Πώς θα απελευθερωθείς από τα δεσμά της πικρίας

Του Γεωργίου Σ. Κανταρτζή

Υπάρχει ένα τρομερό πρόβλημα που μπορεί να σβήσει τη φλόγα της χαράς από τη ζωή μας και ν’ αφήσει την ψυχή μας στο σκοτάδι. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να προκαλέσει διαίρεση, να καταστρέψει σχέσεις και να οδηγήσει  ακόμη και σε διαζύγιο. Μπορεί ακόμη να  σε στραγγίσει από τη ζωτικότητά σου και να σε οδηγήσει σε σκλαβιά. Το πρόβλημα αυτό ονομάζεται ΠΙΚΡΙΑ.

Συχνά ο πικρόχολος είναι εχθρικός, καυστικός, κριτικός, οργίλος και τοξικός.Μοιάζει μ’ ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί για να  «ξεράσει» οργή.

Στην Επιστολή προς Εβραίους 12:15 το ΄Αγιο Πνεύμα μιλά  για «ρίζα πικρίας». Όταν αφήνουμε την πικρία να αναπτύσσεται στην καρδιά μας, θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα, θα βρομίσει όλη την προσωπικότητά μας. Πικρία και αγάπη στον Θεό δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Ούτε είναι δυνατόν να ζητήσεις την Πρόνοια του Θεού και την ίδια στιγμή να φιλοξενείς πικρία. Η πικρία αναπτύσσεται, όταν κάποιος απομακρύνεται από τη Χάρη του Θεού.

 

Τι είναι η «ρίζα πικρίας» και πώς αυτή φυτρώνει στο έδαφος τη καρδιάς μας;  

 

Πικρόχολοςπρόσωπο είναι γενικά κάποιος που έχει πληγωθεί. Κάτι του συνέβη και τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα ήθελε, κι αυτό τονυ γεμίζει πικρία. Πολλοί νομίζουν ότι ο Θεός φταίει και τα βάζουν με τον Παντοδύναμο! ΄Αλλους τους φταίει η κοινωνία ή κάποια άτομα ή ακόμη και ο/η σύντροφός τους. Μερικές φορές το «καλύτερο ήμισυ»  μεταβάλλεται στο «πικρότερο ήμισυ»!  Στην Επιστολή προς Κολοσσαείς 3:19 διαβάζουμε: «Οι άνδρες αγαπάτε τις γυναίκες σας και μη είστε πικροί απέναντί τους».

 

Η πικρία εμπεριέχει θυμό και εχθρότητα. Αυτοί που έχουν πικρία νιώθουν ότι έχουν πληγωθεί ή τους έχουν κακομεταχειριστεί.

Εκείνος που έχει πικρία και αρνητικά συναισθήματα, πιστεύει ότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για κάθε πρόβλημα και αδικία στη ζωήτου. ΄Ετσι, νιώθει απόλυτα δικαιωμένος που φιλοξενεί μέσα του τη θανατηφόρα αρρώστια. Η «ρίζα πικρίας» μεγαλώνει στο έδαφος της πληγωμένης καρδιάς που δεν την αντιμετώπισε έγκαιρα, ώστε να την ξεριζώσει.

 

Η «ρίζα πικρίας» φυσιολογικά παράγει πικρούς καρπούς, γιατί κάθε ρίζα έχει καρπό. Υπάρχουν συνέπειες φυσικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές. Τη στιγμή που αρχίζεις να μισείς κάποιο πρόσωπο, γίνεσαι σκλάβος αυτού του προσώπου, επειδή στο εξής αυτό ελέγχει τις σκέψεις σου και δεν μπορείς ν’ απελευθερωθείς από το τυραννικό σφίξιμό του στο μυαλό σου. «Καλύτερα  ένα πιάτο λαχανικά με αγάπη, παρά κρέας που σερβίρεται με μίσος». Στην Επιστολή προς Εβραίους 12:14 διαβάζουμε: «Να επιδιώκετε την ειρήνη με όλους, κι επίσης τον αγιασμό – χωρίς τον οποίο κανένας δε θα δει τον Κύριο». Δεν μπορεί η αγιότητα να συνυπάρχει  με την πικρία.

Στην Επιστολή προς Εφεσίους 4:26  διαβάζουμε: «Οργίζεστε και μην αμαρτάνετε». Η οργή πάντα δεν είναι αμαρτωλή. Ο Ιησούς οργίστηκε με τους εμπόρους στον ναό. ΄Ηταν μια δίκαιη οργή. Ποτέ όμως δεν οργίστηκε εναντίον κάποιου που τον έκανε κάτι κακό. Πότε η οργή και η πικρία γίνεται αμαρτία; Όταν αρχίζεις να ζεις, να φιλοξενείς και να τρέφεις τον εαυτό σου μ’ αυτήν. Όταν πας στο κρεβάτι για ύπνο μ’ αυτήν και να ξυπνάς και να σηκώνεσαι με παρέα μ’ αυτήν. Οι σκέψεις σου γίνονται το προπύργιο και η φωλιά του Σατανά, κάτι  που ταλαιπωρεί τη ζωή σου. Αν δεν ασχοληθείς νωρίς με την πικρία σου, θα μεταβληθεί σε οργή κι αυτή σε ανεξέλεγκτο ξέσπασμα, με σκληρά λόγια και ακατονόμαστες πράξεις. Η πικρία είναι καρκίνωμα στην οικογένεια, στην Εκκλησία, την κοινωνία, τη δουλειά. Πολλοί έχουν μολυνθεί απ’ αυτήν.

 

Ποια είναι η λύση:

Να ζητήσεις, το ΄Αγιο Πνεύμα να κάνει ριζική «εγχείρηση»στην καρδιά σου. Να σου  φανερώσει κάτι από τον εαυτό σου, που δεν το είχες δει προηγουμένως, να το παραδεχτείς και να το ομολογήσεις. Κι αυτό μπορεί να είναι κάτι που σε βασανίζει και να σ’ έχει δέσμιο για πολλά χρόνια. ΄Ισως χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου έμπειρου συμβούλου. Να  αναγνωρίσεις και να παραδεχτείς το  πρόβλημα και να ζητήσεις λύση και θεραπεία. Με τη βοήθεια του Θεού μπορείς να την ξεριζώσεις. Να συγχωρήσεις το πρόσωπο που σε πλήγωσε και η θεραπεία θα είναι ριζική μόνο, αν συγχωρήσεις απόλυτα το πρόσωπο που σ’ έβλαψε. «Να συμπεριφέρεστε μεταξύ σας με καλοσύνη, με ευσπλαχνία και με συγχωρητικότητα, όπως ακριβώς σας συγχώρησε και ο Θεός όταν πιστέψατε στο Χριστό»

(Εφεσίους  4:32).

Σκέψου τι έκανε ο Χριστός για σένα. Αν σε συγχώρησε Εκείνος,  υπάρχει κανένας που δεν μπορείς να τον συγχωρήσειςεσύ;  Ο Γολγοθάς ήταν οδυνηρός και το πρόσωπο που συγχωρεί έχει γνωρίσει κάτι από τον Γολγοθά.  Η ελευθερία σου από την πικρία είναι κάτι το ένδοξο, το θεραπευτικό.  Φέρε το κεντρί της πικρίας κάτω από το αίμα του Χριστού  και άφησε τη χαρά του Κυρίου να ξεχειλίσει από τη ζωή σου. ΄Αφησε τον Χριστό να μετατρέψει την πικρία σου σε ευλογία. Και τότε θα είσαι πραγματικά ελεύθερος και θα χαίρεσαι και θα απολαμβάνεις τη ζωή σου. Θα νιώθεις όπως νιώθειένας βαρυποινίτης, πουαποφυλακίζεταιύστερα από πολλά χρόνια. αποφυλακίζεται.

Ας κάνουμε σύνθημα της ζωής το εδάφιο:«Κάθε πικρία και θυμός και οργή και αγενής ομιλία και βλασφημία να εξαλειφθεί από σας, μαζί με κάθε άλλη κακία» (Εφεσίους 4:31).

Comments are closed.