«Πώς πρέπει να είναι η στάση μου;»

 Ο Δρ Ανανίας Καβάκας, Νευρολόγος-Ψυχίατρος απαντά σε ερωτήματα

«Πώς πρέπει να είναι η στάση μου;»

Ερώτηση: Έχω ένα γιο 23 χρόνων. Μεγάλωσε σε χριστιανική οικογένεια και με αρχές, αλλά τώρα αποφάσισε να ζήσει τη ζωή του και να ερωτευθεί μια κοπέλα του κόσμου.

Πώς πρέπει να είναι η στάση μου απέναντί του για να καταλάβει και να δει με τα μάτια του Κυρίου το σοβαρό λάθος του;

Είμαι σε προσευχή και νηστεία.

Ο Κύριος να σας ευλογεί

Χριστιάνα

 

Απάντηση: Αγαπητή κυρία

Πήρα το μήνυμά σας διαμέσου του διαδικτύου, www.nikites.eu και λυπήθηκα για την πορεία που έχει επιλέξει τελευταία ο γιος σας. Ένα παιδί που μεγάλωσε σε χριστιανική οικογένεια και με χριστιανικές αρχές έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει αυτά που έχει διδαχθεί και αυτά που έχει δει, για να ζήσει τη ζωή του, ερωτευμένος με μια κοπέλα του κόσμου.

Αυτό είναι πολύ λυπηρό, άσχετα αν αυτή τη στιγμή ο γιος σας δεν μπορεί να αντιληφθεί πού αυτή του η απόφαση μπορεί να τον οδηγήσει.

Η αμαρτία στην αρχή είναι πάντοτε γλυκιά και πολύ ελκυστική. Υπόσχεται ελευθερία που όμως οδηγεί τελικά σε δεσμά, σε πάθη. Υπόσχεται ανεξαρτησία που όμως οδηγεί σε εξάρτηση, ευτυχία που οδηγεί σε ηθική αποτυχία και ικανοποίηση που καταλήγει σε απογοήτευση. Προτείνει δηλαδή μια άνετη και χωρίς δεσμεύσεις ζωή, που όμως οδηγεί σε μεγαλύτερες δεσμεύσεις και σε στενόχωρες καταστάσεις.

Το δέλεαρ του διαβόλου είναι ότι μας προτείνει έναν φαινομενικά εύκολο και σύντομο δρόμο για την ικανοποίηση της ψυχής και του σώματός μας (σε κάποιους ταχεία άνοδο σε θέσεις εξουσίας, σε άλλους απόκτηση πλούτου, σε κάποιους άλλους διασκέδαση, απόλαυση ή σεξ, όπως ο κόσμος το κάνει και χωρίς τις θείες προδιαγραφές, κλπ), κρύβει όμως την πραγματικότητα ότι μια τέτοια πορεία όχι μόνο δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά δημιουργεί πολλές και ποικίλες  δεσμεύσεις και προβλήματα, δυσεπίλυτα συνήθως, τα οποία καταστρέφουν την ηρεμία της ψυχής  μας και βασανίζουν νυχθημερόν τις σκέψεις μας.

Γιατί ο γιος σας δεν τα σκέφτεται  όλα αυτά; Ίσως ρωτήσετε: Όλα αυτά είναι σωστά, αλλά γιατί δεν τα σκέφτεται ο γιος μου, τη στιγμή μάλιστα που τα έχει διδαχθεί; Επειδή απλούστατα έχει ερωτευθεί την κοπέλα αυτή. Το πιο πιθανό είναι ότι ο γιος σας  πρώτα ερωτεύθηκε την κοπέλα αυτή και στη συνέχεια, κάτω από την επίδραση του έντονου αυτού συναισθήματος, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χριστιανική πορεία ζωής που ακολουθούσε μέχρι τότε, για να ζήσει με την κοπέλα αυτή μια κοσμική ζωή, η οποία πιστεύει ότι θα τον ικανοποιήσει.

Κάτω από ένα έντονο συναίσθημα, όπως είναι το ερωτικό, δυστυχώς η αντίληψη της πραγματικότητας αλλοιώνεται στη σκέψη του ερωτευμένου σε αρκετό βαθμό. Ο νεαρός μεγαλοποιεί τα πλεονεκτήματα της αγαπημένης του, ενώ αντίθετα ελαχιστοποιεί τα μειονεκτήματα και τα αρνητικά γενικά στοιχεία του χαρακτήρα της. Το ίδιο γίνεται και από την πλευρά της κοπέλας.

Μάλιστα, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ενός ερωτευμένου να ωραιοποιεί ακόμη και τα μειονεκτήματα της αγαπημένης του. Πιστεύει με άλλα λόγια ότι έχει βρει την πριγκίπισσα, το θησαυρό, χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι κάθε τι που λάμπει δεν είναι χρυσάφι, αλλά είναι συνήθως πολύ φθηνός χαλκός.

Τι πρέπει να κάνω; Από ανθρώπινης πλευράς είναι πολύ λίγα αυτά που μπορείτε να κάνετε, επειδή ένας ερωτευμένος δεν ακούει συνήθως συμβουλές ή προτροπές.

Γι΄ αυτό το πρώτο που θα σας συμβούλευα είναι να μη χαλάσετε τις σχέσεις σας με τον γιο σας. Μην του γκρινιάζετε, μην τον αντιμιλάτε, μην τον κοντράρετε χωρίς σοβαρό λόγο. Αντίθετα, δείχνετε την αγάπη σας σ΄ αυτόν. Διατηρήστε μια όσο το δυνατόν καλή ψυχική επαφή μαζί του, ώστε σε μια κατάλληλη στιγμή να μπορέσετε να τον συμβουλέψετε και να δεχθεί τη συμβουλή σας, χωρίς να θεωρήσει ότι είστε προκατειλημμένη εναντίον της κοπέλας του.

Επιπλέον, το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορείτε να κάνετε είναι να του πείτε να μη βιαστεί. Να δώσει χρόνο στον εαυτό του για να την γνωρίσει καλύτερα. Εξάλλου, δεν τον πήραν τα χρόνια. Με τον χρόνο, όσο κι αν η κοπέλα αυτή προσπαθεί να δείξει μόνο τον καλύτερο εαυτό της, όπως όλες και όλοι κάνουν όταν προσπαθούν μα κερδίσουν ένα άτομο του άλλου φύλου, θα φανεί σιγά σιγά η πραγματικότητα, και τα αρνητικά δηλαδή στοιχεία του χαρακτήρα της, όχι μόνο τα καλά, όπως και τα πραγματικά κίνητρά της, που μπορεί να μην είναι τόσο αγαθά, όσο ο γιος σας νομίζει ότι είναι.

Ακόμη, συμβουλέψτε τον να μην προχωρήσει στις σχέσεις του με την κοπέλα τόσο πολύ, και να μην κάνει κάτι που θα τον δεσμεύσει σε βαθμό να μην μπορεί να κάνει πίσω μετά.

Στο μεταξύ, εσείς συνεχίστε να προσεύχεστε και να νηστεύετε ώστε να επέμβει ο Θεός και να του δώσει νέες ευκαιρίες να ξανασκεφθεί αυτά που σαν παιδί είχε διδαχθεί, στοιχεία και πορεία που οδηγεί στην ευλογία εδώ στη γη και στην αιώνια ζωή στον ουρανό.

Με εκτίμηση

Ανανίας Καβάκας

Comments are closed.