ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ – του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη, Νομικού


[Ανάγνωσμα: Ματθαίος 2:1-12]

 

Η

 διήγηση της προσκύνησης των Μάγων στην Καινή Διαθήκη έχει πολλά σκοτεινά σημεία, αλλά σίγουρα αποτελεί μια δυνατή παρομοίωση ειλικρινούς αναζήτησης της Αλήθειας. Πολλοί αναζήτησαν την αλήθεια ανά τους αιώνες. Από τους αρχαίους φιλοσόφους ώς τον Καντ. Όμως, η αναζήτηση αυτή γίνεται αργά και κοπιαστικά, όπως ήταν η πορεία των Μάγων της ανατολής.

 

1. Η πορεία αυτή ήταν ένα ταξίδι ΠΙΣΤΕΩΣ

 

Οι Μάγοι ξεκίνησαν χωρίς να ξέρουν ούτε πού θα πάνε, ούτε πότε θα φτάσουν στον προορισμό τους. Απλώς ακολούθησαν το αστέρι του Μεσσία. Κάπως έτσι αντέδρασαν στη δική τους κλήση ο Αβραάμ, ο Νώε, ο Πέτρος και οι άλλοι μαθητές. Το δικό μας αστέρι-πρόκληση μπορεί να είναι ένα μήνυμα, ένα περιστατικό, μια συγκυρία, που όλα μάς καλούν να βρούμε τον Χριστό ή ν’ ανακαλύψουμε το θέλημά του στη ζωή μας.

 

2. Η πορεία αυτή ήταν ένα ταξίδι ΛΑΤΡΕΙΑΣ

 

Οι Μάγοι ξεκίνησαν όχι από περιέργεια ή επιστημονικό ενδιαφέρον να βρουν απλώς τον βασιλιά αλλά και να τον προσκυνήσουν. Διακινδύνεψαν ένα μακρόχρονο και δύσκολο ταξίδι για κείνη την εποχή και πρόσφεραν τα πολύτιμα δώρα τους. Πρόσφεραν όμως και τους εαυτούς τους, γιατί γονάτισαν και προσκύνησαν τον νεογέννητο βασιλιά. Η Γραφή μάς καλεί όχι μόνο να προσφέρουμε (Β΄ Σαμ. 24:24) αλλά και να θυσιάσουμε τους εαυτούς μας στον Κύριο (Ρωμ. 12:1). Είμαστε διατεθειμένοι να τα παραχωρήσουμε όλα στον Χριστό;

 

3. Η πορεία αυτή ήταν ένα ταξίδι ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Οι Μάγοι πήγαν στη Βηθλεέμ, προσκύνησαν το Βρέφος, πρόσφεραν και τους θησαυρούς τους αλλά ο Θεός δεν τους άφησε να φύγουν για την πατρίδα τους από τον ίδιο δρόμο περνώντας από τον Ηρώδη, που σχεδίαζε να εξοντώσει τον Ιησού. Το ταξίδι τους κατέληξε σε πορεία αλλαγής. Ποτέ όποιος έρχεται αντιμέτωπος με τον Θεό δεν είναι πια ο ίδιος! Ούτε ο Ιακώβ ούτε ο Ησαΐας ούτε ο Ιώβ ούτε ο Σαύλος της Ταρσού. Η προσωπική συνάντηση με τον Κύριο αλλάζει τη ζωή μας: αλλάζει εμάς προσωπικά, αλλάζει τις αντιλήψεις μας, τη νοοτροπία μας, τις επιλογές μας, τα κριτήριά μας, τα πάντα!

 

Τι γίνεται μ’ εμάς; Βρήκαμε τον Ιησού; Πιστέψαμε με την καρδιά μας; Τα δώσαμε όλα σ’ αυτόν, ακόμη και τον εαυτό μας; Αλλάξαμε πορεία; Μήπως καλλιεργούμε αμαρτίες του παρελθόντος; Είθε αυτά τα Χριστούγεννα να κάνουμε κι εμείς το ίδιο ταξίδι με των Μάγων για να βρούμε την Αλήθεια, να τη ζήσουμε και να την υπηρετήσουμε!

 


 

Comments are closed.