Πόσο θέλεις να ζήσεις;

Γράφει ο Χάρης Ι. Νταγκουνάκης, Νομικός

Θεωρήθηκε ότι ήταν η πιο αισιόδοξη είδηση πριν μερικά χρόνια. Συνέβη μάλιστα στην αρχή μιας καινούργιας χρονιάς. Το βραβείο νόμπελ απονεμήθηκε σε τρεις Αμερικανούς επιστήμονες για μια πρωτοποριακή ανακάλυψη που έκαναν: βρήκαν την τελομεράση, μια ουσία γνωστή και ως «ένζυμο της αθανασίας»…

Έτσι, η ιατρική επιστήμη αποκτάει άλλο ένα όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου αλλά και κατά της γήρανσης. Ονομάστηκε μάλιστα «ένζυμο της αθανασίας». Η Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, η Κάρολ Γκρέιντερ και ο Τζακ Σόστακ βρήκαν την άκρη του νήματος σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της βιολογίας. Αυτό αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Ιδρύματος Καρολίνσκα της Σουηδίας: Πώς αντιγράφονται τα χρωμοσώματα και πώς προστατεύονται από τον εκφυλισμό. Η απάντηση βρίσκεται στα τελομερή, ένα «τείχος προστασίας» που σχηματίζεται στα άκρα των χρωμοσωμάτων, έτσι όπως οι πλαστικές άκρες εμποδίζουν τα κορδόνια των παπουτσιών να ξεφτίσουν…Το πρακτικό αποτέλεσμα της ανακάλυψης είναι ότι ο άνθρωπος θα μπορεί θεωρητικά να ζήσει και 125 χρόνια. Η τελομεράση διατηρεί τα άκρα των χρωμοσωμάτων στο αρχικό τους μήκος κι επιτρέπει έτσι στα κύτταρα να εξακολουθούν να διαιρούνται ‒μια συνεχής διαδικασία στον ανθρώπινο οργανισμό‒ αντί να πεθαίνουν εξαιτίας της αποσταθεροποίησης των χρωμοσωμάτων.

Αυτά λέει ο τύπος.

Η Βίβλος έχει μια άλλη θεώρηση της πολυζωΐας, που δεν οφείλεται μόνο στη διαφορά κουλτούρας. Και η θεώρηση αυτή λέει πως όσα χρόνια και αν ζήσει ο άνθρωπος κάποτε θα πεθάνει. Ο Μαθουσάλα έζησε 969 χρόνια αλλά κάποτε πέθανε. Εκείνο που δίνει μεγάλη σημασία η Βίβλος είναι πού πηγαίνει ο άνθρωπος όταν φύγει απ’ αυτό τον κόσμο, ακόμη και αν ζήσει χίλια χρόνια! Ο αιώνιος προορισμός του εξαρτάται από το ποιον θα αποφασίσει να ακολουθήσει σ’ αυτό τον κόσμο. Κι αυτή η απόφαση είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην πρόσκληση του ευαγγελίου.

Ο Χριστός κάλεσε όλους τους κουρασμένους και τους απογοητευμένους αυτής της ζωής να πάνε σ’ αυτόν: «Ελάτε σ’ εμένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι», είπε, «κι εγώ θα σας ξεκουράσω» (Κατά Ματθαίον 11:28).

 Όταν ο Χριστός πάρει το βάρος των αμαρτιών μας, τότε όσα χρόνια και να ζήσουμε, εκείνο που τους δίνει αξία δεν είναι η μακρότητα του χρόνου αλλά η απόλαυση της αιωνιότητας μαζί με τον Χριστό.

Πόσα χρόνια θέλεις να ζήσεις; Μερικές δεκαετίες παραπάνω ή μια αιωνιότητα στην αθανασία του ουρανού; Η επιλογή είναι δική σου.

Comments are closed.