ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ με τη Σούλα Isch

 

Συνέντευξη με την ιεραπόστολο Σούλα Isch  για τη «ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΔΟΡΚΑΣ»

 

Σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού μας είχαμε καταχωρήσει μακροσκελή συνέντευξη που πήραμε από την ιεραπόστολο Σούλα Μαξιμιάδου- Isch.  Για περίπου 4 δεκαετίες η Σούλα με τον αείμνηστο σύζυγό της Jean, υπηρέτησαν τον Κύριο ως ιεραπόστολοι σε χώρες της Αφρικής και κατά διαστήματα είχαν ευρύτερη διακονία σε άλλες χώρες. Ευλογημένη ήταν  και η διακονία τους στην πατρίδα μας σε εκκλησίες και συνέδρια.

 

Μετά την αποδημία του συζύγου της, η Σούλα συνεχίζει την ιεραποστολική δράση της μ’ ένα βαρύ πρόγραμμα, με ομιλίες σε συνέδρια, συναντήσεις και συμβουλευτικό έργο σε νέους ιεραποστόλους κ.α. Η αδελφή εμπνεύστηκε τη διοργάνωση του Συνεδρίου Γυναικών στην Θράκη, που έγινε δεκτό από το γυναικείο πληθυσμό.

Για αρκετά χρόνια τώρα έχει μια μοναδική διακονία ανάμεσα σε χήρες, κυρίως της Αφρικής. Παραθέτουμε τις απαντήσεις  της στις ερωτήσεις που της  υποβάλαμε σε σχέση μ’ αυτήν τη διακονία.

΄Οσοι θα ήθελαν να έχουν περισσότερες πληροφορίες για τη διακονία αυτή μπορούν να επικοινωνήσουν με  το ακόλουθο email με την αδελφή Σούλα  soula.isch@sim.org

 

                                                                                                                       ΦτΕ

 

«Το ακατόρθωτο έγινε εφικτό από έναν Παντοδύναμο Θεό»

 

Πότε άρχισε το πρωτοποριακό πρόγραμμα ΔΟΡΚΑΣ και ποια ήταν η αφορμή του;

 

>  Εδώ και πολλά χρόνια ο Θεός μου έδειχνε τις ανάγκες των χηρών γενικά και ιδιαίτερα της Αφρικής. Θα μπορούσα να μιλήσω στις χήρες στον Καναδά και την Ευρώπη και να τις πω πόσο τις καταλαβαίνω, αλλά οι ανάγκες των χηρών στη Δ. Αφρική με συγκλόνισαν κυριολεκτικά. Δεν έχουν ούτε υλική ούτε ηθική υποστήριξη, μετά το θάνατο των συζύγων τους. Συχνά οι εξ αγχιστείας συγγενείς τους ήθελαν να πάρουν τα παιδιά τους και μερικές φορές τις κατηγορούσαν για το θάνατο των συζύγων τους. Συχνά αυτές οι μάνες ενέδιδαν, λόγω της τρομερής πίεσης που δέχονταν από τα «πρέπει» της κουλτούρας τους. Άλλες φορές πάλευαν να κρατήσουν τα παιδιά τους. Ζήτησα να μάθω αν οι εκκλησίες είχαν κάποιες διακονίες υποστήριξης των χηρών. Η απάντηση ήταν αρνητική. Στις αρχές του 2006 πήγα ανατολικά στη Μπούρκινα Φασό. Μίλησα σε εκατοντάδες γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί, καθισμένες συχνά κάτω από πρόχειρα υπόστεγα σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς.

 

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε την απόφαση γι αυτό το έργο που φαίνονταν ακατόρθωτο;

 

 > Οι γυναίκες αυτές διψούσαν για το λόγο του Θεού. Ζήτησα, αν ήταν δυνατό, να έχουμε συναντήσεις μόνο με χήρες. Έμεινα έκπληκτη από τον αριθμό των χηρών που ήρθαν σε κάθε συνάντηση και τα όσα μοιράστηκαν μαζί μου. Οι γυναίκες αυτές ένιωθαν μόνες και δεν είχαν τα μέσα να φροντίσουν τα παιδιά τους. Ζητούσαν απελπισμένα κάποιος να έρθει να τις βοηθήσει. Το Πνεύμα του Θεού μου μιλούσε, αλλά όλο αυτό έμοιαζε να  φαίνεται ακατόρθωτο. Καθώς τέλειωνα την τελευταία ομιλία μου δεν μπορούσα να αντισταθώ στη φωνή του Θεού που με ωθούσε να προχωρήσω και να κάνω ένα βήμα πίστης. Ζήτησα από τις χήρες που παρευρίσκονταν να προσευχηθούν για μένα, ήθελα να γίνω η πρεσβευτής τους, η δική τους φωνή!

Ήξερα ότι αυτό ήταν κάτι ακατόρθωτο, αλλά είχα δώσει την υπόσχεση μου στις χήρες. Ο Κύριος με παρότρυνε να προχωρήσω με πίστη και να Τον εμπιστευτώ για τα υπόλοιπα. Και πράγματι Εκείνος φρόντισε.

 

Πώς δέχτηκαν οι υπεύθυνοι της ιεραποστολής σας την πρωτοβουλία σας αυτή;

 

>  Η ηγεσία της SIM στη Μπούρκινα Φασό άκουσε την απόφαση μου με ενθουσιασμό. Από την πρώτη στιγμή με υποστήριξε και πρότεινε να ξεκινήσουμε στην περιοχή της Πιέλα, όπου ένας ποιμένας και η σύζυγός του ήταν έτοιμοι να βοηθήσουν σ’ αυτό το πρόγραμμα. Το ονομάσαμε «Διακονία – ΔΟΡΚΑΣ για τις χήρες», γιατί κάποιοι ήθελαν να του δώσουν το όνομα, «Μαμά Σούλα», ή κάτι τέτοιο. 

 

Πώς κάνετε γνωστή τη διακονία αυτή;

 

>  Άρχισα να μοιράζομαι τα νέα με φίλες στα συνέδρια γυναικών όπου μιλούσα. Πολλές ενθουσιάστηκαν, με υποστήριξαν και ξεκίνησαν μαζί μου αυτό το ταξίδι της πίστης. Ο Θεός έκανε θαύματα για εκατοντάδες χήρες και ορφανά αυτά τα χρόνια. Αρχίσαμε να στέλνουμε χρήματα στην Μπούρκινα Φασό που τα χρησιμοποίησαν για να ξεκινήσουν κατασκευές αγγείων, ακολούθησαν τα περιβόλια, εκτροφή ζώων και αποθήκευση σιτηρών.

 

΄Εχετε συνεργάτες στην προσπάθειά σας αυτή;

 

>  Ο Κύριος έστειλε ένα ζευγάρι ιεραποστόλων Γερμανών οι οποίοι συμβουλεύουν, διαχειρίζονται, μοιράζουν τα χρήματα και εκπαιδεύουν τις χήρες πως να τα επενδύσουν για να κερδίσουν κάποια χρήματα που γίνεται το κεφάλαιο με το οποίο ξεκινούν μια δουλειά αλλά και οι υπεύθυνες του έργου γυναικών των εκκλησιών της ΣΙΜ επισκέπτονται και ενθαρρύνουν τις χήρες.

 

Ποια είναι τα αποτελέσματα:

 

>  Κάθε χρόνο που τις επισκέπτομαι παίρνω μεγάλη χαρά. Ακούω συγκινητικές ιστορίες από χήρες που έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα ΔΟΡΚΑΣ. Όταν μου λένε ότι τώρα πια μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο η να αγοράσουν φάρμακα όταν τα παιδιά τους αρρωσταίνουν συγκινούμε ιδιαίτερα. Μια,  άγγιξε την καρδιά μου λέγοντας, «Μπόρεσα να «αγοράσω» μια σύζυγο για το γιο μου!», δηλαδή έδωσε το ποσό της προίκας που χρειαζόταν ο γιος της να δώσει στα πεθερικά του για να παντρευτεί!

 

Ποια είναι η πορεία της προσπάθειας  αυτής;

 

>  Το 2009 αρχίσαμε το πρόγραμμα ΔΟΡΚΑΣ για 20 αρχικά χήρες στο Νίγηρα. Υπήρχαν πολύ περισσότερες στις λίστες αναμονής. Τον Αύγουστο 2010 θα βοηθήσουμε άλλες 30.  Έχω μεγάλο βάρος στην καρδιά μου και για μουσουλμάνες χήρες που βρίσκονται σε εξίσου άσχημη κατάσταση, αλλά αντιμετωπίζουν περιορισμούς απ’ τη θρησκεία τους. Το Μπενίν είναι στη λίστα αναμονής. Τον Σεπτέμβριο 2009 συνάντησα 50 χήρες που περιμένουν βοήθεια.

Το πρόγραμμα ΔΟΡΚΑΣ μου έδωσε ένα καινούργιο  ενθουσιασμό στη διακονία μου. Αισθάνομαι την αδυναμία μου αλλά ο Θεός υποσχέθηκε ότι θα προμηθεύσει τα αναγκαία για τις χήρες και τα ορφανά. Είναι πιστός. Ο A.B. Simpson είπε : «Ο Θεός δεν χρειάζεται μεγάλους άνδρες και γυναίκες αλλά θέλει άνδρες και γυναίκες που θα τολμήσουν να αποδείξουν τη μεγαλοσύνη του Θεού».

 

Πώς μπορούμε ως άτομα και ως εκκλησίες της Ελλάδος να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια;

Η μεγαλύτερη βοήθεια είναι η προσευχή για τις χήρες και τα παιδιά τους ο Θεός να τις ενθαρρύνει και να τις κρατά πιστές. Για μένα να μου δίνει ο Θεός σοφία, υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίσω αυτή την διακονία όπως και τις άλλες ιεραποστολικές μου δραστηριότητες και γενικά όλη μου τη διακονία.

 

Αναδημοσίευση απο την ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ      

 

 

 

 

 

Comments are closed.