ΜΠΙΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ: Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Η ευαγγελιστική εκστρατεία, «My Hope with Billy Graham», (Η Ελπίδα μου με τον Μπίλλυ Γκράχαμ) που σημάδεψε την 95η επέτειο των γενεθλίων του μεγαλύτερου ευαγγελιστή του 20ου αιώνα Billy Graham (B.G.), κορυφώθηκε το Νοέμβριο του 2013. Ήταν μια προσπάθεια να προσεγγίσει ανθρώπους στις ΗΠΑ και όχι μόνο.  «Η Ελπίδα μου» στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και ήταν ιδέα του Franklin, γιου του B.G., που είναι και ο συνεχιστής της διακονίας του.  Σκοπός της ήταν «να διδάξει το μήνυμα του B.G., για την Ελπίδα προς τον κόσμο, σε μέρη που δεν μπορούσε να ταξιδέψει ο ηλικιωμένος ευαγγελιστής». Πολλές χιλιάδες άτομα εργάστηκαν για να ετοιμαστεί η εκστρατεία αυτή. Και εκατομμύρια άτομα την παρακολούθησαν σε εκκλησίες, σε δημόσιους χώρους και ιδιαίτερα στα σπίτια τους, όπου οι πιστοί προσκάλεσαν γείτονες, φίλους και γνωστούς τους για να ακούσουν το τελευταίο μήνυμα του ευαγγελιστή. Η βιντεοσκοπημένη σύντομη ομιλία  «Η Ελπίδα μου» μεταδόθηκε σε πάνω από 57 χώρες και χιλιάδες άτομα δέχτηκαν τον Χριστό ως Σωτήρα τους. Ο B.G. είπε: «Νομίζω θα είναι μια καταπληκτική περίοδος για ευαγγελισμό. Πιστεύω ο Κύριος θα χρησιμοποιήσει την προσπάθεια αυτή  μ’ ένα δυνατό τρόπο. Προσεύχομαι για να έχουμε μια πνευματική αφύπνιση και άτομα να παραχωρήσουν εκ νέου τη ζωή τους στον Χριστό. Κι αυτή είναι η ελπίδα που έχουμε. […] Ποτέ δεν περίμενα ότι θα ζούσα τόσο πολύ και ότι πριν από μένα θα πέθαινε η Ρουθ, η σύζυγός μου και πολλοί άλλοι αγαπητοί φίλοι… Πιστεύω, ο Θεός έχει ακόμη κάποιο σκοπό που  με κρατά στη ζωή και περιμένω να δω τι είναι αυτό…».
Στο σύντομο βίντεο που προβλήθηκε, εκτός από το σύντομο μήνυμα του, από το σπίτι του, ήταν διανθισμένο με στιγμιότυπα από ομιλίες του σε ευαγγελιστικές εκστρατείες από την πολύχρονη διακονία του στο  παρελθόν, που είχαν ως κεντρικό σημείο το Σταυρό του Χριστού, καθώς επίσης και μαρτυρίες μερικών ατόμων. «Με όλην την καρδιά μου, θέλω να σας αφήσω την αλήθεια», είπε. Ανησυχεί που η Αμερική απομακρύνεται ολοένα από τις χριστιανικές ρίζες της. « Η χώρα μας είναι σε μεγάλη ανάγκη πνευματικής αφύπνισης. […] Υπήρξαν περίοδοι που έκλαιγα καθώς πήγαινα από πόλη σε πόλη και έβλεπα πόσο πολύ έχουν απομακρυνθεί οι άνθρωποι από τον Θεό».
Σ’ ένα  κείμενο του έγραψε: «… Πριν χρόνια η σύζυγός μου διάβαζε τα χειρόγραφα ενός βιβλίου που έγραφα. Όταν  ολοκλήρωσε το τμήμα όπου περιέγραφα την τρομερή κατάπτωση του έθνους μας στον τομέα της ηθικής, της ειδωλολατρίας και της λατρείας των ψεύτικων θεών, όπως είναι η τεχνολογία και το σεξ, με αιφνιδίασε αναφωνώντας: «Αν ο Θεός δεν τιμωρήσει την Αμερική, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τα Σόδομα και Γόμορρα». Πιθανόν είχε υπόψη της τα εδάφια του Ιεζεκιήλ, «Εγώ, ο αληθινός Θεός, το επιβεβαιώνω: Η αδερφή σου, τα Σόδομα, και τα περίχωρά τους δεν έκαναν ό,τι έκανες εσύ και τα περίχωρά σου. Οι πόλεις αυτές αμάρτησαν όταν περηφανεύτηκαν πως είχαν άφθονα πλούτη και ζούσαν με περιττή πολυτέλεια, και δε βοήθησαν τους φτωχούς κι αυτούς που είχαν ανάγκη. Περηφανεύτηκαν κι έκαναν πράξεις βδελυρές. ‘Οταν τα είδα αυτά τις εξαφάνισα» (16/48-50). «Διερωτώμαι, είπε ο B.G., τι θα σκεφτόταν η Ρουθ για την Αμερική αν ζούσε σήμερα. Από τη χρονιά που έκανε αυτήν την παρατήρηση ως σήμερα έγιναν εκατομμύρια εκτρώσεις και το έθνος μένει αδιάφορο. Καταχρήσεις,  απολαύσεις, υπερηφάνεια, έλλειψη ντροπής για την αμαρτία είναι τα εμβλήματα του αμερικάνικου τρόπου ζωής. […] Η κοινωνία μας προσπαθεί να αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, να προσβάλει οιονδήποτε, εκτός από τον Θεό… ΄Οσο απομακρυνόμαστε από τον Θεό, τόσο ο κόσμος βγαίνει εκτός ελέγχου… Η καρδιά μου πονά για την Αμερική και τους εξαπατημένους ανθρώπους της… Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο Κύριός μας είναι Θεός ελέους και ανταποκρίνεται όταν υπάρχει μετάνοια. Στις ημέρες του Ιωνά, η Νινευή ήταν η μόνη παγκόσμια υπερδύναμη- πλούσια, απαθής και εγωκεντρική. Όταν ο προφήτης Ιωνάς τελικά πήγε στη Νινευή και κήρυξε την προειδοποίηση του Θεού, οι κάτοικοι της μετανόησαν. Πιστεύω αυτό μπορεί να συμβεί για μια φορά ακόμη και με το έθνος μας. Είναι κάτι για το οποίο λαχταρώ…».
Απομαγνητοφωνήσαμε σχεδόν όλη την ομιλία του παλαίμαχου ευαγγελιστή. Είναι σύντομη και πολύ απλή, γιατί απλό είναι και το μήνυμα του Ευαγγελίου. «… Η χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη πνευματικής αναζωπύρωσης. Οι άνθρωποι απομακρύνονται από τον Θεό… Ένα μήνυμα μπορεί να αλλάξει τις καρδιές των ανθρώπων. Επιθυμία μου είναι να σας μιλήσω για τη σημασία του Σταυρού, όχι το σταυρό που είναι σ’ έναν τοίχο ή αυτός που κρέμεται στο λαιμό κάποιων, αλλά για το Σταυρό του Ιησού Χριστού. Ο Σταυρός εκφράζει τη μεγάλη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Πολλοί θα αντιδράσουν γι’ αυτό το μήνυμα. Αυτή όμως είναι η αλήθεια. Μ’ όλη την καρδιά μου θέλω να σας αφήσω την αλήθεια  που ο Θεός λέει: “ Σ’ αγαπώ με αιώνια αγάπη!’’  Αυτός που σ’ αγαπά θέλει να συγχωρέσει όλες τις αμαρτίες σου. Ο Σταυρός είναι ενοχλητικός γιατί έρχεται σε αντίθεση με τη νοοτροπία των ανθρώπων.  Είναι μια πρόκληση αντιπαράθεσης που όλοι θα αντιμετωπίσουμε… Κοιτώ τον κόσμο  όταν κηρύττω και σκέφτομαι για όλους τους ανθρώπους κάθε προέλευσης, που έχουν ποικίλες ανάγκες. Και ξέρω ότι όλοι αυτοί είναι αντικείμενο της αγάπης του Θεού, σε τέτοιο βαθμό που ο Θεός έδωσε το Μονογενή Υιό Του να πεθάνει στο Σταυρό. Ο σταυρός ήταν η πιο τρομερή μορφή θανατικής εκτέλεσης από τους Ρωμαίους, για τους εγκληματίες. Και ο Χριστός τα υπέφερε όλα αυτά στη θέση μας. Εξαιτίας των αμαρτιών μας αξίζαμε εμείς το σταυρό, την κόλαση, την κρίση. Ξέρω υπάρχουν κάποιοι που το αμφισβητούν αυτό. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ακούσουν ότι είναι αμαρτωλοί. Σε πολλούς είναι προσβλητικό αυτό, γιατί τους φέρνει αντιμέτωπους απευθείας με τα κακά που κυριαρχούν στον κόσμο μας.
Η αμαρτία είναι αρρώστια της καρδιάς του ανθρώπου και επηρεάζει το νου, τη θέληση, τα αισθήματα. Κάθε τομέας του ανθρώπου έχει επηρεαστεί απ’  αυτή την αρρώστια. Πώς θα σπάσουμε αυτά τα δεσμά; Πώς μπορούμε να ελευθερωθούμε; Μόνο ο Θεός μάς βοηθά να σπάσουμε αυτές τις αλυσίδες. Η Βίβλος λέει: «Άρα λοιπόν, αν κανείς ανήκει στο Χριστό, είναι καινούργιο δημιούργημα. Τα παλιά πέρασαν, τώρα πια έχουν γίνει όλα καινούργια!» (Β΄ Κορ. 5/17). Μπορεί να σε κάνει εντελώς νέο πρόσωπο. Στο Σταυρό ο Θεός έβαλε όλες τις αμαρτίες μας πάνω στον Χριστό. Δεν  κάρφωσαν μόνο τα χέρια Του. Πριν απ’ αυτό Τον μαστίγωσαν βάναυσα… Τον ανάγκασαν μετά να κουβαλήσει το Σταυρό και ήταν αδύνατο να το κάνει, γιατί ήταν εξαντλημένος. Τον μετέφεραν έξω από τα Ιεροσόλυμα και Τον κάρφωσαν στο Σταυρό. Αυτά όμως δεν ήταν τα πραγματικά παθήματα Του. Τα πραγματικά παθήματα ήταν εκείνα,  με τα λόγια που είπε πάνω στο σταυρό: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μ’ εγκατέλειψες;» (Ματθ. 27/46). Εκείνη την τρομερή στιγμή Αυτός και ο Πατέρας Θεός αποχωρίστηκαν. ΄Εχυσε το αίμα Του και το αίμα Του φέρνει μέσα του την ίδια τη ζωή του Θεού… Όταν έρχεσαι στον Χριστό έρχεσαι μέσω της μετανοίας. Μετανοώ σημαίνει αλλάζω τον τρόπο της ζωής μου και εγκαταλείποντας τις αμαρτίες μου  στρέφομαι στον Χριστό και πως “είμαι αμαρτωλός. Χρειάζομαι συγχώρεση και μόνο Εσύ μπορείς να μ’ αλλάξεις”.  Σε παρακαλώ, να εμπιστευτείς τον Χριστό. Θα σου ζητήσω, τώρα, να προσευχηθείς με τα εξής λόγια: «Αγαπητέ μου Ουράνιε Πατέρα, ξέρω ότι είμαι αμαρτωλός και γι αυτό ζητώ τη συγχώρησή Σου. Πιστεύω ότι πέθανες για τις αμαρτίες μου και αναστήθηκες από τους νεκρούς. Εγκαταλείπω και μετανοώ για τις αμαρτίες μου. Σε προσκαλώ να έρθεις στην καρδιά και τη ζωή μου. Θέλω να Σ’ εμπιστευτώ και να Σε ακολουθήσω ως Σωτήρα και Κύριό μου. Στο ΄Ονομα του Ιησού Χριστού. Αμήν».
Ευχή μας είναι ο Θεός να εγείρει εργάτες του Ευαγγελίου  σήμερα που θα έχουν βάρος στην καρδιά της για τους χαμένους. Υπάρχει ο κίνδυνος, επειδή ζούμε στην εποχή της γνώσης, οι κήρυκες του Ευαγγελίου να κηρύττουν με απλότητα το Λόγο του Θεού και όχι με περίτεχνους λόγους ανθρώπινης σοφίας και φιλοσοφίας. Δια της «μωρίας του Ευαγγελίου» σώζονται ψυχές και όχι με τα επιχειρήματα και τη ρητορική των κηρύκων.  Χαιρόμαστε που μερικοί θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας μας, επίσκοποι και  ιερείς, μιλούν  με παρρησία ότι η κρίση που μαστίζει την πατρίδα δεν είναι απλώς οικονομική αλλά είναι ηθική και πνευματική και καλούν το λαό μας να μετανοήσει και να στραφεί στο Θεό.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ

 

Comments are closed.