Ο ρόλος του πατέρα

Γράφει ο Γιώργος Σ. Κανταρτζής

Ο Μάιος είναι ο μήνας της μητέρας. Ο Ιούνιος είναι αφιερωμένος  στον πατέρα. Ενώ πολλά λέγονται και γράφονται για τη μητέρα, η ημέρα  του πατέρα σχεδόν αγνοείται. Κι όμως ο ρόλος του πατέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.   

 Η πρώτη φορά που γιορτάστηκε η ημέρα του πατέρα  ήταν η 19η  Ιουνίου 1910. Βέβαια, έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια ως ότου καθιερωνόταν επίσημα η ημέρα αυτή.  Οι περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Ο Μπίλλυ Γκράχαμ, γνωστός ιεροκήρυκας,   κάποτε είπε: «Ο καλός πατέρας είναι από τα πρόσωπα εκείνα που λιγότερο επαινέθηκαν, τραγουδήθηκαν, τιμήθηκαν και προσέχτηκαν,  και όμως είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα στην κοινωνία μας».

 

Η ήμερα αυτή καθιερώθηκε για να αναγνωριστεί και εκτιμηθεί ο ζωτικός ρόλος του πατέρα στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Ο απ. Παύλος προτρέπει: «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου», η οποία είναι η μόνη εντολή που τη συνοδεύει η υπόσχεση: «Για να είσαι ευτυχισμένος και να ζήσεις πολλά χρόνια πάνω στη γη» (Εφεσίους 6/2,3).

 

Από έρευνα που έγινε σε χριστιανικό περιοδικό για το ρόλο του χριστιανού πατέρα στην υλιστική εποχή μας, σταχυολογούμε μερικές παρατηρήσεις πατέρων: Ο πατέρας  «… να προσεύχεται αδιαλείπτως για τα παιδιά του και να είναι ένα ΓΝΗΣΙΟ παράδειγμα αγίας ζωής σ’ αυτά, γιατί σήμερα τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλά το ψεύτικο από το αληθινό» (Δ.Α. Πολιτικός Μηχανικός).  «… να είμαστε δίκαιοι με τον εαυτό μας, την οικογένεια μας και τους άλλους… Καλούμαστε να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του χριστιανού κάτω από το φως της βιβλικής αλήθειας, ανεπηρέαστοι από τον υλιστικό κόσμο…» Γ.Κ. Οικονομικός Αναλυτής  «… Σίγουρα η προτεραιότητα ενός χριστιανού πατέρα είναι να αναθρέψει μαζί με τη σύζυγό του τα παιδιά που τους εμπιστεύθηκε ο Θεός σύμφωνα με τις αρχές του ευαγγελίου… Ας επενδύσουμε στα παιδιά μας δίνοντας το χρόνο μας, ας ασχοληθούμε μαζί τους διδάσκοντας με το παιχνίδι και το παράδειγμα μας…» Γ.Ε.Κ. Οικονομολόγος.   «…Ο χριστιανός πατέρας είναι ένας άνθρωπος, με γνήσια χαρακτηριστικά, αγιότητα, ακεραιότητα και  με αρχές και αξίες βασισμένες στη διδασκαλία της Βίβλου…» Ι.Μ. Επισκέπτης υγείας. «Ποτέ δεν μετάνιωσα για τον χρόνο που έδωσα στα παιδιά μου και ας έχασα «δημιουργικό» χρόνο από κάτι άλλο. Θεωρώ πολύ σημαντική την ενεργή παρουσία του πατέρα στην οικογενειακή ζωή…» Θ.Μ. Ελεύθερος Επαγγελματίας  «…Πράγματα που θα τα έκανα, αν ήμουν μόνος μου, τα απορρίπτω, όταν ξέρω ότι μπορεί να αποτελέσουν λανθασμένο παράδειγμα για τα παιδιά μου…» Π.Π., Εκπαιδευτικός

 

 

Comments are closed.