Πάρε μια απόφαση… είναι πιο αργά από ό,τι νομίζεις.

του Πάνου Ν. Χατζή

Γιατί αναβάλεις; Πάρε τώρα μια αμετάκλητη απόφαση, στην πρόσκληση του Θεού. Ο καιρός σου περνά. Είναι πιο αργά για σένα από ό,τι νομίζεις.

Η προτροπή του Πνεύματος του Θεού είναι: «Σήμερα είναι ημέρα σωτηρίας, σήμερα αν ακούσεις την φωνή Του μην σκληρύνεις την καρδιά σου». Είναι για σένα προσωπικά, που είσαι αναποφάσιστος με διάφορες προφάσεις, να ανταποκριθείς στο κάλεσμα του Ιησού. Δεν ξέρω πώς δουλεύει ο λαβύρινθος της ψυχής σου. Τί έλξη ασκεί επάνω σου η καταναλωτική μωρία της κοινωνίας μας: αυτό είναι δικαίωμα της ελευθερίας σου.

Ίσως νομίζεις ότι έχεις καιρό ακόμα να απαντήσεις στον Θεό, ενώ ξέρεις πολύ καλά ότι ο χρόνος δεν είναι δικός σου. Εσύ είσαι μόνο ο χρήστης του. Στον χορηγεί ο Θεός. Ίσως αύριο να κλείσει η στρόφιγγα του χρόνου. Γι’ αυτό πρέπει να σταθείς, τώρα, με ευθύνη απέναντι στην πρόσκληση του Ιησού, πριν είναι αργά. Η αναβολή σου είναι μια σιωπηλή πράξη απόρριψης.

Έχεις εκκρεμότητες που πρέπει να τακτοποιήσεις. Ίσως νομίζεις ότι ακόμη είσαι νέος να ακολουθήσεις τον Χριστό. Κι όμως βρίσκεσαι κοντά  στην ώρα του Θεού για σένα.

Η προσφορά του Θεού έχει χρόνο. Ο Ησαύ μετά την αδιαφορία για την ευλογία του Θεού, «ζήτησε τόπο μετανοίας μετά δακρύων», …αλλά δεν βρήκε, «αποδοκιμάστηκε από τον Θεό» (Εβρ. 1:17). Κι αυτό γιατί όταν έπρεπε, είχε άλλες προτεραιότητες.

Στην πνευματική σου ζωή, είναι πιο αργά από ό,τι νομίζεις. Στην Α΄ Πέτρου 4:7 διαβάζουμε : «πάντων το τέλος πλησίασε…». Από τις δραματικότερες απογοητεύσεις της ζωής σου, η πιο φρικτή στιγμή  θα είναι, όταν μια μέρα καταλάβεις ότι ο καιρός της σωτηρίας για σένα παρήλθε και εσύ, έχασες την ευκαιρία που σου πρόσφερε για χρόνια ο Θεός.

Εκουσίως έκλεισες το «αυτί» της ψυχής σου, στην ακατάπαυστη πρόσκληση του Ιησού «έλθετε προς σ’ Εμένα πάντες». Ο Ιερεμίας προειδοποιεί: «παρήλθε ο θερισμός, τελείωσε το θέρος και ημείς δεν εσώθημεν» (8:20). Αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί. Μην αναβάλεις να δεχτείς την σωτηρία του Χριστού για μικροπράγματα, για κάποιες «κουτές» αμαρτίες, για μικροσυμβιβασμούς «γλειφιτζούρια» που έξυπνα σου πλασάρει ο διάβολος.  

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ:

Ο διάβολος φορτώνει το νου σου με διάφορες δικαιολογίες, υλικό για να στηρίξεις τους φόβους της αναβολής σου. Μ’ αυτό τον τρόπο σε σύρει λίγο – λίγο στην απώλεια. Η Βίβλος αναφέρεται ξεκάθαρα σ’ αυτόν που αναβάλει παρατηρώντας τις «δυσκολίες», στο κεφ. 9 της προς Εβραίους: «Όποιος παρατηρεί τον άνεμο δεν θέλει σπείρει και ο γεωργός που παρατηρεί τα νέφη δεν θέλει θερίσει». Έτσι και για σένα, πάντα υπάρχει στην αναβολή σου μια δικαιολογία, που ίσως μοιάζει με τις παρακάτω. Αυτό όμως δεν  σε απαλλάσσει από την ευθύνη της αδιαφορίας σου ενώπιον του Θεού. Να μερικές από τις δικαιολογίες που εχουν οι άνθρωποι και ίσως κάποια να είναι και δικη σου:

1.   Τι θα πουν οι άλλοι:

Μια συνηθισμένη δικαιολογία που βάζει σαν εμπόδιο ο διάβολος, είναι το περιβάλλον. Τί θα πουν οι άλλοι; Πώς θα αντιμετωπίσεις τους φίλους, συγγενείς, τους συμμαθητές σου; Χάνεις την ευκαιρία  υπολογίζοντας την γνώμη των  άλλων.

2.   Θα τα καταφέρω;

Κάθε φορά που προσπαθείς να κάνεις το βήμα,μια φωνή σου επαναλαμβάνει …Εσύ δεν θα τα καταφέρεις,  δεν μπορείς να ζήσεις έτσι. Ένα ερώτημα σαν δισταγμός ορθώνεται στην καρδιά σου και σε πείθει: Η ζωή του Χριστού καλή είναι, αλλά είναι δύσκολη. Όταν είσαι στο αεροπλάνο, δεν πετάς εσύ, εσύ αφήνεσαι απλώς στην δύναμη του αεροπλάνου, εκείνο σε σηκώνει, και δέχεται κάθε δυσκολία και εξωτερική πίεση. Έτσι και ο Ιησούς, θα σε σηκώνει. Αυτός θα τα καταφέρει για σένα. Εσύ εμπιστεύσου Τον.

3.   Αργότερα θα

Όχι σήμερα, αργότερα… τώρα έχω δυσκολίες. Μερικοί βλέπουν τον Χριστό όχι σαν λύση, αλλά σαν πρόβλημα αναστολής της πρωταγωνιστικής ζωής. Μοιάζουν σαν τους καλεσμένους στο δείπνο. Ο ένας είχε τα βόδια, ο άλλος είχε τα χωράφια και ο άλλος το γάμο και άφησαν το τραπέζι της ευλογίας για άλλη φορά, που ποτέ δεν τους ξαναδόθηκε…

4.   Προσπαθώ…!

«Προσπαθώ…ν’ αλλάξω συμπεριφορά … να γίνω καλός και μετά να ζητήσω τον Κύριο». Αυτό είναι πολύ καλό. Ο Χριστός όμως δεν ήλθε να καλέσει τους καλούς, αλλά τον κάθε άνθρωπο, όπως είναι, και όσο αμαρτωλός και αν είναι.

5.   Δεν τα βλέπω!

Δεν… βλέπω όσα λέει ο Χριστός να τα εφαρμόζουν οι δικοί Του. Τους λείπουν τα βασικά, μάλιστα το βασικότερο, η αγάπη. Βλέπω, ακόμη τσακωμούς και χωμάτινες συνήθειες. Ίσως να μην τα βρεις ποτέ και σε κανέναν, στο βαθμό που θα ήθελες και που πρέπει.

Ο Χριστός, σε καλεί προς τον Εαυτό Του.

Αυτός πλήρωσε με τη ζωή Του τις αμαρτίες σου, για τη δική σου σωτηρία.

Αυτός είναι το πρότυπο που συγκεντρώνει ό,τι θα ήθελες στη ζωή αυτή.

Είναι το πρότυπο της αγάπης, της θυσίας, και της στοργής, του φίλου, του αδελφού.

Αυτός σε καλεί να σε κάνει ευτυχή, αφού πρώτα σε ελευθερώσει από τον εαυτό σου.Να σου δώσει, αυτό που είναι Αυτός, να σε κάνει αυτό που είναι Αυτός.

Μη βραδύνεις, είναι πιο αργά, για σένα, από ό,τι νομίζεις… είναι πιο αργά.Πάρε τώρα την απόφαση να ακολουθήσεις τον Ιησού.Το χρονόμετρο του Θεού δείχνει άλλη ώρα απ’ τη δική σου …φίλε, και είναι προχωρημένη.

Comments are closed.