ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γράφει ο Γιώργος Λ. Κοκτσίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 

Το σπίτι πρέπει να αποτελεί καταφύγιο από τα προβλήματα της ζωής, μέρος ανάπαυσης και μια ζεστή αγκαλιά αγάπης και αποδοχής. Aυτό όμως είναι δυνατό μονάχα όταν ο Θεός βρίσκεται  στο κέντρο της ζωής της οικογένειας. Το άρθρο μας σκοπό έχει να προσκαλέσει τον αναγνώστη να αποκτήσει προσωπική σχέση με τον Ιησού Χριστό. Δίνονται επίσης και κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στο πως να γίνει ο Κύριος η πρώτη προτεραιότητα της οικογένειας.

Τι ονομάζουμε με τον όρο οικογένεια; Μήπως κάποιο είδος εστιατορίου ή κάποιο όμορφο ξενοδοχείο; Ή μήπως είναι ένα μέρος στο οποίο μπορεί κανείς να ξεκουράζεται; Όχι! Ο όρος σπίτι χαρακτηρίζει μια ομάδα ανθρώπων που ζουν και μεγαλώνουν μαζί, έχουν κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Σπιτικό δηλαδή ονομάζουμε την οικογένεια! Ένα μικρό αγόρι, του οποίου η κατοικία είχε καταστραφεί από πυρκαγιά, έδωσε μια αφοπλιστική απάντηση: « Έχουμε ακόμη οικογένεια! Απλά δεν έχουμε κάποιο οίκημα να την τοποθετήσουμε!»

Το σπίτι θα πρέπει να αποτελεί ευχάριστη εμπειρία για τα μέλη του:μέρος ανάπαυσης και ασφάλειας, χώρος στον οποίο θα βρίσκει το κάθε μέλος της οικογένειας αγάπη και αποδοχή. Δυστυχώς όμως ο αυξανόμενος αριθμός  των διαζυγίων και διαλυμένων οικογενειών, φανερώνει ότι το σπίτι μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χώρο στον οποίο κυριαρχεί ένταση, απόγνωση και διαίρεση. Ο τόσο όμορφος θεσμός της οικογένειας καταλήγει να αποτελείται από δυσαρεστημένους ανθρώπους που απλά συμβιώνουν από ανάγκη.

Πώς λοιπόν, μπορεί η διάθεση και η δημιουργικότητα μιας οικογένειας να θέσει τις βάσεις για ένα ευτυχισμένο σπιτικό; Το σπίτι αποτελεί σχέδιο του δημιουργού Θεού και όχι ανθρώπινη εφεύρεση ή κάποιο κοινωνικό φαινόμενο. Από την δημιουργία του κόσμου ο Θεός θέσπισε την οικογένεια ως το δομικό στοιχείο της κοινωνίας. Μέσα της καλύπτονται οι πνευματικές, συναισθηματικές, ψυχικές και φυσικές ανάγκες των μελών της. Σύμφωνα με το Λόγο του Θεού η οικογένεια είναι μια διαρκής σχέση και όχι μια σύντομη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου. Η Βίβλος δηλώνει ξεκάθαρα ότι με το γάμο ο άντρας και η γυναίκα ενώνονται σε μια οντότητα, θεμελιώνοντας μια μόνιμη σχέση. Η οικογένεια δεν αποτελεί προσωρινή λύση, για όσο καιρό δηλαδή τα μέλη της περνούν ευχάριστα χωρίς δυσκολίες και προβλήματα. Η δύναμη της οικογένειας είναι η μονιμότητά της! Ο Θεός όρισε την οικογένεια να είναι παντοτινή σχέση, μέσω της οποίας τα μέλη της, με τη δική του βοήθεια, θα μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής μαζί. Το σπίτι λοιπόν, είναι το καταφύγιο μέσα στο οποίο ο άνθρωπος θα αναπτυχθεί και θα ωριμάσει σωστά.

Μολονότι όμως η οικογένεια είναι μια σχέση διαρκείας, η επιτυχία δεν έρχεται ξαφνικά, χωρίς προσπάθεια. Το να αγαπά κανείς τη σύντροφό του και τα παιδιά του πάντα και να ζει ευτυχισμένος μαζί τους, απαιτεί αποφασιστικότητα, θέληση και σίγουρα πολύ εξάσκηση. Χρειάζεται χρόνος και συχνά θυσίες, υπομονή και ίσως λίγη φαντασία και δημιουργικότητα. 

Τόσο η αγάπη όμως, όσο και η καλή θέληση και η αποφασιστικότητα δεν αρκούν από μόνες τους για να αποκτήσει η οικογένεια τη μορφή που ο Θεός όρισε γι’ αυτή. Ο Δαβίδ, ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στη δική του οικογένεια, έγραψε: «Αν ο Κύριος δεν οικοδομήσει οίκο, μάταια κοπιάζουν οι οικοδομούντες αυτόν» (Ψαλμός 127:1).

Ο Θεός λοιπόν, σχεδίασε την οικογένεια, έτσι ώστε Αυτός να αποτελεί το κέντρο της ζωής της. Θέλει να είναι Αυτός που θα καθοδηγεί, θα γεμίζει και θα δυναμώνει τα μέλη της οικογένειας με τη δική Του αγάπη, ειρήνη και συγχωρητικότητα.

Μια τέτοια αλλαγή στην οικογένειά σου όμως, απαιτεί από εσένα να παραχωρήσεις πρώτα τη ζωή και την θέλησή σου στο Θεό. Πρέπει να ομολογήσεις ειλικρινά ότι, όπως όλοι οι άνθρωποι «έχουμε αμαρτήσει και υστερούμε της δόξας του Θεού» (Ρωμαίους 3:23). Αποτέλεσμα της αμαρτίας μας είναι η απομάκρυνση μας από τον Άγιο Θεό, ο οποίος μισεί την αμαρτία. Αλλά μέσα στη μεγάλη Του αγάπη για εμάς, ο Θεός έστειλε τον Γιο Του, τον Ιησού Χριστό να σταυρωθεί  για να πληρώσει το τίμημα της δικής μας ανομίας (Α’ Πέτρου 3:18).

Αν ποτέ ως τώρα δεν δέχτηκες τον αναστημένο Χριστό ως προσωπικό σου Σωτήρα, είναι η ευκαιρία να το κάνεις τώρα! Όχι μόνο το μέλλον της οικογένειάς σου, αλλά και το δικό σου, εξαρτάται από την προσωπική σχέση σου με τον Θεό. Γιατί να διστάζεις να Του δώσεις τη θέση που Του αξίζει στην καρδιά και το σπίτι σου;

Αν επιθυμείς να κάνεις τον Ιησού Χριστό, Κύριο στην προσωπική και οικογενειακή σου ζωή, τότε η καθημερινή μελέτη της Βίβλου θα σε οδηγήσει σ’ αυτό! Ο ίδιος ο Θεός δίνει τις οδηγίες Του στο κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά (Εφεσίους 5:15 – 6:4, Κολοσσαείς 3:12 – 21). Προσευχήσου και ζήτα από τον Θεό να σε βοηθήσει να εκπληρώνεις τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην οικογένεια σου. Αναγνώρισε ότι Αυτός θέλει και μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια ευτυχισμένη και αρμονική οικογενειακή σχέση.

Πρότρεψε την οικογένειά σου να ξεκινήσετε μια ώρα καθημερινής μελέτης της Βίβλου και προσευχής. Καθώς τα μέλη της οικογένειας θα φέρνουν από κοινού με προσευχή στον Κύριο τα αιτήματά τους και θα ερευνούν τον Λόγο Του, θα πλησιάζουν μεταξύ τους και με τον Θεό.

Μεγάλη σημασία έχει τέλος, και η προσκόλληση της οικογένειας σε κάποια χριστιανική εκκλησία. Η κοινωνία με άλλους πιστούς θα ωφελήσει και θα στηρίξει την οικογένεια και θα της φανερώσει νέες προοπτικές του Θεού γι’ αυτή.

Όταν ο Κύριος είναι στο τιμόνι της οικογένειάς σου, τότε θα ζεις ευτυχισμένος. Καθώς τον πλησιάζεις καθημερινά τόσο εσύ, όσο και η οικογένειά σου θα γεμίζεται από της αγάπη και σοφία του Θεού. Έτσι το σπίτι σου δεν θα είναι ψυχρός τόπος, αλλά μια ζωντανή σχέση ανθρώπων που ζουν, μεγαλώνουν και δημιουργούν μαζί με τον Κύριό τους.

 (Μετάφραση από τα αγγλικά: Γεώργιος Λ. Κοκτσίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μηχανικός Η/Υ)

Γράψτε τη γνώμη σας για το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

 

Comments are closed.