ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΠΙΛΛΥ ΓΚΡΑΧΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΚΟΛΗ ΠΙΣΤΗ»

Στο αποκορύφωμα των ευαγγελιστικών του εκστρατειών, ο Billy Graham ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να κηρύξει σε  ακροατήρια που κατάκλυζαν μεγάλα στάδια. Τώρα, αν και περιορισμένος, λόγω ηλικίας, στο σπίτι του στην ορεινή περιοχή της Β. Καρολίνας, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, συνεχίζει να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Έτσι, το Νοέμβριο του 2013, πραγματοποιήθηκε μια εκστρατεία με θέμα «Η Ελπίδα μου για την Αμερική με τον Μπίλλυ Γκράχαμ». ΄Ηταν  ένα μήνυμα βιντεοσκοπημένο. ΄Εχουμε γράψει εκτενώς για την εκστρατεία αυτή στο τεύχος του Απριλίου 2014 της ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ(http://issuu.com/ologos/docs/foni_4-2013 Σελίδες 10-12) . Σε σχέση με αυτή την εκστρατεία κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του, με τίτλο:  «Ο λόγος  για την Ελπίδα μου για τη Σωτηρία». Το περιοδικό CHRISTIANITY TODAY ρώτησε το Μπίλλυ Γκράχαμ για την παρούσα κατάσταση της χριστιανικής του πίστης και την πεποίθηση του για την καρδιά του μηνύματος του Ευαγγελίου μέσα στη θεολογική και πολιτιστική σύγχυση που επικρατεί σήμερα. Αν και μακροσκελής, μεταφράσαμε τη βαθυστόχαστη συνέντευξη για τους ΄Ελληνες αναγνώστες του περιοδικού μας, γιατί, πιστεύουμε, θα γίνει ευλογία σε όσους τη διαβάσουν- και ευχόμαστε να τη διαβάσετε όλοι σας.

Τι θεωρείτε τον εαυτό σας πρώτιστα: ευαγγελικό ή Χριστιανό—και  γιατί;

> Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι, το πώς με βλέπει ο Θεός, που δεν ασχολείται με τις ετικέτες. Ενδιαφέρεται για την κατάσταση της ψυχής του ανθρώπου. Η Βίβλος μού λέει, πρώτα απ’ όλα, ότι είμαι αμαρτωλός. «Γιατί όλοι αμάρτησαν και στερούνται τη δόξα του Θεού» (Ρωμ. 3/23). Όμως η σώζουσα χάρη που Ιησού συμπεριέλαβε κι  εμένα και επειδή μετανόησα για την αμαρτία μου, είμαι τώρα παιδί Του. ΄Εχω σωθεί με το αίμα του Σωτήρα μου, που έχυσε στο σταυρό. Εκείνη τη στιγμή μπήκα σε μια ζωή νέας σχέσης μαζί Του. Όσοι διαβάζουν το βιβλίο «Ο λόγος για την Ελπίδα μου» θα δουν καθαρά από την Αγία Γραφή πώς να βρουν τη σωτηρία τους και πώς να ζήσουν τη χριστιανική ζωή.

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Κύριός  μου. Έχω μετανοήσει για την αμαρτία μου, παραχώρησα τη ζωή μου στο Χριστό, και επιδιώκω να υπακούω καθημερινά τον Άγιο Λόγο Του. Ακολουθώ καθημερινά τον Ιησού. Πριν την επιστροφή  μου στον Χριστό, την 1η Νοεμβρίου 1934, και αναφέρομαι σ’ αυτό τα γεγονός στο βιβλίο, πάντα νόμιζα τον εαυτό μου χριστιανό. Αυτό δεν έγινε παρά μόνο όταν ένιωσα την αμαρτία μου και ελέγχθηκα γι’ αυτό. Τότε συνειδητοποίησα ότι ο Χριστός κάνει τη διαφορά στη ζωή εκείνων που δεν φέρουν απλά και μόνο το ΄Ονομα Του, αλλά υπακούν και στο Λόγο Του. Αν δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη ζωή του προσώπου, τότε πρέπει αυτός/αυτή να αναρωτηθεί κατά πόσον έχει τη σωτηρία που διακηρύττει το Ευαγγέλιο.

Πολλοί από εκείνους που πηγαίνουν στην εκκλησία, δεν έχουν γνωρίσει ποτέ μια ζωή αλλαγμένη και μεταμορφωμένη εν Χριστώ. Αυτοί που είναι έξω από την εκκλησία, περιμένουν να δουν αυτούς που ακολουθούν τον Χριστό να ζουν διαφορετικά. Κι όμως, σήμερα, πολλοί απ’ αυτούς που εκκλησιάζονται ερωτοτροπούν με τον κόσμο—όχι για να κερδίσουν τους ανθρώπους, αλλά για να ζουν όπως κι εκείνοι. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και η Βίβλος μάς προειδοποιεί για τα τραγικά αποτελέσματα.

Στην Καινή Διαθήκη διαβάζουμε πως όταν οι άνθρωποι άκουσαν την αλήθεια που ο Ιησούς δίδαξε και δέχτηκαν το ένδοξο δώρο της συγχώρησης και της ελπίδας για αιώνια ζωή στον Ουρανό, οι άλλοι που παρατήρησαν την αλλαγή στη ζωή τους, τους αποκάλεσαν Χριστιανούς, δηλ. αυτοί που ακολουθούν τον Χριστό (Πράξεις 11/26).

΄Οπως ακριβώς ο Ιησούς ήρθε εκούσια για να σώσει την ανθρωπότητα από την αμαρτία, έτσι κι εγώ με προθυμία  Τον υπηρετώ και επιδιώκω να Τον δοξάζω με τη ζωή μου, γιατί είμαι παιδί του Βασιλιά. Αφού έχω γίνει χριστιανός, πρέπει να ταυτιστώ με τις αξιώσεις που έχει ο Χριστός από εκείνους που ανήκουν σ’ Αυτόν. Ο Χριστός μάς  λέει να λογαριάσουμε το κόστος που πρέπει να πληρώσει ο καθένας που Τον ακολουθεί.

Το κήρυγμά μου, ως ευαγγελιστής, είναι ότι πιστεύω ολόκαρδα στη βασική διδασκαλία της Αγίας Γραφής. Αυτό είναι η ουσία του πιστεύω μου. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα τη διαβάσουν. Η επιθυμία μου είναι, οι αναγνώστες να κατανοήσουν το προνόμιο και την ευθύνη εκείνων που ζουν τη χριστιανική ζωή.

Όταν ο Ιησούς γίνει ο Κύριός μας, παραμερίζουμε το δικό μας τρόπο και ακολουθούμε το δικό Του δρόμο. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά έχει τεράστια ανταπόδοση, επειδή εκείνοι που Τον ακολουθούν γίνονται φως μέσα σ’ ένα πολύ σκοτεινό κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος που ο χριστιανός έχει ελπίδα. Ο λόγος που έχω ελπίδα για τον κόσμο είναι γιατί ο Χριστός πέθανε για όλο τον κόσμο και καλεί τους χαμένους και απελπισμένους να έρθουν σ’ Αυτόν. Ο Ιησούς είπε ότι, «ο Υιός του Ανθρώπου ήρθε να αναζητήσει και να σώσει το χαμένο» (Λουκάς 19/10).

Γιατί, σύμφωνα με τον τίτλο του βιβλίου σας, ο λόγος για την ελπίδα σας είναι η σωτηρία;

> Καθώς πλησίαζα τα 95α γενέθλιά μου, ένιωθα την ανάγκη να γράψω ένα βιβλίο που να ασχολείται με την επιδημία της «εύκολης πίστης». Υπάρχει η νοοτροπία σήμερα ότι αν οι άνθρωποι πιστεύουν στον Θεό και κάνουν καλά έργα θα πάνε  στον Ουρανό.

Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Υπάρχουν δύο βασικές ανάγκες που έχουν όλοι οι άνθρωποι: η ανάγκη για ελπίδα και η ανάγκη για  σωτηρία. Δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη που οι άνθρωποι πιστεύουν εύκολα σε ένα Θεό ο Οποίος  δεν απαιτεί τίποτα, αλλά τέτοιος δεν είναι ο Θεός της Βίβλου.

Ο Σατανάς με έξυπνο τρόπο παραπλανά τους ανθρώπους, ψιθυρίζοντας τους ότι μπορούν να πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, χωρίς να αλλάξουν. Αυτό είναι ψέμα του Διαβόλου. Σε όσους λένε ότι μπορεί κάποιος να έχει τον Χριστό, χωρίς μετάνοια, χωρίς εγκατάλειψη της αμαρτίας και αλλαγή τρόπου ζωής, έχει εξαπατηθεί  από τον  Σατανά. Αν και δεν είμαι πια σε θέση να σταθώ στον άμβωνα και να κηρύξω από την Αγία Γραφή, ο Θεός έβαλε στην καρδιά μου τον διακαή πόθο να γράψω αυτό το μήνυμα σε μορφή βιβλίου—ένα  μήνυμα που ακούω ν’ αντηχεί μέσα μου κάθε φορά που βλέπω το δελτίο  ειδήσεων.

Όταν έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα,  μου θέτουν το ερώτημα, «Τι συμβαίνει στον κόσμο;» Πολλοί πολιτικοί και ηγέτες κυβερνήσεων μού έχουν κάνει την ίδια ερώτηση. Αμέτρητοι φοιτητές στις πανεπιστημιουπόλεις μού έχουν εκφράσει την επιθυμία τους ν’ ακούσουν την αλήθεια. Πάντα τους εξηγούσα ότι ο Παντοδύναμος Θεός είναι ο αρχιτέκτονας της Γης, ο Δημιουργός των ανθρώπων, που έχει μορφώσει την ψυχή. Αυτός είναι η Αρχή και το Τέλος, καθώς και ο Χορηγός και ο Τελειωτής της Πίστης. Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στον αποκαλυμμένο Λόγο του Θεού. Η σωτηρία είναι δώρο του Θεού στον κόσμο, αλλά το δώρο αυτό της αγάπης και της συγχώρεσης του Θεού πρέπει να γίνεται αποδεκτό υπό όρους—τους δικούς Του, όχι τους δικούς  μας. Τα δώρα δεν δίνονται αναγκαστικά. Προσφέρονται από κάποιον και γίνονται δεκτά από τον άλλο. Πολλοί σήμερα λένε ότι η ιδέα της λύτρωσης  είναι αναχρονιστική. Γράφω στο βιβλίο για το Χόλλυγουντ, ακόμη και για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ιστορίες αγάπης για τη λύτρωση. Γιατί; Ένας κριτικός κινηματογράφου έγραψε ότι οι άνθρωποι θέλουν να νικήσουν αυτό που τους δημιουργεί προβλήματα στον  εσωτερικό τους κόσμο.  Ο Χριστός είναι η μόνη πηγή που μπορεί να αφαιρέσει την απελπισία μέσ’ απ’ τις καρδιές μας. Αυτός είναι και ο λόγος για την ελπίδα μου, ότι οι άνθρωποι παντού θα ανοίξουν τις καρδιές τους για τη σωτηρία, που είναι το δώρο της λύτρωσης του Χριστού, ο Οποίος προσφέρει ειρήνη και  βεβαιότητα για την αιώνια ζωή.

Γιατί νομίζετε ότι ο Θεός θα σας δώσει επιπλέον χρόνο στη γη, προτού σας καλέσει  στην Ουράνια Πατρίδα;

> ΄Εχω ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και κήρυξα για πάνω από 70 χρόνια, αλλά δεν αφιέρωσα πολύ χρόνο για περισυλλογή. ΄Ασχετα με το σε ποια μέρη του κόσμου πήγαινα, όταν επέστρεφα σπίτι, η Ρουθ  ήταν πάντα εκεί και  περίμενε. Απολαμβάναμε εκείνες τις στιγμές και πάντα βρίσκαμε χρόνο να ξοδέψουμε με τον Κύριο.  Χαιρόμασταν με τις απαντήσεις στις προσευχές μας. Μου λείπει αυτή η κοινωνία μαζί της. Ήταν μια αγωνίστρια στην  προσευχή και της άρεσε να κάθεται και να μιλά για την Αγία Γραφή. Εδώ και έξι χρόνια είναι στον Ουρανό και πιστεύω ότι ο Κύριος μού έδωσε αυτόν το χρόνο ζωής για να σκεφτώ όλα αυτά που υπολείπονται να κάνω και να μείνω πιστός στο μήνυμα του Χριστού, όσο ακόμα αναπνέω.

Είτε κηρύττουμε από τον άμβωνα είτε βρισκόμαστε σε μια ήσυχη περισυλλογή, υπάρχει πάντα κάτι πολύ περισσότερο να μάθουμε, καθώς εκζητούμε το πρόσωπο του Κυρίου. Κοιτάζοντας πίσω, υπάρχουν φορές που δεν ήμουν τόσο δυνατός όσο θα έπρεπε, αλλά η καρδιά και τη διακονία μου ήταν πάντα ριζωμένες στο Λόγο του Θεού. Το μήνυμα που κηρύττω είναι στηριγμένο στο: «αυτά λέει η Βίβλος». Προσπάθησα να ξοδέψω τις μέρες μου ενθαρρύνοντας τους  άλλους και να υπηρετώ τον Ιησού Χριστό ολόκαρδα, να προσεύχομαι για εκείνους που εργάζονται γι’ Αυτόν. Παράλληλα  προσευχόμουνα, ο Θεός να καλέσει πολλούς που θα ανταποκριθούν στην κλήση Του να κηρύξουν την αλήθεια του Ευαγγελίου, διακηρύττοντας τα όσα λέει η Αγία Γραφή. Η αλήθεια είναι ότι ο Λόγος Του είναι ζωή.

Πώς επιλέγατε τα θέματα και τα παραδείγματά σας, τα οποία μιλούν τόσο ειδικά για τις ανάγκες των ανθρώπων;

> Το βιβλίο αυτό ασχολείται με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που ανέκαθεν βάραιναν  στην καρδιά μου και, παρόλο που  έχω γράψει πάνω από 30 βιβλία, πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο επικεντρώνεται σε ζητήματα που βρίσκονται στο νου των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τόσες πολλές θρησκείες στον κόσμο, και ποτέ δεν έχω διαπιστώσει τόση σύγχυση, όση υπάρχει σήμερα σχετικά με το πού να βρει κάποιος την αλήθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που κηρύττουν ότι ο Θεός είναι Θεός αγάπης, όχι όμως και οργής. Έχουμε άλλους πάλι που διακηρύττουν ότι ο μεν Ουρανός είναι πραγματικός, αλλά η κόλαση είναι αποκύημα της φαντασίας. Καθώς έκανα έρευνα για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, η καρδιά μου πονούσε ακούγοντας πολλές ιστορίες ανθρώπων που λένε ότι η Κόλαση θα είναι μία συνεχής ευτυχισμένη περίοδος. Και γνωστοί κωμικοί αστειεύονται και είναι ευτυχείς, γιατί ξέρουν ότι κάποια μέρα θα είναι εκεί..

Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο για να προειδοποιήσει—μια προειδοποίηση αγάπης από τον Ουρανό—ότι ο Ουρανός έχει δημιουργηθεί για όσους ταπεινωθούν ενώπιον του Θεού και η Κόλαση έχει δημιουργηθεί για τον Σατανά και όσους τον υπηρετούν. Ο Χριστός ήρθε για να ελευθερώσει την ανθρωπότητα από την επιρροή που έχει ο Σατανάς στη ζωή των ανθρώπων. Ο Ιησούς Χριστός είναι η απάντηση για τον κόσμο, είναι η άγκυρα της ψυχής, Αυτός είναι ο Θεός της Ελπίδας, που ήρθε με ανθρώπινη μορφή για να μας σώσει από τη μέγκενη του Σατανά. Ένας καθηγητής θεολογίας  έκανε κάποτε μια βαθυστόχαστη δήλωση, στους φοιτητές του: «Ποτέ να μην κηρύττετε για την κόλαση, χωρίς δάκρυα στα μάτια σας». Το μήνυμά μου είναι να διακηρύξω ότι είμαστε όλοι αμαρτωλοί που έχουν ανάγκη από ένα Σωτήρα και να ζητώ από  τον καθένα να απαντήσει στο ερώτημα: Έχεις γνωρίσει το Χριστό; Έχεις σωθεί;»

Στο βιβλίο σας θέτετε το ερώτημα: Ποιος θα αρνηθεί να σωθεί από την τραγωδία; Γιατί συμβαίνει αυτό;

> Φαίνεται παράλογο να αρνείται ένας άνθρωπος να σωθεί  από ένα πλοίο που βυθίζεται. Κι όμως στην πραγματικότητα αυτό κάνουν οι άνθρωποι, επειδή δεν πιστεύουν ότι θα πνιγούν. Παρόμοια, κι ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι όταν  πεθάνουν η αμαρτία τους θα τους στείλει στην κόλαση. Γι’ αυτό αρνούνται να σωθούν μέσω του Σταυρού του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και γράφω για μερικούς στο βιβλίο, όπως είναι ο Αμερικανός ήρωας πολέμου Louis Zamperini, που διασώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, για να συλληφθεί κατόπι αιχμάλωτος από τον εχθρό, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός ανακάλυψε αργότερα ότι ένας μεγαλύτερος εχθρός ήταν ο κυβερνήτης της ψυχής του, και δεν ήθελε να σωθεί από τον αλκοολισμό έως ότου αντιμετώπισε πρόσωπο με πρόσωπο τον εχθρό και τότε σώθηκε μέσω του Χριστού και της αγάπης του Θεού.

Ακριβώς όταν άρχισα να εργάζομαι για το βιβλίο, το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia βυθίστηκε στις ακτές της Ιταλίας. Ο τρόμος που χτυπά τις καρδιές των ανθρώπων σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απερίγραπτος. Ξαφνικά, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η καλή ζωή δεν μπορεί να τους σώσει. Φωνάζουν για να σωθούν, αλλά και οι άνθρωποι που είναι γύρω τους βρίσκονται και οι ίδιοι σε απόγνωση και δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν. Πού μπορεί να στραφεί ο άνθρωπος; Αυτή είναι η κατάσταση του κόσμου μας, και ο μόνος που μπορεί να σώσει είναι Εκείνος που γεννήθηκε γι’ αυτό τον  αποκλειστικό σκοπό, όπως μας το λέει η ιστορία των Χριστουγέννων. Η Παρθένος Μαρία θα γεννήσει Υιόν, που είχε συλληφθεί  από το ΄Αγιο Πνεύμα, και το όνομά Του θα είναι Ιησούς, «γιατί αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους» (Ματθ. 1/21).

Η Αγία Γραφή εξακολουθεί να είναι το bestseller βιβλίο όλων των εποχών. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι αρνούνται να πιστέψουν. Αρνούνται να δεχτούν το μεγαλύτερο δώρο που έχει ποτέ προσφερθεί στην ανθρωπότητα. Γιατί; Επειδή μας καλεί να ομολογήσουμε την αμαρτία μας και να εγκαταλείψουμε πλήρως τις εγωιστικές μας επιδιώξεις. Καλεί  για μετάνοια από την αμαρτία. Πολλοί προτιμούν να ζήσουν τη σύντομη ζωή τους στη γη με την ελπίδα ότι δεν υπάρχει Κόλαση, αγνοώντας ότι θα υποφέρουν αιώνια μετά θάνατον. Πιστεύουν το ψέμα του Σατανά ότι δεν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Ο Ιησούς όμως μίλησε για την Κόλαση πολύ περισσότερο, από ό,τι για τον Παράδεισο. Αυτός  είναι και ο λόγος που έχω ξοδέψει τη ζωή μου καλώντας τους ανθρώπους: Ελάτε στον Ιησού όπως είστε, κι Εκείνος θα σας δεχτεί, θα σας σώσει και θα σας ενισχύσει σε κάθε βήμα σας.

Γράφετε ότι «η αμαρτία είναι της μόδας»,τι εννοείτε μ’ αυτό;

> Στην κοινωνία του 21ου αιώνα, οι άνθρωποι έχουν ωραιοποιήσει την αμαρτία αποκαλώντας την λάθος. Ο Θεός την ονομάζει ανομία. Πρόκειται για μια ασθένεια της ψυχής. Η κοινωνία γενικά κάνει εκστρατείες κατά των ασθενειών. Μαζεύονται χρήματα για να την εξάλειψή τους. Το παράξενο είναι ότι η αρρώστια της αμαρτίας εγκωμιάζεται και διαφημίζεται από την κοινωνία και ιδιαίτερα από την ποπ κουλτούρα των ημερών μας, αγνοώντας το κόστος που στοιχίζει στους φυσικούς, συναισθηματικούς και πνευματικούς τομείς. Η κοινωνία μπορεί να καυχιέται  ότι «η αμαρτία είναι της μόδας», αλλά η αλήθεια είναι ότι  η αμαρτία υπάρχει σ’ εσένα, σ’ εμένα, στον καθένα.

Τα κοσμικά ΜΜΕ μεταδίδουν συχνά ιστορίες για άνδρες και γυναίκες που διαπράττουν φρικαλέα εγκλήματα, και η ανθρωπότητα ζητεί να επιβληθεί κάποια ποινή. Ωστόσο, οι άνθρωποι αγανακτούν όταν ο Θεός ζητά να υπάρχουν ποινές για τις αμαρτίες που διαπράχθηκαν εναντίον του Δημιουργού Θεού. Ο Θεός δείχνει ότι είναι ο στοργικός Πατέρας, γι’ αυτό έστειλε τον μονογενή του Υιό να πεθάνει στη θέση του ανθρώπου, για να  πληρώσει την ποινή της αμαρτίας που η Βίβλος λέει ότι «τόσο εύκολα μας περικυκλώνει σε κάθε ευκαιρία» (Εβρ. 12/1). Πολλοί άνθρωποι παραβιάζουν τους νόμους του Θεού, αλλά δυσανασχετούν όταν η δική τους αμαρτία κρίνεται από τον δίκαιο Θεό. Απορρίπτουμε την ιδέα των δικών μας παραβάσεων, όταν όμως πρόκειται για άλλες παραβάσεις, όπως π.χ. του αθλητισμού, δεχόμαστε τους κανόνες. Στην πραγματικότητα, μας αρέσουν οι κανόνες.

Όταν ζητωκραυγάζουμε για την ομάδα μας και δούμε ότι η αντίπαλη ομάδα παραβιάζει τους κανονισμούς, αμέσως αποδοκιμάζουμε το διαιτητή. Τέτοια είναι η καρδιά του ανθρώπου. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Θεός δεν ζητωκραυγάζει όταν εμείς βγαίνουμε από τα όρια του νόμου Του και διαπράττουμε παραβάσεις εναντίον Του. Η καρδιά Του θλίβεται. Η αμαρτία είναι δηλητήριο και καταστρέφει. Η σωτηρία είναι το αντίδοτο που καθαρίζει.

Η κοινωνία σήμερα έχει ψύχωση  με την τεχνολογία, κάτι για το οποίο γράφετε  με λεπτομέρειες. Υπάρχει Βιβλική άποψη για την τεχνολογία;

> Η Αγία Γραφή διακηρύττει ότι «δεν είναι τίποτε καινούργιο κάτω από τον ήλιο» (Εκκλησιαστής 1/9). Τίποτα δεν υπάρχει που να προκαλεί έκπληξη στον Θεό.. Αυτός επιτρέπει να αξιοποιηθούν στη Δημιουργία Του οι πόροι που μας έχει δώσει στη γη. Έχουμε σίγουρα παρακολουθήσει την έκρηξη της πληθώρας των δυνατοτήτων επικοινωνίας, καθώς μπήκαμε στον 21ο αιώνα. Εγώ πάντα αγαπούσα την τέχνη της επικοινωνίας, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διακονία μου στο κήρυγμα του Ευαγγελίου έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιοποίηση και ενίσχυση της σε γήπεδα και μεγάλα στάδια σε όλο τον κόσμο. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο συμβάλλουν ώστε το Ευαγγέλιο να φτάσει σε απόμακρες γωνιές της γης, όπως το είχε προφητέψει η Βίβλος. Ενώ ο Θεός επιτρέπει να προέλθουν ευλογίες από τέτοιες μεγάλες εφευρέσεις, όπως οι ασύρματες και κινητές συσκευές, παρόμοια και ο Σατανάς έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να προωθήσει έξυπνα τις απάτες του.

Υπάρχουν γενιές σήμερα που υπερηφανεύονται για την ικανότητά τους να επικοινωνούν άμεσα  μέσω του Facebook ή του Twitter, αλλά δεν είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους, πρόσωπο με πρόσωπο. Οι άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά όταν κάθονται μπροστά σε οθόνες υπολογιστών, και είναι πρόθυμοι να μιλήσουν σε εντελώς αγνώστους για το τίποτα και για τα πάντα, μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αλλά δεν πιστεύουν ότι ο Θεός θα μπορούσε να ακούσει τις κραυγές της μοναξιάς, της θλίψης και του πόνου τους.

Ένας πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μου είπε κάποτε, ότι αυτό που επιθυμούν οι νέοι περισσότερο είναι «να ανήκουν κάπου». Πάρα πολλοί  άνθρωποι  είναι πρόθυμοι να ανήκουν ακριβώς σ’ ένα τίποτα, παρά στον Θεό. Η ανθρώπινη φυλή βρισκόταν πάντα σε αναζήτηση της αλήθειας και της αποδοχής. Παρόλα αυτά άνδρες και γυναίκες είναι απρόθυμοι να δεχτούν Εκείνον που είναι η Αλήθεια. Απεναντίας, στρέφονται σε μια θρησκεία της μόδας, σε μια νέα πίστη ανακατωμένη με λίγο Χριστιανισμό, λίγο Βουδισμό, και λίγη Νέα Εποχή (New Age).

Αυτό είναι ένα τέχνασμα του διαβόλου, που του αρέσει να αναμειγνύει λίγη αλήθεια με τα ψέματα του. Η Αγία Γραφή μάς προειδοποιεί γι’ αυτό και μας λέει ότι πρέπει να διατηρήσουμε την αλήθεια ανόθευτη και να αγωνιστούμε για την πίστη. «Το Πνεύμα λέει ξεκάθαρα πως στους κατοπινούς (έσχατους) καιρούς μερικοί θα αποστατήσουν από την πίστη, γιατί την προσοχή τους θα τη στρέφουν σε θεωρίες πλανερές και σε διδασκαλίες δαιμονικές… έχουν αναισθητοποιημένη τη συνείδησή τους» (Α΄Τιμ. 4/1,2).

Η τεχνολογία είναι δώρο από τον Θεό, και είναι καλή όταν χρησιμοποιείται για τη διακήρυξη του Ευαγγελίου. Γι’ αυτό είμαι ενθουσιασμένος για την «Ελπίδα μου», ένα ευαγγελιστικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τη διακονία μας, και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο. Μέσα απ’ όλα τα αξιόπιστα μέσα επικοινωνίας, διακηρύττουμε τα Καλά Νέα, ότι ο Θεός αγαπά τους αμαρτωλούς και καλεί άνδρες και γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο να μετανοήσουν και να στραφούν σ ‘ Αυτόν, αποκτώντας πραγματική ελπίδα που προέρχεται από τον Θεό. (Στο σημείο αυτό αναφέρει ότι ο ίδιος προετοιμαζόταν για πολύ καιρό προκειμένου να κηρύξει αυτό το μήνυμα μέσω τη τηλεόρασης σ’ όλη την Αμερική. Και αυτός ήταν ο καλύτερος τρόπος  να γιορτάσει την 95η επέτειο των γενεθλίων του. Και η προσευχή του ήταν: πολλές οικογένειες να ακούσουν το μήνυμα).

Αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου, που ήταν και το μήνυμα του ειδικού τηλεοπτικού προγράμματος μας «Ελπίδα και Αλλαγή» το Νοέμβριο του 2013

Στο βιβλίο  γράφω για τις απογοητεύσεις που οι Αμερικάνοι έχουν δοκιμάσει όταν οι ελπίδες και η αλλαγή που υποσχέθηκαν οι  άνθρωποι διαψεύστηκαν. Δεν υπάρχει όμως  καμία απογοήτευση από τον Θεό της ελπίδας. Η Βίβλος λέει ότι στον Ιησού, που είναι ο Υιός του Θεού, ο κόσμος μπορεί να έχει ελπίδα και ότι «ο Θεός της ελπίδας» μπορεί να μας γεμίσει με χαρά και ειρήνη. Με, την πίστη αυτή η μεγάλη αλήθεια μπορεί να μας δοθεί με τη δύναμή Του (Ρωμ. 15/12-13).

Κλείνοντας τη συνέντευξη του αναφέρεται στα 60 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού CHRISTIANITY TODAY, που έγινε ανάγνωσμα εκατομμυρίων ανθρώπων με τα Βιβλοκεντρικά και Χριστοκεντρικά κείμενα του.

(Το περιοδικό CHRISTIANITY TODAY και η οργάνωση του BILLY GRAHAM μας έδωσαν την άδεια να μεταφράσουμε και δημοσιεύσουμε στη ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ τη συνέντευξη, και τους ευχαριστούμε θερμά).

Μετάφραση: Γ.Σ.Κ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014)

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
http://issuu.com/ologos/docs/_________2014-7_internet

Comments are closed.