Πίκρα, μοναξιά, απαγοήτευση. Μόνο ο Χριστός μπορεί να σώσει!

Γράφει Ο Ορέστης Χρ. Φραγκόπουλος

Οι άνθρωποι της εποχής μας, όπως έλεγε κάποιος δημοσιογράφος, μοιάζουν άλλος λίγο και άλλος πολύ, σαν μεθυσμένοι. Όλες αυτές οι ανακαλύψεις, εφευρέσεις και εφαρμογές των τελευταίων δεκαετιών, πέσανε πάρα πολύ δυνατές για το πνευματικό του στομάχι, και τον κάνανε να παραπατά, να παραληρεί και να έχει παραισθήσεις.

Πολλοί είναι αυτοί που θαυμάζουν και θριαμβολογούν για τον πολιτισμό της εποχής μας, μα δεν λείπουν παράλληλα και άλλοι συνετοί στοχαστές, που απορούν και διερωτώνται, αν πραγματικά υπάρχει πολιτισμός, αν ο άνθρωπος έχει καθόλου προοδεύσει ή παραμένει στα παλιά, με μοναδική διαφορά ένα βερνίκι γνώσεων και επιτευγμάτων. Ας δούμε κάποια σημεία πιο συγκεκριμένα, ας τα δούμε με ειλικρίνεια :

1. Οι άνθρωποι δεν άλλαξαν.Οι καρδιές τους, τα ελατήριά τους, οι προθέσεις τους, μα και οι πράξεις τους, δείχνουν έναν άγριο πρωτογονισμό να φωλιάζει μέσα στις καρδιές τους, ένστικτα κα ενέργειες, που αν τα έβλεπες στους άγριους της Πολυνησίας, ίσως δεν θα σου έκαναν τόση εντύπωση, όση σου κάνουν σαν τα συναντάς σε ανθρώπους μορφωμένους, κατοίκους μεγαλουπόλεων και με την τελευταία λέξη της δυτικής κουλτούρας.

2. Οι άνθρωποι δεν έγιναν πιο δυνατοί. Μπορεί να φτερουγίζουν στο άπειρο και να τινάζουν όρη με την ατομική ενέργεια, μα δυστυχώς είναι και αποδείχθηκαν ανίσχυροι να ελευθερωθούν από την κακία και τα πάθη, να βοηθήσουν τον άνθρωπο να ζήσει μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή. Ο τεχνοκρατούμενος πολιτισμός δεν μπόρεσε να μπει μέσα στις καρδιές τους, μέσα στα βάθη της ψυχής τους που παρέμεινε άδεια από αγαθά και γεμάτη από φίδια, που δαγκάνουν θανατηφόρα, όπως οι ψυχολόγοι των τελευταίων δεκαετιών τόνισαν.

3. Δεν μπόρεσε ο πολιτισμός μας να εξουδετερώσει παλιές πληγές και μάστιγες, την πρώτη θέση από τις οποίες έχει ο πόλεμος. Όλοι τόνισαν την μωρία του πολέμου. Όλοι τον καταδίκασαν. Πολές προσπάθειες έγιναν περιστολήςτου κακού, με μόνο αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον αδελφό του και να ζήσουν μαζί αρμονικά. Το αίμα έβαψε και βάφει της σελίδες της Ιστορίας και πολλοί είναι οι άνθρωποι που πέρασαν προσφυγιά και δέχθηκαν αμέτρητα δεινά από αυτήν την αιτία, τον πόλεμο.

4. Κανένας δεν μπορεί να βγάλει πιστοποιητικό στον σημερινό άνθρωπο, ότι είναι περισσότερο ευτυχισμένος. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δείχνουν, πως παρά την αύξηση των μέσων, π’αρα πολλά είναι τα δεινά που μαστίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, κάνοντας τη ζωή του δύσκολη, σπάζοντας του τα νεύρα και καταδικάζοντάς τον σε μιά αγχώδη επιβίωση που πιότερο με θάνατο μοιάζει παρά με ζωή.

Μα και σε γενική παγκόσμια κλίμακα αν κοιτάξουμε, μήπως μπορούμε να μιλούμε και να καυχόμαστε για πρόοδο; Οι πόλεμοι και οι επαναστάσεις δεν σταμάτησαν. Το μισό μέρος της ανθρωπότητας υποσιτίζεται και το ένα τρίτο περίπου πεινά. Το φάσμα ενός καταστρεπτικού πολέμου πλανάται πάνω μας. Πού είναι η πρόοδος; Μακριά από το Θεό, μακριά από τη γεμάτη αγάπη και σοφία οδηγία Του, ο άνθρωπος παραπατά, σκληρύνεται, γίνεται περισσότερο δυστυχισμένος και άθλιος και φέρνει τη ζωή του σε αδιέξοδο.

Θα μπορούσαμε να απαριθμίσουμε και άλλα στοιχεία. Το άγαλμα, που μόνοι μας χαλκεύσαμε και κάθε μέρα το λιβανίζουμε με επαίνους και και δοξολογίες, είνα κούφιο και χωρίς θεμέλια κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να πέσει πάνω στα κεφάλια μας, να μας συντρίψει. ‘Ενας πολιτισμός χτισμένος στην άρνηση του Θεού, στο στεγνό και απατηλό υλισμό δεν μπορεί να φέρει αγαθά αποτελέσματα. Έχει μέσα του τα στοιχεία της αυτοκαταστροφής. Μια Βαβέλ πιο μεγάλη σε έκταση, που από τα θεμέλιά της είναι καταδικασμένη. Μονάχα το άτομο, εσύ και εγώ, μπορούμε να βγούμε από αυτό το τρομερό αδιέξοδο, ζητώντας προσωπικά από τον Θεό, τον Κύριο της ζωής, να μας λυτρώσει και δια τού λόγου του να μας οδηγήσει στην αιώνια ζωή, στην αληθινή ζωή, που χαρίζει την ευτυχία, στη ζωή που δεν τελειώνει στην κρύα ταφόπετρα.

Μέσα στο Ευαγγέλιο, το Λόγο του Θεού θα βρείς την αλήθεια, όλη την αλήθεια για τη ζωή. Καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο, την ψυχή του, τη ζωή του, παρά μονάχα ο σταυρωμένος και αναστημένος Ιησούς Χριστός. Το μόνο όνομα που μας δόθηκε, που μας χαρίστηκε με αγάπη από τον Κύριο το Θεό μας για να σωθούμε, για να μεταβούμε από το θάνατο της αμαρτίας στην αιώνια ζωή. Λύτρωση από το δάκρυ, τον πόνο, το καθημερινό, αβάσταχτο στρές χαρίζει μονάχα ο ζωντανός Ιησούς Χριστός όταν έρθει Κύριος και Θεός στην καρδιά μας.

Ζήτησε τη σωτηρία του Ιησού Χριστού σήμερα. Ζήτησε με πίστη και ταπείνωση, με όλη σου την καρδιά. Ζήτησέ Τον με μετάνεια. Όλος ο κόσμος της αμαρτίας δεν μπορεί να σου χαρίσει ούτε μια στιγμή ευτυχίας, έστω και αν τον αποκτήσεις.

“Επειδή τι ωφελείται ο άνθρωπος εάν τον κόσμο όλο κερδίσει, τη δε ψυχή του ζημιωθεί, ή τι θα δώσει ο άνθρωπος σε ανταλλαγή της ψυχής του;” (Ματθαίος 16:26).

“Και δεν υπάρχει δι’ουδενός άλλου η σωτηρία. Διότι ούτε όνομα άλλο είνα από τον Ουρανό δεδομένο μεταξύ των ανθρώπων, δια του οποίου πρέπει να σωθούμε” (Πράξεις Αποστόλων 4:12).

Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός, ο μόνος πραγματικός Σωτήρας.

Comments are closed.