Μη φοβάσαι, επειδή Εγώ είμαι μαζί σου…

του Θωμά Μέντορα

«Μη φοβάσαι, επειδή Εγώ είμαι μαζί σου. Μη τρομάζεις, επειδή Εγώ είμαι ο Θεός σου. Σε ενίσχυσα. Μάλιστα, σε βοήθησα, μάλιστα σε υπερασπίστηκα με το δεξί χέρι της δικαιοσύνης Μου» (Ησαίας 41:10).

Είναι λυπηρό που τόσοι συνάνθρωποί μας σήμερα ζούνε σε φόβο. Το αβέβαιο μέλλον τουσ στενοχωρεί, βλέποντες  παγκόσμιες καταστροφές στα εσπερινά νέα. Ακόμη σε καλές  Χριστιανικές οικογένειες πιθανόν να βρούμε ανισυχίες και φόβους σε καιρούς δοκιμασίας.  Άξαφνες αρρώστιες ή οικονομικά προβλήματα εύκολα βαρύνουν και παραμορφώνουν την εσωτερική ειρήνη, προκαλούντας το φόβο.  Όμως ο Ιησούς είπε,  «Ας μη ταράζεται η καρδιά σας. Πιστεύετε στον Θεό, και σε Μένα πιστεύετε» (Ευαγγέλιο του Ιωάννη 14:1).

Μη φοβάσαι – επειδή Εγώ είμαι μαζί σου….

 Προσέξετε ότι αυτή είναι εντολή, όχι μιά συμβουλή! Ο Θεός μας θέλει να Τον εμπιστευθούμε, ασχέτως  τις περιστάσεις ή τα προβλήματά μας. Σε οποιαδήποτε κατάσταση βρισκόμαστε, πρέπει να «αποβλέπομε στον Ιησούν, τον αρχηγό και τελειωτή της πίστης μας…» (Εβραίους 12:2). Σαν άνθρωποι φοβόμαστε το άγνωστον, θέλομε να γνωρίζομε τα πως και τα γιατί. Αλλά έχομε ανάγκη να γνωρίζομε μόνον ότι ο Θεός είναι κυρίαρχος, και ότι Αυτός εξουσιάζει.

Να θυμάσε ότι δεν είσαι μόνος! Εκείνος είπε, «Εγώ είμαι μαζί σου.» Ο Ιησούς είπε ότι Αυτός είναι μαζί μας, μέχρι τη συντέλεια του αιώνα. Είναι μαζί μας είτε Τον αιθανόμαστε είτε όχι, είτε Τον λυπούμε είτε Τον δοξάζομε. «Εάν απιστούμε, Εκείνος ακόμη μένει πιστός: δεν μπορεί να αρνηθεί τον Εαυτόν Του.» Ο Ψαλμός 139 μιλάει γιά την πανταχού παρουσία Του – «Που να πάω από το Πνεύμα Σου; Και από το πρόσωπό Σου που να φύγω; Αν ανεβώ στον ουρανό, είσαι εκεί, αν πλαγιάσω στον άδη, νάσου εσύ..»  Πρέπει να μας παρηγορεί να γνωρίζομε ότι ο Κύριος είναι πάντοτε μαζί μας σε κάθε πρόβλημα, κάθε δοκιμασία, κάθε άποψη της Χριστιανικής μας ζωής.

Μη στενοχωρίσε, μη απογοητεύεσε, μη συγχύζεσε, αλλά μάλλον τερμάτησε το φόβον σου! Θύμησε τον εαυτόν σου Ποιός ακριβώς είναι μαζί σου: «Εγώ είμαι ο Θεός Σου.» Το κάνει προσωπικό. Η μεγαλειότης Του, ο Βασιλιάς Ιησούς είναι ο Θεός σου!  Υπάρχουν πολλοί θεοί στην γη που λατρεύοντε από εκατομμυρίους. Ο Ιησούς  Χριστός δεν είναι απλώς ένας θεός , είναι ο Θεός! Ο Δημιουργός των ουρανών και της γης έχει κάνει αυτή την υπόσχεση ειδικά σε σένα και μένα. Ένα αξίωμα του Χριστιανισμού ίναι, «γνωρίζομε Ποιόν έχομε εμπιστευθεί, και είμαστε πεποισμένοι ότι Αυτός είναι ικανός..»   Το καταλαβαίνω ότι ωρισμένες καταστάσεις της ζωής μας τρομάζουν. Οι άνθρωποι ίσως μας απογοητεύουν κάποτε. Οι περιστάσεις ίσως μας προκαλούν την αμηχανεία. Αλλά ο Θεός δεν αποτυγχάνει – είναι ο πιστός και προσωπικός Σωτήρας μας!

Μη τρομάζεις, επειδή Εγώ είμαι ο Θεός σου….

ΟΙ Ιησούς είναι η πηγή της δύναμης.  «Δεν γνώρισες; Δεν άκουσες, ότι ο αιώνιος Θεός, ο Κύριος, ο Δημιουργός των άκρων της γης, δεν ατονεί, και δεν αποκάμει; Η φρόνησή Του δεν εξιχνιάζεται. Δίνει ισχύ στους εξασθενημένους, και αυξάνει τη δύναμη στους αδυνάτους» (Ησαίας 40:28,29). Είναι καλό να διαβάζομε Χριστιανική φιλολογία και βιβλία. Το να ακούμε Χριστιανική μουσική ανακουφίζει την ψυχή. Βεβαίως, να ακούμε κηρύγματα είναι παρηγοριτικό. Όλα αυτά είναι καλές αντικαταστατικές πηγές γάλατος, αλλά πρέπει να πάμε κατευθείαν στον Ιησούν γιά το πραγματικό κρέας!  Να επικοινωνήσομε μ’ Αυτόν στην παρουσία Του μας προμηθεύει την τροφή που χρειαζόμαστε. Γι’ αυτό ο απόστολος Παύλος είπε, «Αρέσκομαι στις αδυναμίες, στις ύβρεις, στις ανάγκες, στους διωγμούς, στις στενοχώριες γιά χάρη του Χριστού, επειδή, όταν είμαι αδύνατος, τότε είμαι δυνατός». Από που ψάχνεις γιά δύναμη σε καιρούς φόβου; Στηιρίζεσαι στις αιώνιες βραχίονες του Ιησού, ο «Βράχος των Αιώνων»;

Μη φοβάσαι – Εγώ θα σε βοηθήσω….

Αυτή είναι η καρδιά του χωρίου αυτού. Ο Κύριος θα σε βοηθήσει! Τι προσμένεις σήμερα; Ίσως σωματικά προβλήματα;  Ο Θεός μπορεί ή να σε θεραπεύσει ή να σου δώσει την χάρη να υπομένεις. Μήπως περνάς οικονομικά προβλήματα, και δεν βλέπεις πως θα βγεις από τα χρέη; Ο Θεός μπορεί να προμηθεύσει ένα τραπέζι στην ερημιά να συμπληρώσει τις ανάγκες σου. Είναι το θέλημά Του να προμηθεύσει και να προφυλάξει τα παιδιά Του, τους δούλους Του. «Ο Θεός μου θα εκπληρώσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα νε τον πλούτο Του στην δόξα διαμέσου του Ιησού Χριστού» (Φιλιππησίους 4:19). Ο Κύριος δοκιμάζει την πίστη μας σ’ αυτή την προσωρινή ζωη γιά να αυξήσει την εμπιστοσύνη μας σ’ Αυτόν.  Εάν Τον εμπιστευόμαστε, είναι πάντοτε πιστός. «Αμέσως ο πατέρας του παιδιού, κράζοντας με δάκρυα, έλεγε: Πιστεύω, Κύριε, βοήθα με στην απιστία μου» (Κατα Μάρκον Ευαγγέλιον 9:24).

Θα σε υπερασπίσω με…την δικαιοσύνη Μου

Άλλη μιά υπόσχεσή Του που θα εκτελέσει! Ημείς είμαστε τίποτε. «Στ’ αλήθεια, κάθε άνθρωπος, παρόλο που είναι στερεός, είναι πέρα γιά πέρα ματαιότητα» (Ψαλμός 39:5). Μερικοί φοβούντε ότι ποτέ δεν θα μπορούν να ζήσουν την Χριστιανική ζωή. Στενοχωρούντε ότι θα παραβούν τις εντολές. Έχουν δίκαιο! Μάλιστα, ημείς οι άνθρωποι θα αποτύγχομε! «Όπως είναι γραμμένο, ότι δεν υπάρχει δίκαιος, ούτε ένας» (Ρωμαίους 3:10). Αλλά ο Χριστός σου έχει υποσχεθεί, «Μη φοβάσαι, Εγώ θα σε υπερασπίσω με το δεξί χέρι της δικαιοσύνης Μου»

 

Θωμάς Μέντορας

Comments are closed.