Μονή Εφρέμ

Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς δεν έχουν ανεβεί ποτέ στο Λευκό Πύργο. Μπορεί να περνούν επί χρόνια μπροστά από αυτόν, να κάνουν τον περίπατό τους στην προκυμαία δίπλα σ’ αυτόν, αλλά να μην έχουν πάει να δουν αυτό το πολύ αξιόλογο μνημείο, που είναι και μοντέρνο λαογραφικό μουσείο .

Το ίδιο συμβαίνει και με το μουσείο της ακρόπολης στην Αθήνα. Τουρίστες από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται, αλλά οι ίδιοι οι Αθηναίοι, δεν έχουν ανεβεί στην ακρόπολη.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Κατερινιώτες. Πολλοί από αυτούς αγνοούν ενδιαφέροντα μέρη στην περιοχή, τα οποία επισκέπτονται οι ξένοι και Έλληνες τουρίστες, όπως λ.χ. το Φαράγγι του Ενιπέα, το Κτήμα Ηρακλή, το Κτήμα Μπέλλου, το παραδοσιακό χωριό του Παλιού Παντελεήμονα, το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, κ.ά.  Ρώτησα 20 φίλους, συγγενείς και γνωστούς μου, εάν έχουν πάει στη μονή Εφρέμ, και μόνο 3 μου απάντησαν καταφατικά.

Κι όμως, η Μονή Εφρέμ, σε αντίθεση με τα άλλα μοναστήρια που είναι χτισμένα ψηλά στα βουνά σε δυσπρόσιτα μέρη, βρίσκεται έξω από το χωριό Κονταριώτισσα και απέχει από την Κατερίνη μόνο 16 χιλιόμετρα. Με το αυτοκίνητο είναι μόλις15-20 λεπτά.

Τα μοναστήρια, βέβαια, είναι χώρος θρησκευτικός και οι επισκέπτες πάνε σ’ αυτά «για να προσκυνήσουν» – γι’ αυτό, εξάλλου και ονομάζονται προσκυνητές. Μπορεί κανείς να συνομιλήσει με κάποιον γέροντα ή γερόντισσα γύρω από δογματικά και θρησκευτικά θέματα, ή απλά να κάνει μια ενδιαφέρουσα εκδρομή.

Η Μονή Εφρέμ μπορεί να είναι σχετικά μικρή, αλλά έχει πολλά πλεονεκτήματα :

·               Πρώτα – πρώτα, λάμπει από καθαριότητα, κι αυτό είναι πολύ φυσικό, αφού είναι γυναικεία και έχει πολλές νεαρές καλόγριες που την φροντίζουν.

·               Έχει καταπληκτική θέα τον κάμπο, την Κατερίνη, το Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι τον Πλαταμώνα, και απέναντι τον Όλυμπο με τον χιονισμένο Μύτικα.

·               Υπάρχει μεγάλο άνετο πάρκιγκ. Τις Κυριακές, πάντως, έχει μεγάλη κίνηση και μπορεί να τύχεις σε πολυκοσμία εξαιτίας κάποιας βάφτισης  κλπ.

·               Μόλις μπεις μέσα αντικρίζεις έναν πανέμορφο κήπο με παρτέρια και τριαντάφυλλα. Στη μέση ένα πλατάνι και δεξιά ένα υπαίθριο βαπτιστήριο.

·               Στον ζωολογικό κήπο θα δεις πολύχρωμα παγώνια, φασιανούς, περιστέρια και άσπρες κότες «που φορούν παντόφλες στα πόδια και σκουφάκι στο κεφάλι» (με τα περίεργα φτερά-πούπουλα).

·               Από το πρατήριο μπορείς να αγοράσεις φρεσκότατα αυγά – παραγωγή της μονής, όπως επίσης χυλοπίτες, γλυκά κουταλιού, κ.ά.

·               Στο αρχονταρίκι, δηλαδή στο σαλόνι των επισκεπτών, θα σου σερβίρουν καφέ με λουκούμι, με πανοραμική θέα απέναντι τον Όλυμπο.

 

Από κάθε άποψη αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς το μοναστήρι αυτό, που είναι τόσο κοντά στη Κατερίνη.

Comments are closed.