Πνευματικός Μιθριδατισμός

Γράφει ο Παναγιώτης Σταυρινού, Μαθηματικός

Επίσης, για να δείτε και διαβάσετε σε μορφή PowerPoint ενδιαφέροντα μηνύματα τού Παναγιώτη Σταυρινού, κάντε κλικ στο παρακάτω link: http://sdrv.ms/W0JASm

 

Ο καχύποπτος βασιλιάς του Πόντου Μιθριδάτης, φοβούμενος μήπως τον δηλητηριάσουν, άρχισε να παίρνει μικρές ποσότητες δηλητηρίου καθημερινά, ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός του και έτσι να αντέξει όπως νόμιζε σε μια μεγάλη δόση. Αυτή η μέθοδος εθισμού του οργανισμού στη δράση δηλητηριωδών ουσιών ονομάστηκε μιθριδατισμός. Αλλά με αυτό τον τρόπο ο Μιθριδάτης, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, οδηγούσε τον εαυτό του σταθερά προς τον θάνατο.

 

Παρόμοια μέθοδο εφαρμόζει στους ανθρώπους ο αντίδικος μας διάβολος. Εφαρμόζει εναντίον μας ένα είδος «πνευματικού μιθριδατισμού». Η μέθοδος του είναι η εξής: Μας εμπλέκει  καθημερινά σε μικρές ηθικές παραβάσεις, ώσπου να αποκτήσουμε έναν εθισμό και μιαν ανοχή σ’ αυτά τα «δηλητήρια». Έτσι, αργά αλλά σταθερά, συνηθίζουμε σε μια αντιχριστιανική ζωή και μετά από ένα χρονικό διάστημα, η συνείδηση μας είναι έτοιμη να ανεχθεί κάθε θανάσιμο αμάρτημα. Για παράδειγμα, στην αρχή μπορεί να απορρίψουμε μια τηλεοπτική σειρά, θεωρώντας την σκουπίδι. Αλλά αν από περιέργεια ενδώσουμε, τότε ο ψυχικός και πνευματικός μας κόσμος αρχίζει να φθείρεται και να αργοπεθαίνει κάτω από την καθημερινή επίδραση αυτού του θεάματος, το οποίο  δρα μέσα μας σαν ένα «ναρκωτικό του πνεύματος». Όπως ο ναρκομανής ζητά τη δόση του τη συγκεκριμένη ώρα, έτσι κι εμείς τη συγκεκριμένη ώρα ζητούμε τη «δόση» μας σε κάποια τηλεοπτικά σκουπίδια. Γενικά ένα μικρό ψέμα, η κλοπή ενός ασήμαντου πράγματος, μια στιγμιαία εγωιστική συμπεριφορά, μια μικρή αδικία, μια μικρή παρανομία, κ.λπ, αποτελούν τις μικρές δόσεις του δηλητηρίου, που μας οδηγούν σε έναν ολέθριο «πνευματικό μιθριδατισμό». Οι «μικρές» αμαρτίες θέτουν τις βάσεις για μεγαλύτερες. Αυτές οι μικρές πτώσεις θα εξελιχθούν σε καταστροφικές κατολισθήσεις.

 

Σε έναν κόσμο που γλιστρά μέρα με τη μέρα στο χάος,  η χριστιανική ζωή δεν είναι όνειρο, αλλά μια δύσκολη πορεία σε ένα διεστραμμένο κόσμο. Σ’ αυτή την πορεία αγαπητέ,  τα μάτια σου να είναι συνέχεια στραμμένα σε ένα μόνο πρόσωπο. Στον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

 


stavrinoup@hotmail.com
Λεμεσός- Κύπρος

Comments are closed.