Μια κοινωνία σε αποσύνθεση

 Γράφει ο Γεώργιος Σ. Κανταρτζής

Μετά το πολύκροτο διαζύγιο της γνωστής τηλεπερσόνας  και τα διαζύγια και σκάνδαλα άλλων «επώνυμων», για αρκετές ημέρες, επισκιάζοντας όλα τα σοβαρά γεγονότα, ακόμη και την οικονομική ύφεση, προβλήθηκε κατά κόρον ένα άλλο … συγκλονιστικό γεγονός: οι σεξουαλικές αταξίες μιας απερίσκεπτης, για να χρησιμοποιήσουμε έναν ήπιο χαρακτηρισμό, κοπέλας, της Τ.Α. . Ο κατήφορος αυτής της κοπέλας, παρέσυρε στην κατρακύλα τη μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ. Για μέρες, όχι μόνο τα σκανδαλοθηρικά και ελαφρά προγράμματα των πρωινών και απογευματινών τηλεοπτικών εκπομπών,  αλλά και σοβαρές εφημερίδες, και διαπρεπείς δημοσιογράφοι, αφιέρωσαν ολοσέλιδες φωτογραφίες, ρεπορτάζ και «βαρυσήμαντες» συνεντεύξεις της Τ.Α. Μάλιστα μια απογευματινή τηλεοπτική εκπομπή, που θεωρείται «σοβαρή»,  η οποία κατακλύζεται κυρίως από ανώριμους νέους, που με την καθοδήγηση του επαγγελματία «χειροκροτητή», ξεσπούν σε επευφημίες για την παρουσιάστρια και τον/την καλεσμένο/η της, είχε… αποκλειστική συνέντευξη με τη… γυναίκα της χρονιάς!

Πάντως, αξίζουν συγχαρητήρια στην Τ.Α. και το επιτελείο της  που κατάφεραν να αποπροσανατολίσουν  εκατομμύρια Έλληνες από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να ασχοληθούν με το περιβόητο DVD. Δεν υπάρχει καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος ανέξοδης διαφήμισης, απ’ αυτόν που επέλεξαν οι άνθρωποι  της γυναίκας αυτής.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας σοβαρής κυριακάτικης εφημερίδας, οι πωλήσεις του συγκεκριμένου DVD έφτασαν στα 200.000 αντίτυπα περίπου και τα κέρδη 4.000.000 ευρώ.  Η… πρωταγωνίστρια  πήρε το ποσό των 150.000 ευρώ. Πραγματικά χρυσές δουλειές σε περίοδο οικονομικής κρίσης! 

Πολλοί κατηγόρησαν την Τ.Α. για την ανήθικη ενέργειά της. Και ασφαλώς είναι αξιοκατάκριτη. Από την άλλη, οι ηθικολόγοι, οι φαρισαίοι της εποχής μας, πήραν τις πέτρες να λιθοβολήσουν αυτήν και το επαίσχυντο και αμαρτωλό DVD.  Προτού όμως ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος και της καταδίκης, ας σκεφτούμε για λίγο, ποιοι άλλοι είναι συνένοχοι στην πράξη αυτή; Με δυο λόγια, μεγάλη ευθύνη φέρνει η διεφθαρμένη κοινωνία μας. Άνοιξαν οι υπόνομοι της ανηθικότητας και δηλητηριάστηκαν όλες οι σφαίρες της κοινωνίας μας, όχι, βέβαια, από ένα DVD, αλλά από την εν γένει περιρρέουσα ατμόσφαιρα της σήψης και της διαφθοράς. Ασφαλώς, μέρος ευθύνης έχουν και οι γονείς της, που για να προβληθεί και να κερδίσει χρήματα η κόρη τους, την έσπρωξαν να πάρει μέρος στα καλλιστεία. Μάλιστα ο πατέρας της οργίστηκε, όπως είπε γνωστό μέλος της οικογένειας,  όταν δεν βγήκε πρώτη! Βέβαια, τώρα οι γονείς της είναι έξω φρενών με τα καμώματα της που ντροπιάζουν την οικογένεια και της ζητούν  να αλλάξει το επώνυμό!  Η δε ίδια τους έκανε μήνυση! Τεράστια είναι η ευθύνη των ΜΜΕ που έδωσαν τέτοιες διαστάσεις σ’ ένα θέμα ανάξιο λόγου. Ευθύνη ασφαλώς έχουν και αυτοί που την οδήγησαν, με τη συγκατάθεσή της ασφαλώς, να… πρωταγωνιστήσει  σ’ αυτό το DVD. Μήπως όμως δεν είναι ένοχοι και οι 200.000 συμπατριώτες μας που έσπευσαν να το προμηθευτούν, σε περίοδο οικονομικής αναιμίας;               

Φαίνεται ο λαός μας δεν έχει κορεστεί ακόμη από την υπερβολική προβολή του σεξ σε όλες τις μορφές του από τα περισσότερα ΜΜΕ. Η ανοησία και τα βίτσια μιας νεαρής γυναίκας υπνώτισαν ένα ολόκληρο έθνος!

Ποιοι γνωρίζουν τα ονόματα των ηρώων του 1821; Ποιοι ήταν οι ευεργέτες του έθνους και οι διάφοροι γίγαντες που ευεργέτησαν την πατρίδα μας με κάθε τρόπο; Αυτοί που προβάλλονται στις ημέρες  μας, επευφημούνται και γεμίζουν τα πορτοφόλιά τους, είναι μερικοί τραγουδιστές, ηθοποιοί, ποδοσφαιριστές, παρουσιαστές ελαφρών προγραμμάτων… Ποιος ξέρει και ποιος ενδιαφέρεται για ανθρώπους που αθόρυβα προσφέρουν τόσα για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και το καλό της ανθρωπότητας;

Η κοινωνία μας έχει εκτροχιαστεί ηθικά και πνευματικά. Οι τηλεοράσεις γενικά έχουν γίνει κανάλια που μεταφέρουν σκουπίδια και δυσωδία στα σπίτια μας. Τι κοινωνία κληρονομούμε στα παιδιά μας;  «Τις πταίει;», είχε βροντοφωνάξει ο Χαρίλαος Τρικούπης (ίσως μερικοί διερωτηθούν: ποιος είναι αυτός; Σε ποια ομάδα παίζει ή σε ποιο σίριαλ  πρωταγωνιστεί;) Ποιος φταίει για την κατάντια μας, σήμερα; Για την κατάπτωση της κοινωνίας μας μέρος ευθύνης έχουν οι πολιτικοί, οι άνθρωποι των γραμμάτων, η οικογένεια, όλοι μας λίγο πολύ. Και φτάσαμε εκεί και πηγαίνουμε στο πουθενά, γιατί βάλαμε στο περιθώριο τον Θεό, τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής και βγάλαμε από το λεξιλόγιο και τη ζωή μας τις αρετές.

Πώς θα γιορτάσουμε και φέτος το Πάσχα, τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού;  Με τα αυγά, τα τσουρέκια, το αρνάκι και τα γλέντια στην εξοχή; Πάλι, θα απουσιάζει απ’ όλα αυτά Εκείνος, που πρόσφερε τον Εαυτό Του θυσία για τη λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία και την αιώνια καταδίκη. Εκτροχιαστήκαμε, και ο μόνος που μπορεί να μας επαναφέρει στο σωστό δρόμο είναι Εκείνος που διακήρυξε, «Εγώ είμαι η ΟΔΟΣ, η Αλήθεια και η Ζωή». Ας στραφούμε σ’ Αυτόν, όσο είναι καιρός, γιατί κάποτε θα είναι πολύ αργά.  

 

 

 

 

Comments are closed.