ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ

του Χάρη Ι. Νταγκουνάκη

Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στις μέρες μας αλλά δεν είναι καινούργιο. Τα πράγματα πάντα έτσι δούλευαν. Σήμερα όμως η τεχνολογία το φέρνει μέσα στα σπίτια μας.

Ο φακός ή μάλλον η κρυφή κάμερα της επικαιρότητας εισχωρεί στα άδυτα των γραφείων όπου συνάπτονται αυτές οι συμφωνίες ανάμεσα στους πολιτικούς και στους κάθε είδους κομματικούς παράγοντες, επιχειρηματίες, εργολάβους, εργολήπτες και πάει λέγοντας.

Μιλάμε για τη λεγόμενη διαπλοκή κάθε είδους και μορφής, που άλλοι θα την έλεγαν ανταλλαγή ωφελημάτων, αντιστάθμισμα υπηρεσιών, επιβράβευση αυτών που βοηθούν τους σκοπούς κάποιου κόμματος ή οργάνωσης, ή πιο πεζά: εξαργύρωση επιταγών.

    –Εγώ που κάποτε βοήθησα στην αφισοκόλληση, τώρα πού θα με διορίσετε;

    –Εγώ που θα κάνω εκείνο ή το άλλο έργο και σας δίνω τη χαμηλότερη προσφορά, τι θα κερδίσω;

Κάπως έτσι φαίνεται –σε άλλο βέβαια επίπεδο– σκέφτονταν και οι μαθητές του Χριστού. Γι’ αυτό είπαμε πως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο! Όλοι περίμεναν ότι ο Ιησούς από μέρα σε μέρα, από στιγμή σε στιγμή, κάτι θα έκανε, κάποιο θαύμα, κάποια επέμβαση από τον ουρανό και θα εγκαθιστούσε τη βασιλεία του στη γη. Πολλά περιστατικά στις διηγήσεις των ευαγγελίων αυτό δείχνουν. Φαντάζονταν ήδη οι μαθητές ότι βρίσκονταν στα πρόθυρα ενός καινούργιου κόσμου με βασιλιά τον Διδάσκαλο, κι αυτοί θα έπαιζαν κάποιον ρόλο στη διακυβέρνηση της νέας βασιλείας. Γι’ αυτό συνέχεια φιλονικούσαν πίσω από την πλάτη του Κυρίου για το ποιος είναι μεγαλύτερος ανάμεσά τους.

    Κάποια μέρα όμως ο πάντα παρορμητικός Πέτρος δεν άντεξε και ρώτησε ευθέως τον Ιησού: «Εμείς αφήσαμε τα πάντα και σε ακολουθήσαμε. Τι θα γίνει μ’ εμάς (Ματθαίος 19,27 –Νέα Μετάφραση της Βίβλου). Μ’ άλλα λόγια: μετά από τόσα χρόνια που έχουμε εγκαταλείψει τα πάντα, ακόμα και τις βιοποριστικές ασχολίες μας, τις οικογένειές μας και τα σπίτια μας για να σε ακολουθούμε όπου κι αν πήγαινες, και να κηρύττουμε τη νέα βασιλεία, τι θα κερδίσουμε απ’ αυτή τη βασιλεία;

    Έτσι, δόθηκε μια καλή ευκαιρία στον Κύριο να διακηρύξει πως όποιος τον ακολουθεί ως μαθητής του, δεν θα βγει ζημιωμένος. Κι αυτό που θα κερδίσει είναι η αναπλήρωση σ’ αυτό τον κόσμο όλων εκείνων που θα αφήσει για χάρη του Χριστού και του ευαγγελίου, και αιώνια ζωή στους ουρανούς, μετά απ’ αυτή τη ζωή.

    Πολλές φορές όλα γύρω μας μάς φωνάζουν πως αν ακολουθήσουμε τον Χριστό στην καθημερινή ζωή μας, αν βιώσουμε τις αρχές του Ευαγγελίου, τα χάνουμε όλα όσα έχει να μας προσφέρει ετούτος ο πρόσκαιρος κόσμος. Όμως έρχεται η υπόσχεση του Χριστού να μας διαβεβαιώσει πως ό,τι αφήνουμε για χάρη του, εκείνος μας το δίνει πίσω στο εκατονταπλάσιο. Τι έχεις χάσει εσύ, φίλε αναγνώστη, επειδή είσαι μαθητής του Χριστού; Χρήματα ή ακίνητη περιουσία ή πλούσια κέρδη από μια ύποπτη “δουλειά”, επειδή ήθελες να φερθείς ως Χριστιανός; Ο Χριστός θα σου δώσει τέτοια πληρότητα μ’ αυτά τα λίγα που έχεις, ώστε θα είναι σαν να έχεις όλα τα πλούτη της γης! Σε περιφρόνησαν οι άνθρωποι επειδή φέρεσαι ως Χριστιανός; Χιλιάδες άλλοι θα σε αγαπήσουν μέσα στην πραγματική Εκκλησία του Χριστού. Τίποτα δεν χάνεις όταν ακολουθείς σαν μαθητής τον Χριστό. Φτάνει να είσαι γνήσιος μαθητής του!

     Μην ακολουθείς τυπικά τον Ιησού. Μην ακολουθείς από συνήθεια τον Ιησού. Πολλές φορές είμαστε Χριστιανοί από ανάγκη ή από υποχρέωση. Γεννηθήκαμε σε χριστιανική χώρα, άρα πρέπει να πιστεύουμε σε έναν Θεό ή ν’ ανήκουμε στην κρατούσα θρησκεία. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Αλλά ο Χριστός δεν θέλει τέτοιους μαθητές. Ψάχνει να βρει ανθρώπους που θα θέλουν με την καρδιά τους να τον ακολουθήσουν και θα είναι αποφασισμένοι να τ’ αφήσουν όλα για χάρη του. Όχι να γίνουν αναχωρητές απ’ αυτή τη ζωή αλλά να βάλουν πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα εκείνον βασιλιά και Κύριο στη ζωή τους. Αυτοί είναι οι γνήσιοι μαθητές του. Κι αυτοί όλοι θα έχουν μια άλλη επιβράβευση, τελείως διαφορετική απ’ αυτήν που υπόσχεται ο κόσμος.


Comments are closed.