Ο Ιησούς, η Αλήθεια

 

Ο Πόντιος Πιλάτος ρώτησε: «Τι είναι αλήθεια;» Πολλοί, σήμερα, κάνουν την ίδια ερώτηση. Στη Βίβλο υπάρχουν ιστορίες μίσους, εγκλημάτων, πολέμων όπως και σε άλλα βιβλία της ανθρώπινης ιστορίας. Η Βίβλος λέει την αλήθεια: για τον Θεό, τους ανθρώπους, το διάβολο.

Ο Ιησούς είπε για τον Σατανά: «επειδή αλήθεια δεν υπάρχει σε αυτόν… Επειδή είναι ψεύτης και πατέρας του ίδιου του ψεύδους» (Ιωάννης 8:44)

Την πρώτη φορά που ο άνθρωπος έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην αλήθεια του Θεού και στο ψέμα του διαβόλου, επέλεξε το ψέμα. ΄Οταν οι πρωτόπλαστοι απέρριψαν την αλήθεια του Θεού και δέχτηκαν το ψέμα του διαβόλου, ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα. Η αμαρτωλή μας φύση δέχεται το ψέμα  του Σατανά και όχι την αλήθεια του Χριστού.

Η αμαρτία είναι η αρρώστια του ανθρώπινου γένους και πηγή όλων των προβλημάτων. Ο Σατανάς εξαπατά τους ανθρώπους, που έχουν αρνηθεί την αλήθεια που θα μπορούσε να τους σώσει.

Ο Θεός λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι σκόπιμα απέρριψαν την αλήθεια του Θεού και δέχτηκαν το ψέμα. «Γι αυτό ο Θεός τους παρέδωσε σε πάθη ατιμίας» (Ρωμαίους 1:26). Βλέπουν την αλήθεια ως ψέμα και το ψέμα σαν αλήθεια. Θα δούμε μερικά από τα ψέματα του Σατανά:

1) Το ψέμα γύρω από το σεξ. Διαβάζουμε: «Μπορεί κανείς να βάλει φωτιά μέσα στον κόρφο του, και τα ρούχα του να μη καούν; Μπορεί κανείς να περπατήσει σε κάρβουνα φωτιάς, και τα πόδια του να μη κατακαούν;» (Παροιμίες 6:27-28). Η Βίβλος αναφέρεται στον σαρκικό πόθο. ΄Οσοι κυριεύονται απ’ αυτόν, σημαίνει πως αν είχαν την ευκαιρία θα ενέδιδαν στην σαρκικές επιθυμίες. 

2) Ο διάβολος λέει ψέματα για τα ναρκωτικά. Βάζει στο μυαλό σου την ιδέα ότι θα «ανέβεις στους ουρανούς», με φανταστικές εμπειρίες. Έτσι κάθε φορά που τον ακούς, έχεις  προβλήματα.

3) Υπάρχει το ψέμα για  την θρησκευτική υποκρισία. Χιλιάδες άνθρωποι συχνάζουν  στην εκκλησία, χωρίς να είναι συνειδητοί Χριστιανοί. Σε  μικρή ηλικία,  οι γονείς μου με έπαιρναν στην εκκλησία,  ενώ εγώ δεν ήθελα να πάω. Ως  έφηβος, δέχτηκα τον Χριστό ως Σωτήρα μου. Μετά από τη λατρεία, όταν πήγα σπίτι είπα στους γονείς μου: «ο ιεροκήρυκας  κηρύττει θαυμάσια μηνύματα». Αυτοί απάντησαν: «κηρύττει όπως πάντα, αλλά εσύ ακούς με διαφορετική  διάθεση».

4) Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι κάπου εκεί στον κόσμο βρίσκεται η ειρήνη. Αυτό όμως δεν αληθεύει. Δεν θα υπάρξει ειρήνη στον κόσμο, παρά μόνο όταν έλθει ο ΄Αρχοντας της Ειρήνης, ο Χριστός.

 

΄Οπου και αν κοιτάξουμε βρίσκουμε ψέματα. Ποια είναι η απάντηση; Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι;

 

Να επιστρέψουμε στην αλήθεια, τον Χριστό, που είπε:« θα γνωρίσετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει»(Ιωάννη 8:32).

Ο Ιησούς είπε: «Εγώ είμαι ο Δρόμος και η ΑΛΗΘΕΙΑ και η Ζωή. Κανένας δεν έρχεται στον Πατέρα παρά μονάχα περνώντας από μένα ( Ιωάννης 14:6).

Ο  Χριστός μίλησε την αλήθεια σχετικά με την αμαρτία. Είπε: «Γιατί από την καρδιά πηγάζουν οι πονηρές σκέψεις, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πορνείες, οι κλεψιές, οι ψευδομαρτυρίες, οι βλαστήμιες» (Ματθαίος 15:19)

Η αιτία των πολέμων, των οικογενειακών και άλλων προβλημάτων είναι η ανθρώπινη καρδιά. Ο Χριστός μίλησε για την αγάπη. Ο Θεός σε αγαπά με μια αγάπη που   δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει ανθρώπινη αγάπη που να συγκρίνεται με τη θεϊκή. Η αγάπη του Θεού φανερώθηκε όταν

 έστειλε τον Υιό Του στο σταυρό να πεθάνει για μας. 

Ο Ιησούς είπε την αλήθεια και για την κρίση. Προειδοποίησε τους ανθρώπους για να αποφύγουν την μέλλουσα οργή του Θεού. Ναι, πράγματι ο Θεός είναι οργισμένος με τους πονηρούς ανθρώπους. Ο Ιησούς Χριστός είπε ότι

«Και σας βεβαιώνω πως για κάθε ανώφελο λόγο που θα πουν οι άνθρωποι, θα λογοδοτήσουν την Ημέρα της Κρίσης»(Ματθαίος 12:36). Ότι και αν είπαμε, ή σκεφτήκαμε στη διάρκεια της ζωής μας,  θα είναι εκεί μπροστά μας στην κρίση.

Ο Χριστός είπε την αλήθεια για τη μετάνοια. «Όχι, σας λέω, αλλά αν εξακολουθείτε να μη μετανοείτε, κι εσείς όλοι έτσι θα χαθείτε.» ( Λουκά 13:3). Μετάνοια σημαίνει αλλαγή. Αλλάζω το μυαλό μου για το Θεό,  για το συνάνθρωπό μου. Αλλάζω τον τρόπο που ζω. Αλλά δεν μπορώ να αλλάξω μόνος μου με τις δικές μου δυνάμεις γιατί απλούστατα είμαστε νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων και των αμαρτιών,(Εφεσίους 2:1)

Ο Θεός μας βοηθά να αλλάξουμε, να μετανοήσουμε, δεχόμενοι τον Χριστό ως Κύρια και Σωτήρα στις καρδιές μας.

Ο Ιησούς Χριστός μίλησε και για την αναγέννηση. Είπε ότι πρέπει να γεννηθούμε  άνωθεν (Ιωάννης 3:3). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αναγέννηση.

Δεν μας λέει να γίνουμε ηλικιωμένοι, αλλά να γίνουμε σαν τα μικρά παιδιά  με απλοϊκή πίστη σαν των παιδιών, που εμπιστεύονται τους γονείς τους. Έτσι και εμείς πρέπει να εμπιστευτούμε πλήρως τον Ιησού Χριστό.

Οφείλουμε να υπακούμε και να ακολουθούμε τον Χριστό, άσχετα με το κόστος. Αν κρατήσουμε τις χριστιανικές μας αξίες, αυτό θα μας κοστίσει. Η υπακοή σημαίνει να ακολουθούμε τον Χριστό μέχρι  θανάτου.

Πριν να έρθουμε στον Χριστό, ήμασταν σκλάβοι της αμαρτίας. Η αλήθεια του Χριστού μπορεί να μας ελευθερώνει από την  αμαρτία.  Αν δεχτείς τον Χριστό, θα αλλάξεις τρόπο ζωής. Γιατί να μην το κάνεις τώρα.

 

Μετάφραση: Ροζαλί Χαρ. Παπαδοπούλου, Πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας

Comments are closed.