρδιά μας πονά, όταν βλέπουμε το λαό μας που πιστεύει σ’ Εσένα, τον Αληθινό Θεό, να μη χρησιμοποιεί το προνόμιο της προσευχής, που έχεις στη διάθεσή μας για να επικοινωνούμε μαζί Σου. Θέλουμε εμείς, που πιστεύουμε στη δύναμη της προσευχής, να ζητήσουμε το έλεός Σου και τη χάρη Σου για την πατρίδα μας και το λαό μας.

Καθώς βλέπουμε, την περίοδο αυτή, την αγαπημένη πατρίδα μας να περνά μια πολύπλευρη κρίση, οικονομική, ηθική και πνευματική, στρεφόμαστε σ’ Εσένα. Αναγνωρίζουμε ότι για την κατάσταση αυτή μέρος ευθύνης έχουμε όλοι μας, άρχοντες και λαός. Φτάσαμε στο σημείο αυτό, γιατί παραβήκαμε τις εντολές Σου, δεν διαφυλάξαμε την ένδοξη εθνική και πνευματική κληρονομιά μας, την οποίαν μας παρέδωσαν με θυσίες οι πρόγονοί μας, και αποβάλαμε Εσένα από τη ζωή μας ως άτομα και έθνος. 

Αιώνιε Τριαδικέ Θεέ, Εσύ στάθηκες βοήθειά μας στο παρελθόν και σ’ Εσένα στηρίζουμε την ελπίδα μας για το μέλλον. Καθώς αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κρίση, δεν ξέρουμε πού αλλού να καταφύγουμε, παρά σ’ Εσένα, και ζητούμε την οδηγία και τη δύναμή Σου, για να μπορέσουμε να βγούμε από το αδιέξοδο, όπου έχουμε περιέλθει. Εσύ είσαι Κυρίαρχος Θεός και στα χέριά Σου είναι οι υποθέσεις των ανθρώπων και των λαών. 

Εξομολογούμαστε με συντριβή και μετάνοια τις πολλές μας αμαρτίες. Συγχώρησέ μας, γιατί συνειδητά αποκλείσαμε Εσένα και τις Εντολές Σου από τη ζωή του έθνους μας και ζητήσαμε λύσεις ανθρώπινες. 

Εξομολογούμαστε, γιατί δεν διαμαρτυρηθήκαμε για όσα κακά και ανήθικα συμβαίνουν στη χώρα μας. Τα ναρκωτικά, η εγκληματικότητα, η βία, ο αλκοολισμός, τα διαζύγια, οι εκτρώσεις, η κάθε είδους εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο έχουν απομυζήσει κάθε ικμάδα ζωτικότητας από την κοινωνία μας. Απαξιώσαμε  ηθικές αξίες όπως η οικογένεια, ο γάμος, η πίστη στον Θεό. Χάσαμε την ισορροπία σε όλους τους τομείς.   

Δεν δώσαμε την πρέπουσα προσοχή και ευαισθησία στους φτωχούς, τους δεινοπαθούντες, τους ανάπηρους, τους πρόσφυγες, τους συνταξιούχους, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες… Δεν κρατήσαμε καθαρό το φυσικό περιβάλλον μας, αλλά αντίθετα το καταστρέφουμε και το μολύνουμε.

Ομολογούμε ότι τα σκάνδαλα, η απάτη, η απληστία, η διαφθορά έχουν πάρει επιδημικές διαστάσεις, διάβρωσαν κάθε τομέα της εθνικής και της κοινωνικής μας ζωής. Οι πρωταίτιοι των σκανδάλων, για οικονομικές και άλλες ατασθαλίες μένουν ατιμώρητοι, επειδή είναι υψηλά ιστάμενοι. Ο πολιτικός κόσμος έχει συλλήβδην απαξιωθεί στα μάτια του πολίτη.

Τριαδικέ Θεέ, την ώρα αυτή Σε παρακαλούμε να φωτίσεις τους κυβερνήτες μας, αλλά και εμάς  ως λαό και ως έθνος να δημιουργήσουμε ένα νέο πνεύμα αρετής, συγχώρησης, αλληλεγγύης και ειλικρίνειας, που θα βοηθήσει στην αναγέννηση του έθνους μας. 

Προσευχόμαστε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και όλο το Υπουργικό Συμβούλιο, τους Βουλευτές, τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και για όλους εκείνους που κατέχουν υψηλά αξιώματα. Βοήθησε τους άρχοντές μας να ζητήσουν την οδηγία Σου, για να ζήσουν μια ζωή διαφάνειας και δικαιοσύνης, να εφαρμόσουν το δίκαιο, την ισότητα, την ελευθερία και να κατοχυρώσουν την ασφάλειά μας. Δώσε τους σοφία, καθώς έχουν ν’ αντιμετωπίσουν πολύπλοκα θέματα, θάρρος να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο, και ευσπλαχνία για τους πάσχοντες.

Ελευθέρωσέ μας από την υπερηφάνειά μας, από την απληστία μας, την ασέβειά μας και την υπεραπασχόλησή μας με τα πρόσκαιρα σε βάρος των αιώνιων.

Προσευχόμαστε για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Προσευχόμαστε για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, να μη διδάσκουν στα παιδιά μας μόνο στεγνές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις αλλά και αρχές και αρετές που θα τα κάνουν ολοκληρωμένους και χρήσιμους πολίτες.    

Προσευχόμαστε για τους ανθρώπους των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης να προσφέρουν στο λαό μας θεάματα και προγράμματα που θα τον βοηθήσουν  να ζήσει μια ζωή αρετής, με ηθικές αρχές.

Τριαδικέ Θεέ, Σου είμαστε ευγνώμονες γιατί ευδόκησες, ώστε η χώρα μας να γίνει η θύρα απ’ όπου πέρασε το Ευαγγέλιο και η χριστιανική πίστη στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Βοήθησέ μας να υιοθετήσουμε την πίστη του Κοραή ότι: «Μόνο το Ευαγγέλιο θα σώσει την Ελλάδα!»  

Κυρίαρχε Θεέ, Εσύ, μόνο Εσύ μπορείς να μας βγάλεις δυνατούς και ανανεωμένους απ’ αυτή την κρίση. Εσύ μπορείς να το κάνεις, αν οι άρχοντες και ο λαός μας μετανοήσουμε και στραφούμε με πίστη και εμπιστοσύνη σ’ Εσένα. Εσύ μπορείς να κάνεις το λαό μας, μεγάλο και ένδοξο, άξιο της κληρονομιάς του, αρκεί ν’ ακολουθήσουμε τους νόμους Σου, να ενωθούμε αφήνοντας τους δαίμονες της διχόνοιας, του μίσους, του φατριασμού και του διχασμού.

Αναγνωρίζουμε ότι Εσύ είσαι ο Κυρίαρχος της ιστορίας. Ευλόγησε και φώτισε τους άρχοντές μας και εμάς το λαό να εργαστούμε για την ανόρθωση της χώρας μας.

Όλα αυτά τα ζητούμε με πίστη στην καρδιά μας ότι μας ακούς, στο Όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αμήν.

Comments are closed.