Ποιοι ΄Εκλεψαν τον Χριστό των Χριστουγέννων;

    του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

                    

Διαβάσαμε ότι και φέτος τις ημέρες αυτές κάποιοι έκλεψαν, μάλλον αφαίρεσαν, το ομοίωμα του Χριστού από την αναπαράσταση της φάτνης που ήταν στημένη στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν λίγα χρόνια στην  ίδια πλατεία. Βέβαια, αυτή τη φορά αμέσως οι υπεύθυνοι έσπευσαν να…  αντικαταστήσουν τον Χριστό με άλλο ομοίωμα Του! Την πρώτη φορά αυτοί που αφαίρεσαν τον Χριστό τον αντικατέστησαν με μια τηλεόραση! Θα πούμε με φαρισαϊκή αγανάκτηση: Αυτό είναι ιεροσυλία, βλασφημία στα ιερά της θρησκείας μας! Βέβαια, δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο σκοπός των «κλεπτών», πιστεύουμε όμως, χωρίς να το ξέρουν, περιέγραψαν την πικρή πραγματικότητα, στέλνοντας άθελα τους ένα μήνυμα. Κι ας μην ξεγελιόμαστε. Ο Ιησούς Χριστός, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, απουσιάζει παντελώς από τα Χριστούγεννα, όπως τα γιορτάζουμε με κοσμικό τρόπο. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των «χριστιανών», στην πατρίδα μας και σε όλον τον κόσμο, μπορεί να μην «έκλεψαν» κάποιο ομοίωμα του Χριστού αλλά έχουν αφαιρέσει τον Χριστό από το κέντρο της γιορτής των Χριστουγέννων και στη θέση Του θρόνιασαν νέες θεότητες, όπως είναι  η τηλεόραση – αυτή κι αν δεν είναι πολυκέφαλη θέα- το χρήμα, οι διασκεδάσεις, οι ηθοποιοί, οι ποδοσφαιριστές… και τελειωμό δεν έχει η λίστα! Γενικά, αλλοίωσαν  και διαστρέβλωσαν το μήνυμα των Χριστουγέννων. Ο περισσότερος κόσμος περιμένει τη μεγάλη αυτή γιορτή για ψώνια, δώρα, φαγοπότια, διασκεδάσεις, διακοπές, ρεβεγιόν… Πολλοί, μάλιστα, κυνικά ρωτούν, «πού είναι ο Άρχοντας της Ειρήνης;»

Κι όμως το μήνυμα των Χριστουγέννων δεν είναι όλα αυτά τα κοσμικά. Πηγαίνει βαθύτερα. Είναι επίκαιρο, επαναστατικό και δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Κοιτά με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη στο παρελθόν, δίνει θάρρος για το παρόν και ελπίδα για το μέλλον. Το ερώτημα που εγείρεται είναι: οι άνθρωποι, ακόμη κι αυτοί που πηγαίνουν στις όποιες χριστιανικές εκκλησίες, γνωρίζουν το πραγματικό νόημα της γέννησης του Χριστού; Γιατί ήρθε ο Χριστός; Μήπως να ιδρύσει μια νέα θρησκεία, κοντά στις τόσες που υπήρχαν ή να φέρει κοινωνικές αλλαγές με το επαναστατικό του κήρυγμα, να …; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Με δυο λόγια απλά: Ενώ όλοι οι άνθρωποι έρχονται στον κόσμο για να ζήσουν, ο Χριστός ήρθε για να προσφέρει τον εαυτό Του θυσία. Ασφαλώς το μόνο που δεν θα θέλαμε να αναλογιστούμε τη χαρούμενη αυτή περίοδο, με τα φανταχτερά στολίδια, είναι ο οδυνηρός σταυρικός θάνατος του Χριστού.

Πώς μπορούμε να γιορτάζουμε τη γέννηση του Ιησού χωρίς να σκεφτούμε τον σκοπό του ερχομού Του; Ο Χριστός ήρθε να εκτελέσει μια αποστολή του Πατέρα Θεού, από τη βραδιά εκείνη που γεννήθηκε από την Παρθένο Μαρία στη Βηθλεέμ. Ήρθε να μας δείξει πώς είναι ο Θεός, να μας διδάξει πώς να ζήσουμε, πώς να συμπεριφερθούμε, πώς να μιλούμε ως πνευματικοί άνθρωποι και το πιο σημαντικό ακόμη πώς θα έχουμε μια πλήρη, στενή σχέση με τον Πατέρα Θεό. Η κύρια αποστολή του Ιησού Χριστού στην ενανθρώπισή Του ήταν να προσφέρει τον Εαυτό Του θυσία για να γίνει Σωτήρας των ανθρώπων.

Καθώς προετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, ας μην περιοριστούμε στα γεύματα, τα δώρα, τα … Ας μη χάσουμε το στόχο μας, ότι ο Χριστός ήρθε να δώσει τη ζωή Του για τη σωτηρία μας. Την περίοδο αυτή της ανταλλαγής δώρων το καλύτερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, αν δεν το έχεις κάνει, που είναι μάλιστα δωρεάν, (Β΄ Κορ. 9/15), παρότι κόστισε στον Θεό Πατέρα τον ίδιο τον Υιό Του, είναι «η ανέκφραστη δωρεά του Θεού», ο Θεάνθρωπος ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ! Ο Θεός αγάπησε τόσο πολύ τον κόσμο, ώστε ΕΔΩΣΕ τον Υιό Του για να μη χαθείς αλλά να αποκτήσεις αιώνια ζωή (Ιωάν. 3/16). Τι πιο ένδοξο δώρο! Μόνο όταν Αυτός είναι Σωτήρας σου μπορείς να γιορτάσεις δικαιωματικά αληθινά χριστιανικά Χριστούγεννα, με τον Ιησού Χριστό στο κέντρο. Κι αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο για μερικές ημέρες αλλά κάθε μέρα του χρόνου. Ο συγγραφέας Ντίκενς έγραψε: « Θα τιμήσω τα Χριστούγεννα στην καρδιά μου και θα προσπαθήσω να τα κρατήσω στη διάρκεια όλου του χρόνου». Μακάρι, το Άστρο της Βηθλεέμ, κάθε χρόνο να γίνεται φωτεινότερο και να σκορπά τις λαμπρές του ακτίνες σε κάθε γωνιά του κόσμου, ώστε ο σκοτεινός μας κόσμος να γεμίσει φως!

                                                        

 

Comments are closed.