Όταν ο Θεός καθοδηγεί… Γράφει η Ρίτα Αναγνώστου


E! Ναι! Λοιπόν. Όταν το Πνεύμα του Θεού καθοδηγεί, κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πράξη τις οδηγίες Του, τότε γίνονται θαυμάσια πράγματα που έχουν γεύση ουρανού κι εξηγούν τ’ ανεξήγητα.

Ο Ιωσήφ αρραβωνιάστηκε την πιο ενάρετη και καλή κοπέλα του τόπου. Η είδηση, όμως, ότι ήταν έγκυος ενώ εκείνος την είχε σεβαστεί, τον αναστάτωσε. Ήταν έτοιμος να τη χωρίσει, χωρίς βέβαια να τη διαπομπεύσει επειδή ήταν ευσεβής, όταν τη νύχτα στον ύπνο του παρουσιάστηκε ένας άγγελος σταλμένος από το Θεό και του είπε: «Το παιδί που περιμένει η Μαριάμ προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα, και μη διστάσεις να την πάρεις στο σπίτι σου γιατί θα γεννήσει γιο που το όνομά του θα είναι Ιησούς και αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες του!» Αμέσως κατάλαβε ότι του ανατέθηκε θεϊκή αποστολή και χωρίς δεύτερη σκέψη διέθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του Θεού, παίρνοντας υπεύθυνα το ρόλο του στο τέλειο σχέδιό Του.

Τα σχόλια και τα κουτσομπολιά φούντωσαν… «Αυτός ο ακέραιος θεοσεβής άνθρωπος να κάνει τέτοια κατακριτέα πράξη;» Αυτός όμως ήξερε τι έκανε. Προτίμησε να αρέσει στο Θεό με κάθε κόστος παρά να υπολογίσει τη γνώμη του κόσμου…

Η ταπεινή Μαριάμ είχε έναν άνθρωπο που την αγαπούσε, είχε δίπλα της ένα στήριγμα δυνατό μέσα σε κόσμο εχθρικό εξ αιτίας της επιλογής τους… Εάν ο Ιωσήφ δεν υπάκουε στην ουράνια οπτασία τι θα είχε απογίνει; Ούτε καν ήθελε να το σκέπτεται!

Ενώ λοιπόν ήταν ακόμα έγκυος έφυγαν από τη Ναζαρέτ και πήγαν στη Βηθλεέμ κατά διαταγή του Καίσαρα Αύγουστου γιατί θα γινόταν απογραφή και ο Ιωσήφ καταγόταν από εκεί και μάλιστα ήταν από τη γενιά του Δαβίδ. Εκεί λοιπόν ήρθε η ώρα της Μαριάμ να γεννήσει. Λόγω της απογραφής τα πανδοχεία είχαν πληρότητα. Δεν βρέθηκε κανένα κατάλυμα. Οι πόνοι μεγάλωναν μαζί με την απόγνωσή τους… «Κύριε, κάτι πρέπει να γίνει!» Και έγινε. Βρέθηκε ένας στάβλος τελικά. Η Μαριάμ γέννησε το γιό της τον πρωτότοκο, Τον σπαργάνωσε και Τον ξάπλωσε σ’ ένα παχνί!… Αυτό το μικρό βρέφος ήταν ο Υιός του Θεού! Αν είναι δυνατόν! Ούτε για έναν κοινό άνθρωπο φτωχό και ίσως περιθωριακό, δεν ήταν τόπος για να έρθει στον κόσμο! Ο Σωτήρας του κόσμου στην πιο ταπεινωτική θέση από τη στιγμή της γέννησής Του!

Άγγελος πάλι παρουσιάστηκε στον Ιωσήφ στον ύπνο του. «Πάρε το παιδί και τη μητέρα του και πήγαινε στην Αίγυπτο. Μείνε εκεί ωσότου σου πω γιατί ο Ηρώδης θα σκοτώσει όλα τα βρέφη τα αρσενικά με σκοπό να αφανίσει τον Ιησού.» Αμέσως, μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, ξεκίνησαν για την Αίγυπτο… Άκουσε και υπάκουσε.

Όταν ο Ηρώδης πέθανε χωρίς να πετύχει το στόχο του ο άγγελος πάλι παρουσιάστηκε στον Ιωσήφ για να του πει ότι μπορούσε να επιστρέψει επειδή δεν υπήρχε πια κανένας φόβος.

Ο Θεός ήταν μαζί τους στο δύσκολο ταξίδι τους. Το σχέδιό Του είχε εκτελεστεί στο ακέραιο! Ένας απλός άνθρωπος έγινε πρωταγωνιστής στη σπουδαιότερη ιστορία του πλανήτη μας. Εκεί ήρθε στο νου μου ένα από τα πιο αγαπημένα μου εδάφια: «Πραγματικά όσοι καθοδηγούνται από το πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι παιδιά του Θεού». Είναι η απόδειξη για τη γνησιότητα αυτών που είναι δικοί Του. Όταν αφήνουμε το Θεό να μας οδηγεί μέσα στα ετοιμασμένα για μας σχέδιά Του τότε θα ζούμε μέσα σ’ «έργα αγαθά που έχει αυτός για μας». Ας παραδοθούμε σε Αυτόν. Δε θα χάσουμε τίποτα. Ή μάλλον ναι! Θα χάσουμε τ’ άχρηστα που Τον εμποδίζουν να μας οδηγεί! Τότε θα είμαστε πραγματικά παιδιά Του! Υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από αυτό; Δε νομίζω, και πιστεύω ότι ούτε κι εσείς το πιστεύετε! Τι περιμένουμε λοιπόν; Οι ευλογίες Του μας περιμένουν!

Comments are closed.