Η πίστη των Ρώσων αστροναυτών

                                             
του Γ. Σ. Κανταρτζή

Μπορείτε να διαβάσετε και άλλα επίκαιρα άρθρα κάνοντας κλικ στο link http://nikites.eu/epikairotita


 Συνήθως τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα παράξενα, παρδαλά και ανώμαλα της κοινωνίας μας. Τα θέματα που έχουν σχέση  με τον Θεό και την χριστιανική  πίστη δεν είναι και τόσο δημοφιλή, ακόμα και στη θρησκευόμενη πατρίδα μας. Τέτοια θέματα χρησιμοποιούνται μόνο απαξιωτικά.
 
Στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (30/1/2011) δημοσιεύτηκε εκτεταμένο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μ. Αντωνιάδου, για τα όσα είπε ο ιερέας των κοσμοναυτών του Κέντρου Εκπαίδευσης «Γιούρι Γκαγκάριν», κοντά στη Μόσχα, Ιώβ Τάλατς (Ι.Τ.) σε συνέντευξη του. Ανάμεσα στα πολλά που είπε ο Ι.Τ.,  τόνισε μερικά ενδιαφέροντα για την πίστη των ρώσων αστροναυτών. Στην αρχή αναφέρθηκε στον αμερικάνο αστροναύτη Φρανκ Μπόρμαν, τον πρώτο άνθρωπο που είδε το φεγγάρι από κοντά, που εκείνη την ώρα, έπειτα από μακρά σιωπή μέσα στο διαστημόπλοιο, απάγγειλε το πρώτο εδάφιο της Βίβλου:  «Εν αρχή εποίησεν ο Θεός τον ουρανόν και την γην. Η δε γη ην αόρατος και ακατασκεύαστος…». Πολλά μέλη του πληρώματος δεν μπορούσαν παρά να κλάψουν εκείνη τη στιγμή. Και όταν ο Μπόρμαν επέστρεψε στη γη, τον ρώτησε κάποιος: «… είδες τον Θεό όταν ήσουν στο Διάστημα;”. Και αυτός απάντησε: «”´Οχι, δεν είδα τον Θεό. Είδα όμως τα ίχνη της παρουσίας Του”» λέει ο Ι.Τ.

Στο παρελθόν,  οι ρώσοι αστροναύτες ακολουθώντας την αθεϊστική πολιτική της χώρας τους, διακήρυτταν περιπαικτικά ότι δεν είδαν τον Θεό, γιατί πίστευαν ότι «η θρησκεία είναι το όπιον του λαού».
 
Τα «ίχνη του Θεού» που είδε ο Μπόρμαν στο ξεκίνημα της «οδύσσειας» για τη γνωριμία του Σύμπαντος,  τώρα το ομολογούν και οι ρώσοι συνάδελφοί του, τονίζει ο Ι.Τ.  «Οι κοσμοναύτες με καλούν, λέει,  πριν βγουν να περπατήσουν στο Διάστημα, ζητώντας μου προσευχές. Ο Υuri Lonchakov, διοικητής διαστημόπλοιου, διάβασε ολόκληρη την Βίβλο στη διάρκεια της πτήσης του. Στις τελευταίες ώρες της πτήσης ήμασταν τακτικά σε επαφή, συζητώντας θεολογικά θέματα: πώς δημιούργησε ο Θεός τον κόσμο, γιατί τον δημιούργησε μ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο Ι.Τ.  επισκέπτεται τους κοσμοναύτες, με τους οποίους έχει πνευματικές συζητήσεις…Τα τελευταία χρόνια έχει αναδυθεί μια ολόκληρη πνευματική παράδοση στο σταθμό. Όλα τα πληρώματα διαστημόπλοιων επισκέπτονται την εκκλησία της Αγίας Τριάδος πριν από την εκτόξευση. Αφού ο Ι.Τ. τους ευλογεί,  δίνει στον καθένα μια Καινή Διαθήκη. Συζητούν πάνω σε  πνευματικά θέματα, διαβάζουν μαζί το Ευαγγέλιο και μιλούν για διάφορα σημαντικά ζήτημα. «´Οταν οι άνδρες επιστρέφουν στη Γη», είπε, «είμαι εκεί για να τους υποδεχτώ με μια ευχαριστήρια δέηση στον Θεό». Παρ’ ότι το διάστημα κρύβει πάμπολλους κινδύνους, οι αστροναύτες εμπιστεύονται στον Θεό και προσεύχονται.


Στο ερώτημα, αν οι άνθρωποι είναι απαλλαγμένοι από τις αμαρτίες τους στο διάστημα, ο Ι.Τ. απάντησε: «Από τον εαυτό σου δεν μπορείς να ξεφύγεις. Η συσσώρευση των μειονεκτημάτων και των αδυναμιών- η οποία σε οδηγεί στην ανάπτυξη των παθών- συμβαίνει ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο άνθρωπος…Οι ανθρώπινες αδυναμίες υπάρχουν τόσο εδώ στη Γη όσο και στο Διάστημα. Στους κοσμοναύτες, όπως και σε κάθε άνθρωπο, εμφανίζονται και κακές σκέψεις και υπάρχουν και παράπονα και θυμός, όπως σε όλους τους ζωντανούς ανθρώπους. Δεν είναι ρομπότ. Είναι έξυπνοι, ταλαντούχοι και πολύπλευροι, αλλά και άνθρωποι, γι’ αυτό και ζητούν τη βοήθεια του Θεού». Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι στη χώρα που κάποτε οι αστροναύτες δεν πίστευαν στον Θεό, σήμερα, όχι μόνο πιστεύουν αλλά και Τον εμπιστεύονται και ομολογούν!

Μέσα στον κυκεώνα της αθεΐας και της απόρριψης της χριστιανικής πίστης από επιστήμονες και άλλους ανθρώπους της διανόησης στη Δύση, είναι σημάδι ενθαρρυντικό σε χώρες, όπως η Ρωσία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η χριστιανική πίστη να γνωρίζει κάποιο βαθμό άνθησης. Η ευημερία από τη μια και ελαττωματική πίστη που κηρύττουν παγκόσμια πολλές εκκλησίες της Δύσης, οδήγησαν πολλούς στην αθεΐα και τον υλισμό.

Εγείρεται όμως το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν ο λογικός άνθρωπος, που ξέρει ότι κάθε κατασκεύασμα έχει τον κατασκευαστή του, να διατείνεται, με πάθος πολλές φορές, ότι δεν υπάρχει Θεός και  το σύμπαν έγινε από τύχη ή την «μεγάλη έκρηξη» ή την εξέλιξη!   Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι κανένα παντοδύναμο χέρι δεν έκανε τα δισεκατομμύρια των άστρων, όλα έγιναν μόνα τους, αυτοδημιούργηθηκαν! …Καμιά δύναμη δεν τα συγκρατεί στην αρμονική τροχιά τους… Τα βρέφη έχουν διδαχτεί μόνα τους να κλαίνε, όταν πεινούν ή όταν πληγώνονται. Τα διάφορα όργανα του πολύπλοκου σώματος του ανθρώπου λειτουργούν άψογα μόνα τους, οι νεφροί φιλτράρουν το δηλητήριο από το αίμα  και κρατούν μόνο το καλό… Ποιος όμως έδωσε στη γλώσσα του ανθρώπου ευελιξία να πλάθει λέξεις και ο νους να τις καταλαβαίνει; Και τι άλλο να παραθέσουμε; Τόσα καταπληκτικά θαύματα έχουμε στον κόσμο μας, κι όμως όλα έγιναν από το τίποτε! Δόξα στο τίποτα!

Είναι απορίας άξιον πώς άνθρωποι επιστήμονες με δυνατά μυαλά, όταν ατενίζουν την απεραντοσύνη και μεγαλοπρέπεια του σύμπαντος, να πιστεύουν ότι το σύμπαν λειτουργεί χωρίς κάποιον να το καθοδηγεί. Μπορείτε να φανταστείτε ένα αυτοκίνητο ή αεροπλάνο ή πλοίο να προχωρεί ομαλά, χωρίς κάποιον ειδικό να τα κατευθύνει;! Κι όμως κάτι τέτοιο μας λένε οι σοφοί του κόσμου αυτού.

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πολλά πράγματα στον κόσμο μας που δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε και να τα εξηγήσουμε. Πολλά πράγματα δεν τα είδαμε αλλά δεν αρνούμαστε την ύπαρξη τους, ανάμεσα σ’ αυτά είναι ακόμη και το μυαλό μας! Ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει και να εξηγήσει την ύπαρξη του Θεού μέσα σε πειραματικούς σωλήνες. Και είναι αλήθεια ο πεπερασμένος άνθρωπος πώς μπορεί να κατανοήσει τον άπειρο Θεό; Ο Θεός είναι Πνεύμα, αλλά βλέπουμε τα ίχνη Του, όπως είπε ο αμερικάνος αστροναύτης. Αυτός δημιούργησε τα αμέτρητα εκατομμύρια των άστρων και των πλανητών που διασχίζουν το διάστημα με αρμονία, τάξη και ακρίβεια δευτερολέπτων. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστεύει ότι όλα αυτά έγιναν ως αποτέλεσμα τυφλής τύχης, ότι έγιναν  από το τίποτα. Το τίποτα μπορεί να κάνει κάτι; Διαβάζουμε στον Ησαϊα 40/26: «Σηκώστε ψηλά τα μάτια σας, και δείτε, ποιος τα δημιούργησε αυτά; Αυτός που βγάζει το στράτευμά τους κατά αριθμό· αυτός που καλεί όλα αυτά με το όνομά τους στη μεγαλειότητα της δύναμής του, επειδή, είναι ισχυρός σε εξουσία· δεν του λείπει τίποτε». Δυστυχώς, ο λογικός αλλά τυφλός ηθικά και πνευματικά άνθρωπος δεν είναι ούτε σαν τα άλογα ζώα: «Αλλά, ρώτησε τώρα τα ζώα, και θα σε διδάξουν· και τα πουλιά τού ουρανού, και θα σου αναγγείλουν· ή, μίλησε στη γη, και θα σε διδάξει· και τα ψάρια τής θάλασσας θα σου διηγηθούν» (Ιώβ 12/7,8).

Κι επειδή ο άνθρωπος δεν πιστεύει στον Θεό και θέλει να είναι ο ίδιος θεός του εαυτού του και να κουμαντάρει τον εαυτό του, η κοινωνία βρίσκεται σ’ αυτήν την άθλια έκρυθμη κατάσταση. ´Εχει χάσει το σκοπό και τον προσανατολισμό της. Μόνο όταν βρει τον τρόπο της επιστροφής, που περνά από το δρόμο της μετάνοιας και της συντριβής, και εκζητήσει το πρόσωπο του Θεού, θα βρει τον υψηλό προορισμό του. Πόσες ακόμη αποδείξεις θέλει ο άνθρωπος για να πιστέψει στον Θεό;     

Comments are closed.