Το όγδοο θανάσιμο αμάρτημα

Γράφει ο Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Αν σας ρωτούσα ποιες θεωρείτε ότι είναι οι δέκα χειρότερες αμαρτίες, ασφαλώς η λίστα σας θα περιλάμβανε: φόνο, κλοπή, μοιχεία, πορνεία… Σίγουρα στη λίστα δεν θα περιλαμβάνατε  την αμαρτία του κουτσομπολιού. Ο πάπας Γρηγόριος Α΄ (590-604 μ.Χ.) κατέταξε τις αμαρτίες σε κατηγορίες. Ξεχώρισε επτά και τις ονόμασε «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα», ήτοι Αλαζονεία,  Ζηλοφθονία, Οργή, Οκνηρία, Απληστία, Λαιμαργία και  Λαγνεία.  Αν είχε ως βάση του τη Βίβλο, θα έπρεπε να συμπεριλάβει ως όγδοη αμαρτία το κουτσομπολιό. Κι αυτό, επειδή όλες οι αμαρτίες που αφορούν τη γλώσσα, είναι θανατηφόρες, όπως βωμολοχίες, συκοφαντίες, κριτική κλπ.

Μια δημοσιογράφος της «Καθημερινής» έγραψε: «το κουτσομπολιό έχει αναχθεί περίπου σε εθνικό σπορ, με τους επαγγελματίες του είδους (τις γνωστές «TV περσόνες» και τους συντάκτες των κοσμικών περιοδικών… Μόνο το 26,5% των νέων εμπιστεύονται πλέον τους συνανθρώπους τους». Οι συμπατριώτες μας δεν συμμετέχουν σε συλλόγους, σωματεία κλπ., επειδή δεν θέλουν να εκθέσουν τη ζωή τους στους άλλους, γιατί φοβούνται το κουτσομπολιό. Το κουτσομπολιό, παρότι είναι «γεμάτο θανατηφόρο δηλητήριο» (Ιακ. 3:8), έχει μια γλύκα. Ακούγεται,  εξαπλώνεται γρήγορα και γίνεται  πιστευτό. «Τα λόγια τού ψιθυριστή καταπίνονται ευχάριστα…» (Παροιμίες 18:8).Γι’ αυτό τα πρωινάδικα, απογευματινάδικα και μεταμεσανυχτάδικα, καθώς και τα σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ είναι τόσο δημοφιλή. Το κουτσομπολιό  είναι επικίνδυνο και σ’ αυτούς που το διαδίδουν αλλά και στους αποδέκτες του.   

Οι  λέξεις  που χρησιμοποιεί η Κ.Δ. για τον κουτσομπόλη είναι «ψιθυριστής» και «κατάλαλος» (Ρωμαίους 1:29, 30). Είναι αυτός που ψιθυρίζει πίσω από την πλάτη μας, όταν δεν είμαστε παρόντες, με πρόθεση να μας βλάψει. Ο κουτσομπόλης ρίχνει το δηλητήριο ψιθυρίζοντας.  Με τα σύγχρονα μέσα η δουλειά του γίνεται ευκολότερη. Αυτοί που κουτσομπολεύουν είναι αργόσχολοι και έχουν ανασφάλεια  μίσος και  φθόνο. Ο κουτσομπόλης ακούει κάτι που του αρέσει για κάποιον που δεν του αρέσει. Θέλει να μειώσει τους άλλους, ώστε να κερδίσει μερικούς πόντους!Κάποιος είπε: «

Κάποιος είπε: «Ο κουτσομπόλης μοιάζει με τον δικαστή, που δεν καταδικάζει μεν σε θάνατο,  αλλά κατακρεουργεί την υπόληψη του άλλου ανελέητα»! Απώτερος στόχος του είναι να καταστρέφει ζωές και  να αμαυρώνει αξιοσέβαστους ανθρώπους. Είναι κακόβουλος. Έχει επιτυχίες σε κάθε σφαίρα της κοινωνίας, ακόμα και στους χώρους της εκκλησίας. Τα θύματά του είναι ανυπεράσπιστα. Ματαιοπονούμε, αν ψάχνουμε να τον εντοπίσουμε.  Μπορεί να ανατρέψει κυβερνήσεις, να καταστρέφει γάμους, φιλίες, υπολήψεις, σταδιοδρομίες, εκκλησίες. Δημιουργεί υποψίες και κάνει αθώους ανθρώπους να κλαίνε και να χάνουν τον ύπνο τους.

Το κουτσομπολιό τροφοδοτείται από «τη φωτιά της κόλασης» (Ιακώβου 3:6). Προέρχεται από τον όφι  τον αρχαίο που ήταν στην Εδέμ (Γένεσις 3). Είναι ο Διάβολος πίσω από τα κουτσομπολιά και διαβάλλει είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ο Χριστός τον ονόμασε «πατέρα του ψεύδους» (Ιωάν. 8:44).Όταν τον ακούμε πρόθυμα και αδιαμαρτύρητα, του δίνουμε χώρο στη ζωή μας. Ο ιεροκήρυκας Croft Pentz έγραψε:  «Ο κουτσομπόλης είναι ο ταχυδρόμος του διαβόλου». Το κουτσομπολιό προέρχεται από την κακία που φωλιάζει  στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Χριστός λέει: «ο κακός άνθρωπος από το κακό απόθεμα της καρδιάς του βγάζει το κακό…» (Λουκάς 6:45).Το κουτσομπολιό, η συκοφαντία, η κριτική κλπ. προέρχονται από καρδιές γεμάτες κακία. Πολλοί εξωτερικεύουν την πικρία και την οργή τους μέσω του κουτσομπολιού.

Το κουτσομπολιό είναι προϊόν της αμαρτωλής φύσης μας. Με τον προβολέα της Βίβλου, ας εξετάσουμε τα ελατήριά μας για όσα διαδίδουμε ή ακούμε. Ας μετανοήσουμε, αν με τα λόγια μας σπιλώσαμε την υπόληψη κάποιου συνανθρώπου μας. Ας εξετάζουμε τον εαυτό μας και να μην μπλεκόμαστε στις υποθέσεις των άλλων.  Να αυξάνουμε στη γνώση και τη χάρη του Χριστού. Ο Ιησούς είπε: «από την καρδιά πηγάζουν οι πονηρές σκέψεις… οι κλεψιές, οι ψευδομαρτυρίες, οι βλαστήμιες» (Ματθ. 15:19, 18:15-17)).

 

Όλη η  Βίβλος είναι κατάσπαρτη από εδάφια που δείχνουν την αμαρτία του κουτσομπολιού, αλλά και τη θεραπεία της. Ο Λόγος του Θεού έχει το αντίδοτο για το κουτσομπολιό: «Δεν θα διαδώσεις μια ψευδή φήμη» (΄Εξοδος 23:1). «Δεν θα περιφέρεσαι συκοφαντώντας ανάμεσα στον λαό σου…» (Λευιτικόν  19:16). «Φύλαγε τη γλώσσα σου από κακό, και τα χείλη σου από το να μιλούν δόλο» (Ψαλμός 34:13). «Εκείνον που καταλαλεί κρυφά τον πλησίον του, αυτόν θα τον εξολοθρεύω» (Ψαλμός 101:5).

Ο Ιησούς Χριστός μάς προειδοποιεί: «Και σας βεβαιώνω πως για κάθε ανώφελο λόγο που θα πουν οι άνθρωποι, θα λογοδοτήσουν την Ημέρα της Κρίσης. Γιατί με βάση τα λόγια σου θα αθωωθείς και με βάση τα λόγια σου θα καταδικαστείς» (Ματθαίος 12:33-37).

         Ο απόστολος Παύλος προτρέπει: Να προσέξουμε τα άπρεπα λόγια (Εφεσ. 4:29). «Κάθε πικρία και θυμός και οργή και αγενής ομιλία και βλασφημία να εξαλειφθεί από σας, μαζί με κάθε άλλη κακία» (Εφεσ. 4:31). «Τα λόγια σας να είναι πάντοτε ευχάριστα, καρυκευμένα με αλάτι…» (Κολοσσαείς 4:6).

Το παρακάτω χωρίο ας σημαδεύει τη ζωή μας: «…όσα είναι αληθινά, όσα είναι σεμνά, όσα είναι δίκαια, όσα είναι αγνά, όσα είναι ευχάριστα, όσα κάνουν καλή εντύπωση, οποιαδήποτε αρετή διακρίνετε και ό,τι αξιέπαινο υπάρχει, αυτά να συλλογίζεστε» (Φιλιππησίους 4:8).

 

Comments are closed.