ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Γράφεη η Βάσια Λιβιτσάνου- Υδραίου, Νομικός

Υπεύθυνο για αντικοινωνικότητα και κοινωνική απομόνωση είναι το Face book σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, καθώς το 50% των Αυστραλών ηλικίας 18-34 ετών ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο Face book από ότι με τους φίλους του, την οικογένεια του, ή τον άνθρωπο που αγαπά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι ομολογούν ότι αν δεν υπήρχε το Face book θα αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Επίσης η αυστραλιανή μελέτη αναφέρει ότι οι χρήστες που βιώνουν μοναξιά τείνουν να κοινοποιούν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες στο Face book .

Συγκεκριμένα μελετώντας το προφίλ συνολικά 616 γυναικών στο Face book οι ερευνητές του αυστραλιανού πανεπιστημίου Τσαρλς Στάρτ διαπίστωσαν ότι οι πιο «ενεργοί»  χρήστες ήταν συνήθως  άτομα μοναχικά και πιο αποκομμένα από το κοινωνικό σύνολο.

Να λοιπόν που εμπεριέχεται ο κίνδυνος στα παιδιά από 12-18 ετών που έχουν προσωπική σελίδα στο Face book. Έπαψαν πια να παίζουν, να διαβάζουν, να ακούν μουσική, να γελούν και να συζητάνε με τους φίλους τους. Απλά φωτογραφίζονται, αναρτούν τις φωτογραφίες τους και κουτσομπολεύουν. Ζουν σε ένα πλασματικό κόσμο, ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, δεν χαίρονται τον ήλιο, τη βροχή, τον αέρα και τα λουλούδια.

Και θα αντιτείνει κάποιος. Μα ο κόσμος πάει μπροστά και το διαδίκτυο έγινε μέρος της καθημερινότητας μας …ναι! Σωστά… αλλά και το μαχαίρι μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ή να αποβεί μοιραίο ανάλογα με το πώς θα το χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος.

Για να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο το διαδίκτυο πρέπει να χρησιμοποιείται με σοβαρότητα, σύνεση και μέτρο ιδιαιτέρως από τα μικρά παιδιά γιατί διαφορετικά μπορούν να εκτεθούν σε πολλούς και σοβαρούς  κινδύνους.

 V

Comments are closed.