Τα καταστροφικά αποτελέσματα του αλκοολισμού – – Του αείμνηστου Ευάγγελου Σκορδά, Πρωτοπρεσβύτερου – Λυκειάρχη


Ο απ. Παύλος στους Εφεσίους 5:8-19 συνιστά να περιπατούν στο φως και να διακρίνονται για την αγαθότητα, τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. Αναφέρεται δε και στη μέθη που προξενεί βλάβη και στην ηθική ζωή του ανθρώπου και στη βιολογική. Οι ασθένειες από τη μέθη είναι πολλές. Δηλητηριάζεται ο εγκέφαλος, το στομάχι, οι πνεύμονες, το ήπαρ, η καρδιά, τα νεύρα και επέρχεται η σωματική αδυναμία. Βέβαια ο απ. Παύλος ομιλεί για την κατάχρηση του κρασιού. Τι να πούμε σήμερα με τα δηλητηριώδη ισχυρά αλκοόλ, που καταστρέφουν και το πνεύμα και το σώμα των ανθρώπων, μάλιστα των νέων; Δυστυχώς χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη της Πολιτείας στα κέντρα ψυχαγωγίας των νέων διακινούνται πάσης φύσεως επικίνδυνα ποτά, χωρίς συνείδηση της τεράστιας καταστροφής των νέων, με απροσμέτρητες κοινωνικές και οικογενειακές προεκτάσεις. Ο Παύλος χαρακτηρίζει τη μέθη και τον παράγωγο αλκοολισμό ασωτία. Ασωτία και σπατάλη και των οικονομικών του ασθενούς, διότι περί ασθενούς πρόκειται, αλλά και ασωτία και σπατάλη αλόγιστη των σωματικών δυνάμεων. Οι άλλες ηθικές παραβάσεις συνήθως γίνονται εν κρυπτώ, διότι οι παραβάτες θέλουν να αποφύγουν το φως της δημοσιότητας. Η μέθη όμως δεν μπορεί να κρυφθεί και ο μέθυσος καθίσταται περίγελος του περιβάλλοντός του. Η μέθη δεν αποβαίνει επικίνδυνη μόνο για την υγεία του μέθυσου, αλλά όταν είναι και οικογενειάρχης, τότε δημιουργεί και οικογενειακά δράματα και τραγωδίες.

Σήμερα με τη βιομηχανοποίηση των πάντων και με την απληστία του παράνομου κέρδους, έχουν πολλαπλασιασθεί τα κέντρα της προσφοράς αλκοολούχων ποτών με όλες τις οικτρές συνέπειες, παράλληλες με των ναρκωτικών. Δυστυχώς σήμερα με τη λεγόμενη χειραφέτηση της γυναίκας, ο αλκοολισμός παρουσιάζεται και σε μεγάλο ποσοστό γυναικών. Ο πληθυσμός των αλκοολικών δεν μικραίνει με την καθίζηση των αξιών. Νεκρώνεται η θέληση του ανθρώπου και αιχμαλωτίζεται με τα δεσμά της κοινωνικής δουλείας που καλλιεργείται από ασυνείδητους εμπόρους της ανθρώπινης ζωής. Ο απ. Παύλος λέγει στη σημερινή περικοπή: «Έγειρε ο καθεύδων και ανάστα εκ των νεκρών». Δηλ. το πάθος της μέθης οδηγεί τον άνθρωπο σε θανατηφόρο ύπνο και χρειάζεται να ξυπνήσει η συνείδησή του και να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημίας, πνευματικής και σωματικής. Αφανίζει την υγεία και προώρως οδηγείται στο θάνατο.

Εάν ομιλούμε για εξάρτηση από διάφορες ουσίες, εξίσου φοβερή εξάρτηση είναι και η υποδούλωση στον αλκοολισμό. Η Πολιτεία δυστυχώς βλέπει το κοινωνικό αυτό φαινόμενο με το πρίσμα του εμπορίου και δεν υπάρχει η απαραίτητη προστασία των πολιτών μας. Μένει η Εκκλησία, η οποία με εξειδικευμένες ομιλίες και ειδικές ραδιοφωνικές εκπομπές να επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους του αλκοόλ. Δεν υπάρχουν μόνο θύματα από τα ναρκωτικά, αλλά πρέπει να υπολογίζουμε και τα θύματα από τα ποικίλα δηλητηριώδη ποτά που προσφέρονται στα σκοτεινά κέντρα ψυχαγωγίας. Βοηθώντας τα θύματα του αλκοολισμού, βοηθάμε την ίδια την κοινωνία μας και την προστατεύουμε από τις πολυποίκιλες συνέπειες των παραστρατημένων αλκοολικών.

Γράψτε τη γνώμη σας για το άρθρο: Αφήστε το μήνυμα σας στο βιβλίο επισκεπτών

Comments are closed.