Οι Κερδισμένοι και οι Χαμένοι

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Γράφει ο Χάρης Νταγκουνάκης, Νομικός

Ένα από τα έθιμα την περίοδο των Χριστουγέννων και κυρίως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι το «κυνήγι» της τύχης. Η χαρτοπαιξία και γενικότερα ο τζόγος είναι ένα ευρέως διαδεδομένο έθιμο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Έχει σαν κύριο στόχο το ξόρκισμα της κακοδαιμονίας μιας ολόκληρης χρονιάς που φτάνει στο τέλος της, και την ελπίδα για ένα νέο τυχερό έτος. Κάθε χρόνο σε καζίνα, λέσχες και απανταχού καφενεία σε όλη την περιφέρεια παίζονται και αλλάζουν χέρια πάνω στην πράσινη τσόχα μεγάλα χρηματικά ποσά (νόμιμα και μη ).

      Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αίσθηση του γρήγορου και εύκολου κέρδους μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας ή με μία μονάχα ζαριά. Η σκέψη αυτή από μόνη της και σε συνάρτηση της κρίσης που ζούμε στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι ψάχνουν τη «θεά» τύχη να τους χαμογελάσει πίσω από τις φιγούρες μίας τράπουλας.

      Η λέξη «τράπουλα» προέρχεται από την ιταλική «trappola» που η αρχική της σημασία ήταν «παγίδα, φάκα-δόλος» για να πάρει, με το πέρασμα των αιώνων, τη σημερινή της σημασία. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι η τράπουλα είναι κινέζικη επινόηση και η πρώτη ιστορική καταγραφή έχει γίνει τον 10ο μ.Χ. αιώνα, για ένα παιχνίδι που είχε γίνει με κάρτες ντόμινο ανάμεσα στον αυτοκράτορα Μου-Τσουνγκ και τη γυναίκα του. Σαν αφετηρία όμως θεωρείται το έτος 1120 μ.Χ. όπου ο κινέζος αυτοκράτορας Σέουν Χο, θέλοντας να διασκεδάσει τη μελαγχολία των αναρίθμητων παλλακίδων του, επινόησε ένα παιχνίδι με «εικονογραφημένες πλάκες». Άλλοι θεωρούν ότι η τράπουλα είναι ινδική επινόηση.
       Τα πρώτα ελληνικά τραπουλόχαρτα τυπώθηκαν στην Ουγγαρία και κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα το έτος 1829 μ.Χ. και είχαν τυπωμένες επάνω τους και μορφές των αγωνιστών του 1821. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά τυπώθηκαν το 1884. Το έτος 1928 τυπώθηκαν στη χώρα μας 800.000 τράπουλες, που αποτελεί ρεκόρ για το λιγοστό πληθυσμό της εποχής εκείνης.

(Πληροφορίες από το Διαδίκτυο).

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς άλλοι θα είναι κερδισμένοι και άλλοι χαμένοι. Στα  πράγματα αυτού του κόσμου μικρή σημασία έχει το κέρδος ή η ζημιά, και το αν κανείς θα είναι κερδισμένος ή χαμένος. Κερδισμένοι και χαμένοι όμως υπάρχουν και στα πνευματικά πράγματα. Ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός αναγνώρισε αυτή τη διάκριση. «Τι θα ωφεληθεί», είπε, «ο άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο αλλά χάσει τη ζωή του;» Μπορείς να κερδίσεις όχι μόνο μια ή περισσότερες παρτίδες στην τράπουλα, αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο. Αν όμως χάσεις τη ζωή σου, τι θα ωφεληθείς;

      Εδώ ο Χριστός δεν μιλάει απλώς για τη φυσική ζωή, που είναι κι αυτό μια απώλεια, αλλά μιλάει για το δικαίωμα που έχουμε στην αιώνια ζωή. Ο Θεός μάς καλεί με το ευαγγέλιό του να γνωρίσουμε τον Χριστό και να συνάψουμε μια διαρκή και ζωντανή σχέση μαζί του. Αυτό είναι η αιώνια ζωή, αφού ο Χριστός είναι η οδός η αλήθεια και η ζωή. Μ’ άλλα λόγια, αν κερδίσεις όλο τον κόσμο αλλά δεν σχετιστείς με τον Κύριο Ιησού Χριστό, θα εξακολουθείς να είσαι ένας χαμένος. Χαμένος σ’ ετούτη τη ζωή, χαμένος και στην αιωνιότητα, μετά τον θάνατο του σώματος.

      Ζήτησε, λοιπόν, από τον Χριστό να σε συγχωρήσει για την αμαρτία σου. Εξομολογήσου τις αμαρτίες σου σ’ αυτόν με πίστη ότι σε συγχωρεί, και θα λάβεις μέσα σου την αιώνια ζωή. «Αιώνα ζωή», είπε ο Χριστός, «είναι ν’ αναγνωρίζουν οι άνθρωποι τον Πατέρα Θεό σαν τον μόνο αληθινό Θεό, και τον Ιησού Χριστό ότι είναι ο απεσταλμένος του» (Κατά Ιωάννην 7,3).

      Είτε δοκιμάσεις είτε όχι την τύχη σου φέτος στον τζόγο, κάμε αυτό το αποφασιστικό βήμα της παράδοσης στον Χριστό και θα βγεις αιώνια κερδισμένος! «Καλή Χρονιά», λοιπόν, καλοί μας αναγνώστες, με τον Χριστό στη ζωή μας, το μόνο κέρδος για όλους μας!

 

****

Comments are closed.