ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ

 του Αντρέα Φούρναρη, Εκπαιδευτικού

΄Ενας ποντικός, κοιτάζοντας μια μέρα μέσα από τη χαραμάδα ενός τοίχου, είδε έναν αγρότη με τη σύζυγό του που άνοιγαν ένα πακέτο. «Τι τρόφιμα να περιέχει;», σκέφτηκε. Πόσο όμως απογοητεύτηκε όταν είδε ότι μέσα από το κουτί  έβγαλαν μια ποντικοπαγίδα! 

Τρομαγμένο το ποντίκι, πήγε και βρήκε την κότα: «Υπάρχει μια ποντικοπαγίδα  στο σπίτι, υπάρχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!!!» Η κότα κακάρισε, έξυσε το κεφάλι της και είπε: «Κυρ Ποντικέ, μπορώ να πω ότι αυτό είναι σοβαρή απειλή για σένα αλλά δεν έχει καμιά  συνέπεια σε μένα. Δεν μπορεί να μου κάνει κακό».

Το ποντίκι στράφηκε τότε στο γουρούνι και είπε, «Υπάρχει μια  ποντικοπαγίδα στο σπίτι». Το γουρούνι έκφρασε τη συμπάθεια του και είπε: «Λυπάμαι τόσο πολύ, κυρ Ποντικέ, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορώ να κάνω γι’ αυτό, εκτός στο να προσεύχομαι. Να είσαι βέβαιος ότι θα είσαι στις προσευχές μου».

Το ποντίκι στράφηκε στην αγελάδα. Εκείνη του είπε: «Αλίμονο κυρ Ποντικέ! Πόσο λυπάμαι για σένα… Αλλά δεν είναι κάτι που με αφορά».

΄Ετσι ο ποντικός επέστρεψε στην τρύπα του αποκαρδιωμένος με το κεφάλι σκυμμένο. ΄Επρεπε να αντιμετωπίσει μόνος του την ποντικοπαγίδα του αγρότη. Εκείνη την ίδια νύχτα ένας ήχος ακούστηκε σε όλο το σπίτι, όπως κάνει μια ποντικοπαγίδα  όταν πιάνει το θύμα της. Η σύζυγος  του αγρότη έτρεξε βιαστικά για να δει τι πιάστηκε. Στο σκοτάδι, δεν πρόσεξε πως εκείνο που είχε πιαστεί στην ποντικοπαγίδα ήταν η ουρά ενός δηλητηριώδους φιδιού. ΄Ετσι το φίδι δάγκωσε τη σύζυγο του αγρότη. Ο αγρότης την πήγε στο νοσοκομείο.  

΄Οταν γύρισαν σπίτι, εκείνη ήταν εξαντλημένη και αδύνατη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ζεστή κοτόσουπα κάνει καλό. ΄Ετσι ο αγρότης πήρε το τσεκούρι του και βγήκε στη  αυλή  για το κύριο συστατικό της σούπας…

Αλλά η ασθένεια της συζύγου συνεχίστηκε. Στο μεταξύ πολλοί φίλοι και γείτονες ήρθαν κι έμειναν μαζί της ολόκληρο εικοσιτετράωρο. Για να τους ταΐσει ο αγρότης έσφαξε το γουρούνι.

΄Ομως η σύζυγος του αγρότη δεν έγινε καλά. Πέθανε και στην κηδεία της ήρθαν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ώστε ο αγρότης έσφαξε την αγελάδα για να τους ταΐσει με το κρέας της

΄Ετσι την επόμενη φορά που θ’ ακούσουμε ότι κάποιος συνάνθρωπός μας αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, ας μη σκεφτούμε ότι δεν μας αφορά, αλλά ας θυμόμαστε, πως ακόμη κι όταν  κινδυνεύει ο πιο ασήμαντος από μας, όλοι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Ο Κάϊν είπε για τον Αβέλ τον αδελφό του στον Θεό: «Μήπως είμαι φύλακας του αδελφού μου;» Αλλά εμείς, καθώς μας προτρέπει ο Απ. Παύλος, ας βαστάζουμε ο ένας τα βάρη του άλλου, εκπληρώνοντας έτσι το νόμο του Χριστού. Ας φροντίζουμε ο ένας για τον άλλο και ας είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε εκείνη την πρόσθετη προσπάθεια, για να βοηθάμε και να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο.  

 

Μετάφραση: Ανδρέας Φούρναρης        

 

Comments are closed.