Παράβαση του Κ.Ο.Κ. στο εξωτερικό

 Γράφει ο ΄Ακης Δημητριάδης     

Καλό είναι καμιά φορά να συγκρίνουμε τη χώρα μας με άλλες δυτικές χώρες. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι στην Ευρώπη εάν ο τροχονόμος σε «γράψει» για μια παράβαση δεν υπάρχει περίπτωση να βάλεις μέσον για να «σβήσει» την κλήση ακόμα κι αν είσαι υπουργός. Θα πληρώσεις κανονικά, όσο τσουχτερό κι αν είναι το πρόστιμο.

       Στη Γερμανία δεν χρειάζεται να σε τσακώσει κάποιος αστυνομικός, αρκεί και η προφορική καταγγελία ενός άλλου οδηγού ή και πεζού που σε είδε να παρανομείς, λ.χ. ότι πέταξες από το παράθυρο του αυτοκινήτου ένα σκουπίδι ή αποτσίγαρο.

       Στη Σουηδία αυτόματες κάμερες σε φωτογραφίζουν και μετά από δύο μέρες έρχεται στο σπίτι σου ένα ευγενέστατο γράμμα με τη φωτογραφία και το ποσό του προστίμου, καθώς και οι τρόποι που θα πληρώσεις, με κάρτα ή με αυτόματη παρακράτηση από τον τραπεζικό σου λογαριασμό.

       Στην Αμερική έχουν άλλο σύστημα. Ο αστυνομικός όταν σε σταματήσει και σου ανακοινώσει την παράβαση που έκανες, σου δίνει τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε τρία (3) πράγματα:  1) Επιτόπου πληρωμή, 2) Δικαστήριο, 3) Σχολείο.

       Εάν πληρώσεις επιτόπου, εκεί τελειώνει όλη η φασαρία. Σου επιστρέφει το δίπλωμα και την άδεια κυκλοφορίας, μαζί με τη φιλική σύσταση να προσέχεις να μη το ξανακάνεις. Και φεύγεις ελεύθερος – και ελαφρύτερος κατά μερικά δολάρια, ανάλογα με την παράβαση.

       Εάν διαλέξεις να μη πληρώσεις αμέσως, αλλά να γίνει δικαστήριο, το ρισκάρεις. Μπορεί στο δικαστήριο να πείσεις τον δικαστή ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο αστυνομικός, και να πληρώσεις λιγότερα ή και καθόλου. Ένας φίλος μου, για παράδειγμα, που πιάστηκε να τρέχει με 30 χλμ. περισσότερο από το κανονικό όριο, όταν ήλθε η ώρα να απολογηθεί είπε ότι εκείνη τη μέρα της παράβασης είχε τα γενέθλιά του και βιαζόταν να πάει σπίτι. Ένας άλλος είπε ότι ήταν αφηρημένος διότι είχε μαλώσει με τη γυναίκα του.

       Σ’ αυτά τα δικαστήρια ο δικαστής έχει μαζεμένες σε έναν φάκελο όλες τις πληροφορίες για σένα, εάν έχεις υποπέσει στο παρελθόν σε άλλες παραβάσεις, το ποινικό σου μητρώο κ.ά. Οπότε υπάρχει περίπτωση, αν είσαι υπότροπος, να πληρώσεις ακόμα μεγαλύτερο πρόστιμο ή και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης.

       Τέλος, υπάρχει και η επιλογή του σχολείου, την οποία προτιμούν οι περισσότεροι Έλληνες. Ένα μήνα μετά την τροχαία παράβαση σε ειδοποιούν να παρουσιαστείς στην τάξη ενός σχολείου ή στο αμφιθέατρο ενός κολεγίου, και εκεί μαζί με άλλους παραβάτες σαν κι εσένα επί μία εβδομάδα και για ένα 8/ωρο να παρακολουθείς μαθήματα σωστής συμπεριφοράς του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Στο τέλος δίνεις προφορικές και γραπτές εξετάσεις, και εάν τις περάσεις με επιτυχία γλυτώνεις το πρόστιμο.

Comments are closed.